Αμπντουλκαρίμ αλ Χατάμπι.. ο μύθος του Ριφ. – 1
Ο Χατάμπι ήταν 39 χρονών όταν ανέλαβε τα ινία της εξουσίας στην περιοχή του Ριφ. Είχε μεγάλη εμπειρία και πολλές γνώσεις.
[ 17.06.2014 ] Αμπντουλκαρίμ αλ Χατάμπι.. ο μύθος του Ριφ. – 1
Ο Χατάμπι ήταν 39 χρονών όταν ανέλαβε τα ηνία της εξουσίας στην περιοχή του Ριφ. Είχε μεγάλη εμπειρία και πολλές γνώσεις
Του Τάμερ Μπαντρ.
Ο εμίρης Αμπντουλκαρίμ αλ Χατάμπι υπήρξε εθνάρχης και ηγέτης της μαροκινής αντίστασης στη Βόρεια Αφρική. Ηγήθηκε του απελευθερωτικού αγώνα κατά των ισπανογαλλικών δυνάμεων κατοχής στο Μαρόκο κατά το διάστημα 1919 – 1929.
Ο Χατάμπι γεννήθηκε στην πόλη Αγκαντίρ στο Μαρόκο το 1882 και μεγάλωσε σε οικογένεια ευγενών. Ο πατέρας του ήταν ηγέτης της φυλής Μπανι Ουράγελ. Σπούδασε στο περίφημο πανεπιστήμιο των Καραουιγίν τη σαρία καθώς και φιλολογία. Αργότερα διετέλεσε θρησκευτικός δικαστής στην πόλη Μλίλα.
Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος
Η Ισπανία και η Γαλλία μοιράστηκαν μεταξύ τους το Μαρόκο το οποίο έπασχε από εσωτερικές συγκρούεις, αδυναμίες και διχασμό σε τέτοιο βαθμό ώστε κάποιες πλευρές ζητούσαν εξωτερική υποστήριξη. Έτσι, το βόρειο τμήμα του Μαράκες πέρασε σε ισπανική κυριαρχία. Αυτό το τμήμα χωρίζεται σε ανατολικό τμήμα που είναι γνωστό ως «Μπιλάντ αλ Ριφ = οι χώρες της υπαίθρου» και σε δυτικό, γνωστό ως αλ Τζιμπάλα. Οι χώρες του Ριφ έχουν 120 μίλια μήκος και 24 μίλια φάρδος και κατοικούνται από φυλές που είναι, στην πλειοψηφία τους, βερβέρικης καταγωγής. Μια από τις μεγαλύτερες φυλές της περιοχής ήταν η φυλή Μπανι Ουράγελ στην οποία ανήκε ο Εμίρης Χατάμπι.
Ο Χατάμπι εντάχθηκε στο διοικητικό ισπανικό σύστημα και διορίστηκε μεγαλύτερος δικαστής της Μλίλα το 1914. Κατά τη διάρκεια του Α παγκοσμίου πολέμου οι ισπανικές αρχές τον τιμώρησαν επειδή ανέπτυξε αντι-αποικιακές δραστηριότητες και τον κατηγόρησαν για συνωμοσία με τον Γερμανό πρέσβη Δρ. Βάλτερ Ζέσλεν. Έτσι, ο Χατάμπι φυλακίστηκε κατά το διάστημα 1916 – 1917. Με το πέρας του πολέμου ο Χατάμπι επανήλθε για μικρό χρονικό διάστημα στη θέση του, γρήγορα όμως επέστρεψε στην πόλη Αγκαντίρ, τον Γενάρη του 1919, φοβούμενος τη σύλληψη και τη τιμωρία του από τους Γάλλους. Ο Χατάμπι ενοχλήθηκε από την εμφάνιση Ισπανών πρακτόρων στην περιοχή της φυλής του κι έτσι αποφάσισε να πολεμήσει για την ανεξαρτησία. Ένας επιπλέον λόγος που προκάλεσε την ενόχλησή του ήταν η απώλεια του μισθού του και ο αποκλεισμός του από ένα ανεπίσημο κονσόρτσιουμ για την εξόρυξη των μετάλλων. Έτσι, το επόμενο έτος ο Χατάμπι ξεκίνησε, μαζί με τον πατέρα και τον αδελφό του, ένα αντάρτικο πόλεμο κατά των Ισπανών. Ο στόχος του τότε ήταν να συσπειρώσει όλες τις φυλές της περιοχής του αλ Ριφ σε μια ανεξάρτητη δημοκρατία.
Ο πόλεμος του Ριφ.
Ο Χατάμπι ήταν 39 χρονών όταν ανέλαβε τα ινία της εξουσίας στην περιοχή του Ριφ. Είχε μεγάλη εμπειρία και πολλές γνώσεις, έτσι έβαλε μπροστά του έναν και μόνο σκοπό: να συνεχίσει τον αγώνα που είχε ξεκινήσει ο πατέρας του νωρίτερα και να διώξει τους Ισπανούς από τη χώρα.
Στο μεταξύ ο Ισπανός στρατηγός Σέλβεστερ, διοικητής του τομέα της Μλίλα, κατευθυνόταν προς την περιοχή του Ριφ προκειμένου να την ελέγξει και όντως, κατάφερε στην αρχή να καταλάβει κάποιες περιοχές. Ο Χατάμπι προσπάθησε να προειδοποιήσει τον Σέλβεστερ για τις συνέπειες της εισβολής του σε περιοχές που δεν αναγνωρίζουν την ξένη ισπανική κυριαρχία. Ο αλαζόνας στρατηγός όμως, αδιαφόρησε για τις προειδοποιήσεις του Χατάμπι και συνέχισε τις επιχειρήσεις του, προσδοκώντας να καταλάβει όλο το Ριφ.
Οι δυνάμεις του Ισπανού στρατηγού αριθμούσαν 24 χιλιάδες οπλίτες, εφοδιασμένοι με ατομικά όπλα και πυροβολικό. Αυτές οι δυνάμεις δεν βρήκαν ιδιαίτερη αντίσταση στην προέλασή τους. Ο στρατηγός πίστευε πως όλα είναι πολύ εύκολα και είναι πια θέμα χρόνου, χωρίς να καταλάβει πως οι άνδρες του Χατάμπι τον οδηγούν προς ενέδρα στα υψώματα. Οι ισπανικές δυνάμεις συνέχισαν να προχωρούν καταφέρνοντας μικρές νίκες έως που κατέλαβαν την πόλη Ανουάλ στις 15 Μάιου 1921.
πηγή: