Saturday, April 20, 2024
Προσωπικότητες

Αμπντουλλάχ Ιμπν Χουδάφα Ας-Σάχμι – ο Απεσταλμένος του Προφήτη – 1

Ο Αμπντουλλάχ φορούσε τα απλά ρούχα ενός βεδουίνου. Κρατούσε ωστόσο το κεφάλι του ψηλά και τα πόδια του ήταν σταθερά. Η τιμή του Ισλάμ και η δύναμη της πίστης έδινε παλμούς στην καρδιά του. 

Αμπντουλλάχ Ιμπν Χουδάφα Ασ-Σαχμι

Η ιστορία θα είχε προσπεράσει αυτόν τον άνθρωπο όπως έκανε με τόσες χιλιάδες  Αραβες πριν από αυτόν. Όπως εκείνους, έτσι και αυτός δεν θα είχε καμία φήμη ούτε θα τύχαινε προσοχής. Το μεγαλείο του Ισλάμ ωστόσο έδωσε στον Αμπντουλλάχ Ιμπν Χουδάφαχ την ευκαιρία να συναντήσει τον Βασιλιά της Περσίας και τον Ηράκλειο, τον Βυζαντινό αυτοκράτορα.

Κατά την έκτη χρονιά της χίτζρα, ο Προφήτης αποφάσισε να στείλει μερικούς από τους συντρόφους του με επιστολές σε ηγεμόνες έξω από την Αραβική Χερσόνησο καλώντας τους στο Ισλάμ.

Ο Προφήτης απέδωσε μεγάλη σημασία σε αυτή την πρωτοβουλία. Αυτοί οι απεσταλμένοι πήγαιναν σε μακρινά μέρη με τα οποία δεν υπήρχε κάποια συμφωνία. Δεν γνώριζαν τη γλώσσα αυτών των περιοχών ή οτιδήποτε για τις συνήθειες τους και τους κυβερνήτες τους. Σκοπός τους ήταν να καλέσουν αυτούς τους ηγεμόνες να αφήσουν τις θρησκείες τους, να απαρνηθούν τη δύναμή τους και τη δόξα τους και να εισέλθουν στη θρησκεία ενός λαού που μέχρι πρότινος ήταν σχεδόν οι υπήκοοι τους. Η αποστολή λοιπόν ήταν αδιαμφισβήτητα επικίνδυνη.

Για να γνωστοποιήσει το σχέδιό του, ο Προφήτης κάλεσε τους συντρόφους του και απευθύνθηκε σε αυτούς: ’ρχισε δοξάζοντας και ευχαριστώντας τον Θεό. Έπειτα είπε:

“Επιθυμώ να στείλω μερικούς από εσάς στους ηγεμόνες ξένων χωρών αλλά μην διαφωνήσετε μαζί μου όπως οι Ισραηλίτες έκαναν με τον Ιησού, τον γιο της Μαρίας.”

“Ω Προφήτη του Θεού, θα φέρουμε εις πέρας ότι επιθυμείς,” απάντησαν. “Στείλε μας όπου επιθυμείς.”

Ο Προφήτης απέστειλε έξι από τους Σαχάμπα του να μεταφέρουν τα γράμματά του στους ’ραβες και ξένους ηγεμόνες. Ένας από αυτούς ήταν ο Αμπντουλλάχ Ιμπν Χουδαφαχ. Επιλέχθηκε να μεταφέρει το γράμμα του Προφήτη στον Πέρση βασιλιά.

Ο Αμπντουλλάχ ετοίμασε την καμήλα του και αποχαιρέτησε τη γυναίκα και το γιο του. Ξεκίνησε μόνος του και πέρασε βουνά και κοιλάδες μέχρι που έφτασε στη γη των Περσών.

Ζήτησε άδεια να εμφανιστεί μπροστά στο βασιλιά ενημερώνοντας τους φύλακες για το γράμμα που κουβαλούσε. Ο Χοσρόης ( Πέρσης βασιλιάς) διέταξε να ετοιμαστεί η αίθουσα υποδοχής και κάλεσε τους εξέχοντες βοηθούς του. Όταν συγκεντρώθηκαν έδωσε άδεια να εισέλθει ο Αμπντουλλάχ.

Ο Αμπντουλλαχ μπήκε και είδε τον Πέρση ηγεμόνα ντυμένο με φίνες χιτώνες και με ένα μεγαλειώδες τουρμπάνι. Ο Αμπντουλλάχ φορούσε τα απλά ρούχα ενός βεδουίνου. Κρατούσε ωστόσο το κεφάλι του ψηλά και τα πόδια του ήταν σταθερά. Η τιμή του Ισλάμ και η δύναμη της πίστης έδινε παλμούς στην καρδιά του.

Μόλις τον είδε ο Χοσρόης να πλησιάζει έκανε νόημα σε έναν από τους άντρες του να πάρουν το γράμμα από αυτόν.

Όχι, είπε ο Αμπντουλλάχ. Ο Προφήτης με διέταξε να παραδώσω αυτό το γράμμα απευθείας σε σένα και δεν θα παραβώ την εντολή του Απεσταλμένου του Θεού.

Αφήστε τον να έρθει κοντά μου, είπε ο βασιλιάς στους φρουρούς του και ο Αμπντουλλάχ προχώρησε και έδωσε το γράμμα. Ο Χοσρόης τότε κάλεσε έναν ’ραβα που προέρχονταν από την Χίρα να ανοίξει το γράμμα μπροστά του και να το διαβάσει. Ξεκίνησε διαβάζοντας:

Εις το όνομα του Θεού, του Παντελεήμονος, του Πολυεύσπλαχνου. Από τον Μουχάμμαντ, τον Αγγελιοφόρο του Θεού στον Χοσρόη τον ηγεμόνα της Περσίας. Ειρήνη σε όποιον ακολουθήσει αυτή την καθοδήγηση….

Ο Χοσρόης είχε ακούσει τόσο μόνο από το γράμμα όταν η φωτιά του θυμού ξέσπασε μέσα του. Το πρόσωπό του έγινε κόκκινο και άρχισε να ιδρώνει γύρω από το λαιμό. ’ρπαξε το γράμμα και άρχισε να το κόβει σε κομμάτια μη γνωρίζοντας τι άλλο περιείχε. Φώναξε: Τολμάει να μου γράφει με αυτόν τον τρόπο, αυτός που είναι δούλος μου; Είχε νευριάσει καθώς ο Προφήτης δεν τον ανέφερε πρώτο στο γράμμα του. Έπειτα διέταξε να διωχθεί ο Αμπντουλλάχ.


Ο Αμπντουλλάχ δεν γνώριζε τι θα απέγινε, αν δηλαδή θα τον σκότωναν ή αν θα τον άφηναν ελεύθερο. Αλλά δε ήθελε να περιμένει για να μάθει. Είπε: Μα τω Θεό, δεν με νοιάζει τι θα συμβεί σε μένα αφού το γράμμα του Προφήτη έλαβε τέτοια κακή μεταχείριση. Κατάφερε να φτάσει στην καμήλα του και έφυγε.

Όταν ο θυμός του Χοσρόη καταλάγιασε διέταξε να φέρουν μπροστά του τον Αμπντουλλάχ. Αλλά δε μπόρεσαν να τον βρουν. Τον αναζήτησαν μέχρι την Αραβική Χερσόνησο αλλά συνειδητοποίησαν πως είχε ξεφύγει.

Πίσω στην Μεδίνα ο Αμπντουλλάχ είπε στον Προφήτη πως ο βασιλιάς είχε σκίσει το γράμμα σε κομμάτια και η μόνη απάντηση του Προφήτη ήταν, Είθε ο Θεός να διαμελίσει το βασίλειό του.

Στο μεταξύ ο Χοσρόης έγραψε στον Μπαδάν, τον κυβερνήτη του στην Υεμένη, να στείλει δύο δυνατούς άντρες σε “αυτόν τον άντρα που εμφανίστηκε στο Χιτζάζ” με εντολές να τον φέρουν στην Περσία.

Ο Μπαδάν έστειλε δύο από τους δυνατότερους άντρες του στον Προφήτη και τους έδωσε ένα γράμμα για αυτόν στο οποίο περιείχε εντολή να πάει με τους δύο άντρες για να συναντήσει τον βασιλιά χωρίς αναβολή. Ο Μπαδάν επίσης ζήτησε από τους δύο άντρες να πάρουν όποιες πληροφορίες μπορούσαν για τον Προφήτη και να μελετήσουν στενά το “ μήνυμά του.”

Ξεκίνησαν οι άντρες και κινούνταν πολύ γρήγορα. Στην πόλη Ταιφ συνάντησαν μερικούς έμπορους από τους Κουράις και τους ρώτησαν για τον Μουχάμμαντ. “Είναι στην Γιάθριμπ,” είπαν και έφυγαν για τη Μέκκα νιώθοντας ιδιαίτερα χαρούμενοι. Αυτά ήταν καλά νέα για αυτούς και πήγαν να τα μεταφέρουν στους Κουράις. “Θα ευχαριστηθείτε. Ο Χοσρόης ετοιμάζεται να πιάσει τον Μουχάμμαντ και θα απαλλαχτείτε από αυτόν.”

Οι δύο άντρες συνέχισαν για τη Μεδίνα όπου συνάντησαν τον Προφήτη, του έδωσαν το γράμμα του Μπαδάν και είπαν σε αυτόν, “ Ο βασιλιάς των βασιλέων, Χοσρόης, έχει γράψει στον ηγεμόνα μας, τον Μπαδάν για να στείλει τους άντρες του να σε πάρουν. Έχουμε έρθει για να σε πάρουμε μαζί μας. Αν έρθεις οικειοθελώς, ο βασιλιάς είπε πως θα είναι καλό για σένα και δε θα σε τιμωρήσει. Αν αρνηθείς, θα γνωρίσεις τη δύναμη της τιμωρίας του. Έχει τη δύναμη να καταστρέψει εσένα και το λαό σου.”

Ο Προφήτης χαμογέλασε και τους είπε, “Πηγαίνετε πίσω σήμερα και γυρίστε αύριο.”

Την επόμενη μέρα, πήγαν στον Προφήτη και είπαν, “ Είσαι έτοιμος να έρθεις μαζί μας να συναντήσεις τον Χούρσα;”


“Δε θα συναντήσετε τον Χούσρα μετά από σήμερα,”απάντησε ο Προφήτης. “Ο Θεός τον έχει σκοτώσει και ο γιος του έχει πάρει τη θέση του κατά την τάδε νύχτα και τον τάδε μήνα.”

Οι δύο άντρες κοιτούσαν το πρόσωπο του Προφήτη. Είχαν μείνει εντελώς αποσβολωμένοι.

Ξέρεις τι λες; ρώτησαν. Να γράψουμε για αυτό στον Μπαδάν;

Ναι, απάντησε ο Προφήτης,  και πείτε του πως η θρησκεία μου με έχει ενημερώσει σχετικά με το τι έχει γίνει στο βασίλειο του Χοσρόη και πως αν γινόταν μουσουλμάνος θα τον κάνω κυβερνήτη πάνω σε ότι ελέγχει τώρα.

Οι δύο άντρες γύρισαν στη Υεμένη και είπαν στον Μπαδάν τι συνέβη. Ο Μπαδάν είπε:  Αν ότι είπε ο Μουχάμμαντ είναι αλήθεια, τότε είναι Προφήτης. Αν όχι τότε θα δούμε τι θα συμβεί σε αυτόν.

Μετά από λίγο καιρό, ένα γράμμα έφτασε στον Μπαδάν στο οποίο ανέφερε πως ο Χοσρόης είχε σκοτωθεί από τον διάδοχό του λόγω της τυραννίας του ενάντια στον λαό. Ο νέος βασιλιάς θεωρούσε νόμιμη τη δολοφονία των ηγετών, την αιχμαλωσία των γυναικών τους και την καπήλευση της περιουσίας τους. Τέλος συμπλήρωνε: Όταν φτάσει το γράμμα μου σε σένα, λάβε την υποταγή οποιουδήποτε είναι με σένα για λογαριασμό μου.1


Όταν διάβασε το γράμμα ο Μπαδάν, το πέταξε και ανακοίνωσε την είσοδό του στο Ισλάμ. Οι Πέρσες στην Υεμένη έγιναν μαζί του επίσης μουσουλμάνοι.

Αυτή είναι η ιστορία του Αμπντουλλάχ Ιμπν Χουδάφα και της συνάντησής του με τον Πέρση βασιλιά.

1- Ο Καβάδης Β`: ανήλθε στον θρόνο τον Φεβρουάριο του 628 σκοτώνοντας τον πατέρα του και τους δεκαοχτώ αδερφούς του και ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τον Ηράκλειο, αλλά πέθανε μετά από βασιλεία μερικών μηνών.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *