Saturday, May 10, 2025
ΙσλάμΠροσωπικότητες

Yahya Michot, έφυγε ένας αξιόλογος επιστήμονας .

Ένας από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους οριενταλιστές των τελευταίων πέντε δεκαετιών, ο Βέλγος λόγιος Yahya Michot (1952-2025), έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες μέρες, την πρώτη Απριλίου. Ήταν 73 ετών. Πέρασε τη ζωή του αναζητώντας γνώση, μάθηση, έρευνα, διδασκαλία, συγγραφή και διάλογο. Άφησε πίσω του μια μεγάλη επιστημονική κληρονομιά στην ισλαμική σκέψη, την ιστορία, την κοινωνιολογία, τις ισλαμικές κοινωνίες, τις συγκριτικές θρησκειολογίες, τον διαθρησκειακό διάλογο, την αραβική γλώσσα, ακόμη και τη φιλολογία.
Ο Βέλγος λόγιος, ο Allah να τον ελεήσει, ασπάστηκε το Ισλάμ γύρω στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και είχε καλές επιδόσεις στις ισλαμικές σπουδές γενικά και στις αρχές του Ισλάμ. Ήταν γνωστός για την ευσέβειά του και την αφοσίωσή του στη θρησκευτική λατρεία και τελετουργίες μετά την μεταστροφή του προς το Ισλάμ και ήταν γνωστός μεταξύ των μαθητών και των συναδέλφων του για την ταπεινοφροσύνη και το υψηλό ήθος του.
Ήταν επίσης θαρραλέος στην υπεράσπιση του Ισλάμ και των Μουσουλμάνων στην Ευρώπη και αντικρούοντας τους ισχυρισμούς περί εξτρεμισμού, τρομοκρατίας και της επιδημίας της ισλαμοφοβίας .
Ο καθηγητής Mishot ήταν αληθινός λόγιος, ανεξάρτητος στη γνώμη, ισχυρός στα επιχειρήματα και εξέχουσα προσωπικότητα στη φιλολογία. Είναι ένα σπάνιο δείγμα στους σημερινούς ακαδημαϊκούς κύκλους και ο θάνατός του αντιπροσωπεύει μια μεγάλη απώλεια για τον χώρο. Το παρήγορο είναι ότι η επιρροή του συνεχίζει να δίνει έμπνευση και κίνητρο σε πολλές γενιές.
Μιλούσε άπταιστα Γαλλικά ως μητρική Γλώσσα, Αγγλικά, Σύγχρονα Τυπικά Αραβικά και Κλασικά Αραβικά και είχε καλή γνώση Ιταλικών, Τουρκικών, Περσικών, Ισπανικών, Γερμανικών, Ολλανδικών, Λατινικών και Αρχαίων Ελληνικών. Έχει διδάξει, έχει επιβλέψει έρευνες και έχει προσφέρει άλλες υπηρεσίες στο Πανεπιστήμιο του Leuven, στο Βέλγιο, στη Σχολή Θεολογίας, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στη Βρετανία και στο Θεολογικό Σεμινάριο του Χάρτφορντ, στην Αμερική.
Η έρευνά του διακρίνεται για το βάθος και τη συστηματική της ανάλυση, με ιδιαίτερη έμφαση στη σκέψη του Ibn Taymiyyah, παρουσιάζοντας σχολαστικές μελέτες που ρίχνουν φως στις απόψεις αυτού του στοχαστή με ισορροπημένο, ακαδημαϊκό ύφος, μακριά από τη στερεότυπη εικόνα που τον περιβάλλει στη Δύση. Πολλά από τα έργα του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά και τα αγγλικά, συμβάλλοντας στην παγκόσμια διάδοσή τους. Ο Michot δεν περιορίστηκε στην παρουσίαση των ιδεών του Ibn Taymiyyah, αλλά μάλλον τις ανέλυσε μέσα στο φιλοσοφικό και ιστορικό τους πλαίσιο, καθιστώντας τον μια αξιόπιστη πηγή για τους ερευνητές σε αυτόν τον τομέα.

Ο καθηγητής Mishot έχει υπηρετήσει ως σύμβουλος σε πολλά πανεπιστήμια, διεθνείς οργανισμούς και επίσημους φορείς στο Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού. Μεταξύ 1995 και 1998, ήταν Πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου των Μουσουλμάνων στο Βέλγιο. Τιμήθηκε ακαδημαϊκά και επίσημα σε αρκετές αραβικές και ισλαμικές χώρες.