Αμπντουλλάχ Ιμπν Μασούντ – Μέρος 2
Ο Αμπντουλλάχ Ιμπν Μασούντ δεν απάγγειλε απλά το Κοράνι, αλλά ήταν γνώστης και αφοσιωμένος πιστός. Ήταν επίσης δυνατός και γενναίος μαχητής όπου το σήκωνε η περίσταση.
Ο Αμπντουλλαχ Ιμπν Μασουντ είχε αποκτήσει τέτοια γνώση του Κορανίου που έλεγε: Μα τον Αλλάχ, εκτός του οποίου δεν υπάρχει άλλος θεός, κανένα εδάφιο του βιβλίου του Θεού δεν έχει αποκαλυφθεί χωρίς να ξέρω σχετικά με το που αποκαλύφθηκε και τις συνθήκες τις αποκάλυψης. Μα τον Θεό, αν γνώριζα κάποιον που ήξερε περισσότερα από το Βιβλίο του Αλλάχ, θα έκανα ότι ήταν δυνατό για να είμαι μαζί του.
Ο Αμπντουλλαχ δεν υπέρβαλε σχετικά με όσα είπε για τον εαυτό του. Μια φορά ο `Ομαρ Μπιν αλ Χαττάμπ συνάντησε ένα καραβάνι σε ένα από τα ταξίδια του σαν χαλίφης. Ήταν σκοτάδι και το καραβάνι δεν ήταν εύκολα ορατό. Έτυχε ο Αμπντουλλαχ Μπιν Μασούντ να είναι σε αυτό.
– Από που έρχεστε; φώναξε ο `Ομαρ.
– Από μια βαθιά πεδιάδα. Ήρθε η απάντησε. (Η φράση που χρησιμοποιήθηκε ήταν από το Κοράνι)
– Και που πηγαίνετε; Ρώτησε ο `Ομαρ.
– Στο αρχαίο σπίτι. Ήρθε η απάντηση. (Η φράση που χρησιμοποιήθηκε ήταν από το Κοράνι)
-Υπάρχει κάποιος γνώστης ( άλιμ) ανάμεσά τους, είπε ο `Ομαρ και διέταξε κάποιον να ρωτήσει τον άνθρωπο:
– Ποιο κομμάτι του Κορανίου είναι το σπουδαιότερο;
« Ο Αλλαχ! Δεν υπάρχει κανένας άλλος θεός παρά μονάχα Αυτός. Έχει αιώνια ζωή και προσέχει για πάντα όλο τον κόσμο. Η αδράνεια δε μπορεί να Τον κυριεύσει, ούτε ο ύπνος. Δικά Του είναι όλα όσα υπάρχουν στους ουρανούς και στη γη. Ποιος είναι λοιπόν εκείνος που μπορεί να μεσολαβήσει κοντά Του, αν δεν του το επιτρέψει; Γνωρίζει `ο,τι υπήρχε πριν και `ο,τι θα υπάρχει μετά από αυτούς. Κι ούτε μπορούν να συλλάβουν τίποτε από `ο,τι γνωρίζει Αυτός εκτός εκείνου που Αυτός θα θελήσει. Ο Θρόνος Του περιέχει τους ουρανούς και τη γη και δεν αισθάνεται κόπο, φυλάγοντάς τα και συντηρώντας τα. Γιατί είναι ο Ύψιστος, ο Μέγιστος(2:255 Αγιατ αλ κούρσι)
– Ποιο μέρος του Κορανίου είναι το πιο ξεκάθαρο στη δικαιοσύνη; Ρώτησε ο Όμαρ.
– Ο Θεός προστάζει αυτό που είναι δίκαιο, το τάϊσμα των συγγενών ….. ήταν η απάντηση.
– Ποια είναι η πιο εμπεριστατωμένη δήλωση του Κορανίου; Ξαναρώτησε ο Όμαρ.
– Όποιος έχει κάνει το μικρότερο καλό ( ίσο με το βάρος ενός μορίου) θα βρει την ανταμοιβή του. Και όποιος έχει κάνει το μικρότερο κακό, έστω σαν το βάρος ενός μορίου, θα βρει την ανταμοιβή του. (99:7) ήρθε η απάντηση.
– Ποιο μέρος του Κορανίου δίνει την μεγαλύτερη ελπίδα; Ρώτησε πάλι ο Όμαρ.
– Ω Δούλοι μου! Εκείνοι που έχετε παρανομήσει ενάντια στον εαυτό σας ( με αμαρτήματα!) μην απελπίζεσθε από την ευσπλαχνία του Αλλάχ. Ο Αλλάχ οπωσδήποτε συγχωρεί όλες τις αμαρτίες, γιατί είναι ο Πολυεύσπλαχνος, ο Ελεήμονας. (39:53) ήταν η απάντηση.
Τότε ο `Ομαρ ρώτησε: Μήπως είναι ο Αμπντουλλάχ Ιμπν Μασούντ ανάμεσά σας;
– Ναι, μα τον Θεό. Απάντησαν οι άντρες από το καραβάνι.
Ο Αμπντουλλάχ Ιμπν Μασούντ δεν απάγγειλε απλά το Κοράνι, αλλά ήταν γνώστης και αφοσιωμένος πιστός. Ήταν επίσης δυνατός και γενναίος μαχητής όπου το σήκωνε η περίσταση.
Οι σύντροφοι του Προφήτη ήταν μαζεμένοι μια μέρα στη Μέκκα. Ήταν ακόμα λίγοι στον αριθμό, αδύναμοι και καταπιεσμένοι. Είπαν: Οι Κουράις δεν έχουν ακούσει ακόμα το Κοράνι να απαγγέλλεται δημόσια και δυνατά. Ποιος είναι αυτός που θα το απαγγείλει σε αυτούς;
– Εγώ θα το απαγγείλω σε αυτούς. προθυμοποιήθηκε ο Αμπντουλλάχ Μπιν Μασοουντ.
– Φοβόμαστε για σένα. είπαν. Θέλουμε μόνο κάποιον που έχει μια φυλή που θα τον προστατέψει από αυτούς.
– Αφήστε με. Επέμεινε ο Αμπντουλλάχ Μπιν Μασούντ. Ο Αλλάχ θα με προστατέψει και θα με κρατήσει μακριά από το κακό τους.
Βγήκε έπειτα στο τζαμί μέχρι που έφτασε στο Μακάμ Ιμπραχιμ (μερικά μέτρα από τη Κάμπα). Ήταν το ξημέρωμα και οι Κουράις κάθονταν γύρω από την Κάμπα. Ο Αμπντουλλάχ σταμάτησε κοντά στο Μακάμ και άρχισε να διαβάζει: Στο όνομα του Αλλάχ, του Παντελεήμονος, του Πολυεύσπλαχνου. Ο Παντελεήμονας! Δίδαξε το Κοράνιο. Έπλασε τον άνθρωπο. Του δίδαξε τον τρόπο να εκφράζεται (έξυπνα και καθαρά)…” 55:1-4
Συνέχισε να απαγγέλει. Οι Κουράις τον κοίταξαν έντονα και μερικοί από αυτούς ρώτησαν:
– Τι είναι αυτό που λέει ο Ιμπν Ουμ Αμπντ;
– Καταραμένος! Απαγγέλει ένα κομμάτι από αυτά που έφερε ο Μουχάμμαντ. συνειδητοποίησαν.
Πήγαν σε αυτός και άρχισαν να τον χτυπάνε στο πρόσωπο ενώ αυτός συνέχιζε να απαγγέλει. `Οταν πήγε πίσω στους συντρόφους του, το αίμα έρεε από το πρόσωπό του.
– Αυτό φοβόμασταν για σένα, είπαν.
– Μα τον Θεό, απάντησε ο Αμπντουλλάχ. οι εχθροί του Θεού δεν είναι περισσότερο άνετοι από ότι εγώ αυτή τη στιγμή. Αν το επιθυμείτε θα βγω αύριο και θα κάνω το ίδιο.
– Έκανες αρκετά, είπαν. Τους έκανες να ακούσουν αυτό που δεν τους αρέσει.
Ο Αμπντουλλάχ Μπιν Μασουντ έζησε μέχρι το Χαλιφάτο του Ουθμάν. Όταν ήταν άρρωστος και στο νεκρο-κρέβατό του, ο Ουθμάν πήγε να τον επισκεφτεί και είπε:
– Ποια είναι η πάθησή σου;
– Οι αμαρτίες μου
– Και τι επιθυμείς;
– Το έλεος του Κυρίου μου.
– Να μη σου δώσω το μισθό σου που έχεις αρνηθεί να πάρεις εδώ και χρόνια τώρα;
– Δεν το έχω ανάγκη.
– Αφησέ το για τις κόρες σου μετά από σένα.
– Φοβάσαι φτώχεια για τα παιδιά μου; Τους έχω προστάξει να διαβάζουν τη σούρα αλ Ουάκια κάθε νύχτα γιατί άκουσα τον Προφήτη να λέει, `Όποιος διαβάζει την αλ Ουάκια κάθε νύχτα δεν θα επηρεαστεί ποτέ από τη φτώχεια.
Εκείνη τη νύχτα ο Αμπντουλλάχ έφυγε από τη ζωή προς τον Κύριό του με τη σκέψη του γεμάτη με την ενθύμηση του Αλλάχ και την απαγγελία των εδαφίων του Βιβλίου Του.