[ 01.02.2014 ] Παγκόσμια Ημέρα Μαντίλας

Την πρώτη Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Hijab(Μαντίλας), ένα εκατομμύριο γυναίκες μουσουλμάνες και μη θα πραγματοποιήσουν πορεία σε 116 χώρες φορώντας την παραδοσιακή ισλαμική μαντίλα .

Υποστηρίξτε τα δικαιώματα των μουσουλμάνων
Απευθύνοντας πρόσκληση για δημιουργία μιας ιδιαίτερης μέρας υποστήριξης του δικαιώματος των μουσουλμάνων γυναικών να φορούν ελεύθερα τη μαντίλα, μια νεαρή Αμερικανίδα δεν περίμενε το κάλεσμά της να φθάσει σε πάνω από εκατό χώρες και να αποκτήσει εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τη Νazma Kahn,ιδρύτρια του κινήματος για την Παγκόσμια Ημέρα Hijab(Μαντίλας),ο αριθμός των συμμετεχόντων εκτιμάται σε πάνω από ένα εκατομμύριο ενώ μέχρι στιγμής συμμετέχουν 116 χώρες.
Την  πρώτη Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Hijab(Μαντίλας), ένα εκατομμύριο γυναίκες μουσουλμάνες και μη θα πραγματοποιήσουν πορεία σε 116 χώρες φορώντας την παραδοσιακή ισλαμική μαντίλα .
Η εκδήλωση πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και αρχικά είχε προταθεί από την Kahn ώστε να παροτρυνθούν μη μουσουλμάνες γυναίκες να φορέσουν την μαντίλα και να βιώσουν την εμπειρία .
Η εκδήλωση σχεδιάστηκε ως μέρος της προσπάθειας καλύτερης κατανόησης και εναντίωσης προς τις αντιπαραθέσεις σχετικά με τη hijab ως μουσουλμανική επιλογή.
Βλέποντας τη χρήση της μαντίλας ως ανθρώπινο δικαίωμα, οι μουσουλμάνες πιστεύουν πως η εκδήλωση έχει βοηθήσει ώστε να συστήσουν τον σκοπό τους στον κόσμο με καλύτερο τρόπο.
Οι μη μουσουλμάνες που συμμετέχουν ήθελαν να εκφράσουν με τον τρόπο αυτό την υποστήριξή τους στο δικαίωμα των μουσουλμάνων γυναικών να φορούν τη μαντίλα.
Εμπνευσμένη από το όνειρο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ η Nazma Kahn έχει επίσης ένα όνειρο, ότι μια μέρα οι γυναίκες θα ζουν φορώντας ελεύθερα τη μαντίλα χωρίς να βιώνουν διάκριση εις βάρος τους και θρησκευτικές προκαταλήψεις.
Μεγάλος αριθμός  μουσουλμάνων γυναικών αντιμετωπίζει προκατάληψη στο σχολείο, σε δημόσιους χώρους και στον εργασιακό χώρο λόγω της επιλογής τους να φοράνε μαντίλα.
Η Παγκόσμια Ημέρα Hijab(Μαντίλας) μπορεί να μη δώσει τέλος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μουσουλμάνες γυναίκες σε καθημερινή βάση όπως είναι ο ρατσισμός, ο μισογυνισμός και η προκατάληψη αλλά μπορεί να προσφέρει στις μη μουσουλμάνες γυναίκες, οι οποίες θα φορέσουν τη μαντίλα για μια μέρα, μια φευγαλέα ματιά στους αγώνες που δίνουν οι μουσουλμάνες γυναίκες .

 

 

 Πηγή: www.islam.gr


 
Opinion  


Have you read the article above?  
Submit your opinion!   
 
 
   
Φόρμα επικοινωνίας
Επικοινωνία με email
 
   
   
Ώρες προσευχής στην Ελλάδα
Χώροι λατρείας
   
site created & hosted by