[ 13.08.2014 ] Πιστοί και μετά το Ραμαζάνι…

Τώρα, το Ραμαζάνι έχει τελειώσει και ,δυστυχώς, οι περισσότεροι θα ξανατοποθετήσουν το Κοράνι στο ράφι ,θα διακόψουν τη νηστεία μέχρι την επόμενη χρονιά και θα εγκαταλείψουν τη βραδινή προσευχή.


Καθώς εισερχόμαστε στον μήνα Σαουάλ (Swaal) δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τις πράξεις λατρείας τις οποίες εκτελούσαμε κατά τη διάρκεια του ευλογημένου μήνα του Ραμαζανιού.


Το Ραμαζάνι ήταν μια περίοδος ανανέωσης και επανεδραίωσης της δέσμευσής μας απέναντι στον Αλλάχ και τη θρησκεία Του. Νηστεύαμε, κάναμε φιλανθρωπίες ,διαβάζαμε το Κοράνι και εκτελούσαμε τη βραδινή προσευχή. Αποφύγαμε τις κακολογίες, τις συκοφαντίες και κάθε διαβολική πράξη που θα ακύρωνε τη νηστεία μας .


Τώρα, το Ραμαζάνι έχει τελειώσει και ,δυστυχώς, οι περισσότεροι θα ξανατοποθετήσουν το Κοράνι στο ράφι ,θα διακόψουν τη νηστεία μέχρι την επόμενη χρονιά και θα εγκαταλείψουν τη βραδινή προσευχή.
Δεν θα έπρεπε όμως να συμβαίνει αυτό καθώς όλες αυτές οι πράξεις λατρείας φέρουν ανταμοιβές και είναι προς όφελός μας καθ’όλη τη διάρκεια της χρονιάς .Επίσης, δεν υπάρχει κάποια θεϊκή οδηγία που να περιορίζει την εκτέλεσή τους μόνο κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.


Είναι λυπηρό αλλά αποτελεί αλήθεια, ότι οι περισσότεροι έχουν αποκτήσει την κακή συνήθεια να διαβάζουν το Κοράνι μόνο κατά τον μήνα του Ραμαζανιού. Με αυτόν τον τρόπο, στερούμε από τους εαυτούς μας τις ευλογίες που απορρέουν από την ανάγνωση των λόγων του Αλλάχ .Η ανάγνωση του Κορανίου είναι ο καλύτερος τρόπος για να θυμόμαστε τον Αλλάχ ,αποτελεί μια προστασία από τον Σατανά κι επίσης  στο Κοράνι υπάρχουν  οι «θεραπείες» για όσα μας ταλαιπωρούν και μας πονάνε.


Σχετικά με τη βραδινή προσευχή, επειδή το Ραμαζάνι τελείωσε, δεν σημαίνει πως ο Αλλάχ δεν βλέπει τώρα, εάν την εκτελούμε ή όχι .Ο Αλλάχ λέει: «Σίγουρα, ο Κύριός σου γνωρίζει, ότι προσεύχεσαι τα δύο τρίτα της νύχτας ή τη μισή νύχτα ή το ένα τρίτο αυτής» (Κοράνι, 73:20).


Για όσους ,μάλιστα, θεωρούν πως η βραδινή προσευχή θα τους κουράσει και δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις καθημερινές εργασίες το πρωί, οφείλουν να αναλογιστούν τα ακόλουθα λόγια του Προφήτη : «Όταν κοιμάσαι, ο Σατανάς δένει τρεις κόμπους στο πίσω μέρος του κεφαλιού σου. Σε κάθε κόμπο επαναλαμβάνει τα ακόλουθα λόγια “ η νύχτα είναι μεγάλη, γι’αυτό μείνε άυπνος”.Εάν  ξυπνήσεις και θυμηθείς τον Αλλάχ, τότε ο ένας κόμπος λύνεται κι εάν νιφτείς λύνεται και ο δεύτερος . Λέγοντας προσευχή λύνεται και ο τρίτος κόμπος και το πρωί ξυπνάς γεμάτος ενέργεια και με καθαρή καρδιά .Εάν δεν τα πράξεις αυτά ,τότε θα ξυπνήσεις νιώθοντας οκνηρός και με αναστάτωση στην καρδιά σου».


Ο Προφήτης μάς εξήγησε ότι η νηστεία μας προστατεύει από άνομες επιθυμίες ,μας προφυλάσσει από το πυρ της κολάσεως και μας φέρνει πιο κοντά στον Αλλάχ και τον παράδεισό Του. Επίσης, μας ενθάρρυνε να νηστεύουμε τουλάχιστον τρεις μέρες, κάθε μήνα. Οι καλύτερες μέρες γι’αυτή την προαιρετική νηστεία είναι η Δευτέρα και η Τρίτη ή η 14η ,15η και 16η μέρα του σεληνιακού μήνα.


Τέλος, ως προς τη φιλανθρωπία, οφείλουμε να πούμε ότι ο Αλλάχ ευλόγησε τους περισσότερους από εμάς να ζούμε μια σχετικά άνετη ζωή ,αλλά υπάρχουν και πολλοί μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην κάλυψη των βασικών καθημερινών αναγκών. Κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού οι περισσότεροι κάνουμε πράξεις φιλανθρωπίας, αλλά ξεχνάμε να το πράττουμε τον υπόλοιπο χρόνο. Η φιλανθρωπία ωφελεί περισσότερο εκείνον που την πράττει απ’ό,τι εκείνον που τη δέχεται. Μέσα από τη φιλανθρωπία εκφράζουμε την πίστη μας. Για να γευτούμε αληθινά τη γλυκύτητα της πίστης μας, πρέπει να επιθυμούμε για τα αδέλφια μας αυτά που επιθυμούμε και για τον εαυτό μας .Πηγή: www.islam.gr


 
Opinion  


Have you read the article above?  
Submit your opinion!   
 
 
   
Φόρμα επικοινωνίας
Επικοινωνία με email
 
   
   
Ώρες προσευχής στην Ελλάδα
Χώροι λατρείας
   
site created & hosted by