Thursday, March 28, 2024
Αρθρα - Απόψεις

Έτσι το Ισλάμ απελευθέρωσε τις γυναίκες-2

Σε αντίθεση με τα στερεότυπα που επικρατούν στο μυαλό πολλών, οι ζωές των μουσουλμάνων γυναικών αποτελούν δείγμα και ένας τρόπος για την ενδυνάμωση των μουσουλμάνων γυναικών με διάφορους τρόπους.

 

Η Σαφα Μπιντ Αντουιγια ήταν μια έξυπνη γυναίκα με ταλέντο στην πολιτική και σεβαστή για τη σοφία της.

 

Πριν να δεχτεί το Ισλάμ, παρείχε ιατρική φροντίδα σε ασθενείς και μετά που δέχτηκε το Ισλάμ, ο Προφήτης την παρότρυνε να συνεχίσει και την ενθάρρυνε. Ο Προφήτης επίσης της ζήτησε να διδάξει μια από τις γυναίκες του πως να διαβάζει και να γράφει.

 

Οι δεξιότητες της Σάφα δεν περιορίζονταν στην διδασκαλία και την ιατρική. Ο δεύτερος χαλίφης Όμαρ Ιμπν Αλ Χατταμπ εκτιμούσε ιδιαίτερα την άποψή της και συχνά τη συμβουλευόταν. Επίσης την έθεσε σε ηγετική θέση δίνοντας της την διαχείριση της αγοράς στη Μεδίνα.

 

Ήταν υπεύθυνη για να επιβεβαιώνει πως όλες οι συναλλαγές γίνονταν με βάση το νόμο. Προστάτευε τους καταναλωτές από την απάτη και άλλες παράνομες πρακτικές.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως η Σάφα ήταν τόσο επιτυχημένη στη θέση αυτή που ο Χαλίφης αποφάσισε να τοποθετήσει μια άλλη γυναίκα, τη Σαμρα Μπιντ Νουχαικ, να επιβλέπει την αγορά της Μέκκα.

 

Έτσι αποδεικνύεται πως η θέση του Προφήτη όσον αφορά τη μόρφωση και την επαγγελματική συνεισφορά τους ήταν θετική.

 

Οι γυναίκες που περιγράφονται παραπάνω είναι εκπρόσωποι πολλών που έζησαν, πολέμησαν, έμαθαν, δούλεψαν κατά τη διάρκεια της θεμελιώδους περιόδου του Ισλάμ.

 

Οι άντρες σύντροφοί τους και οι χαλίφηδες, τις σέβονταν και τους φερόντουσαν με σεβασμό, θαυμασμό, εκτίμηση και σαν ίσες.

 

Οι ζωές των πρώτων μουσουλμάνων γυναικών είναι σημαντικά μοντέλα προς μίμηση που ξεπερνούν το χρόνο και τα φυσικά σύνορα.

 

Η προσφορά της Αίσα δείχνει την τεράστια επίδραση που μπορεί να έχουν οι γυναίκες στην διακυβέρνηση, τη θρησκεία και το νόμο.

 

Η Σουμάγια θυσίασε τη ζωή της για της πεποιθήσεις της καταδεικνύοντας την εσωτερική της δύναμη. Η Σάφα εκπροσωπεί ένα μοντέλο ηγεσίας για τις γυναίκες.

 

Οι πρώτες μουσουλμάνες γυναίκες – πρωτοπόροι – είναι περισσότερο από απλά ιστορικά μαθήματα.

 

Σε αντίθεση με τα στερεότυπα που επικρατούν στο μυαλό πολλών, οι ζωές των μουσουλμάνων γυναικών αποτελούν δείγμα και ένας τρόπος για την ενδυνάμωση των μουσουλμάνων γυναικών με διάφορους τρόπους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *