Monday, September 16, 2024
Προσωπικότητες

Αμπντουλλάχ Mπιν Αμπάς O Eρμηνευτής Tου Κορανίου

Ο άνθρωπος με τη μεγάλη ψυχή που επιθυμούσε το καλό για όλους τους συνανθρώπους του. 

 

Ο Αμπντολάχ μπιν Αμπάς πρόλαβε μικρός το Προφήτη, και όταν ο τελευταίος πέθανε, ο Αμπντολάχ ήταν ακόμα έφηβος.

Είναι ο ξάδελφος του Προφήτη, και γιος του Αμπάς μπιν Αμπντ αλ Μουταλιμπ, ενός ηγέτη της φυλής Κουραϊς.

Δόθηκε το επίθετο : χίμπρ δηλ. γνώστης, επειδή ήταν ιδιαίτερα ιδιοφυής, και είχε πάρα πολλές γνώσεις σε πολλές κατευθύνσεις.

Αυτό δεν είναι τυχαίο, ο Αμπντολλάχ δέχτηκε μικρός τις ευχές του Προφήτη: Ω! Αλλάχ, να τον κάνεις γνώστη της θρησκείας, και να του μάθεις την ερμηνεία. Ο Αμπντολλάχ κατάλαβε ότι έχει μεγάλη αποστολή σε θέματα γνώσεων και θρησκείας.

Έτσι, ο μικρός Αμπντολλάχ δεν έκλειπε από τις συσκέψεις του Προφήτη, και να μάθει από καρδιά τα λόγια του.

Μετά το θάνατο του Προφήτη, ο Αμπτνολλάχ φρόντιζε να μάθει από τους συνοδούς του ό,τι δεν έμαθε από αυτόν.

Ο Αμπντολλάχ ήταν εξαιρετικός μαθητής, μόλις πληροφορούταν για έναν λόγο του Προφήτη, για μια γνώση, έσπευδε αμέσως να την ρουφήσει, δεν άφηνε καμιά απορία που την αντιμετώπιζε χωρίς να ζητήσει διεύρυνση και περαιτέρω επεξήγηση.

Ο ίδιος περιγράφει την μαθητική του πορεία λέγοντας:

ρωτούσα για την ίδια υπόθεση τριάντα συνοδούς του Προφήτη.

Ο Αμπντουλλάχ στην πορεία του για να αποκτήσει τις γνώσεις ήταν πολύ υπομονητικός, πολλές φορές ερχόταν μεσημεριανές ώρες, σε κάποιον να μάθει έναν λόγο του Προφήτη, καθόταν στην πόρτα του για ώρες μέχρι να ξυπνήσει ο άλλος να βγει, και να τον ρωτήσει για τον λόγο που ξέρει.

Έτσι, ο νεαρός Αμπντουλλάχ απέκτησε πολλές γνώσεις, και παράλληλα μια μεγάλη θέση στην κοινωνία, ο τρίτος χαλίφης του Προφήτη ο Ομάρ, τον συμβόλιζε σε κάθε σοβαρή υπόθεση, το αποκαλούσε « ο νεαρός των ηλικιωμένων»

Τον ρωτάνε μια μέρα: πώς έχεις αποκτήσει όλες αυτές τις γνώσεις;

Και απαντά: με μια γλώσσα που όλο ρωτάει, και με καρδιά που κατανοεί.

Ο Αμπντουλλάχ, χάρη στις πολλές γνώσεις που είχε, και στο μεγάλο αριθμό μαθητών που ρωτούσαν για πολλά και διάφορα θέματα, καθιέρωσε το κάθε μάθημα που έκανε σε διαφορετική μέρα, έτσι είχε μια μέρα για την νομοθεσία, μια άλλη για το μαθηματικά και τα κληρονομικά, μια άλλη για την ερμηνεία του Κορανιού, μια για την ποίηση, μια για τη ιστορία, και μια για την ζωή του Προφήτη.

Ο πλούτος του Αμπντουλλάχ δεν περιοριζόταν στις πολλές του γνώσεις, είχε και άλλο πλούτο, τα μεγάλα ηθικά και την μεγάλη ευγένεια που κατείχε, την μεγάλη καρδιά, και την απλοχεριά σε ό,τι είχε στα χέρια του.

Ήθελε το καλό για όλους τους ανθρώπους, λέει χαρακτηριστικά:

όταν διαβάζω το εδάφια του Κορανιού, επιθυμώ όλος ο κόσμος να ήξερε την ερμηνεία που ξέρω..

Και ακούω για έναν δικαστή που κρίνει με δικαιοσύνη, νιώθω ευτυχία, και του εύχομαι κάθε καλό, ενώ δεν έχω καμιά υπόθεση  να μου την κρίνει..

 Και ακούω για τις βροχές που πέφτουν σε κάποια εδάφια, νιώθω ευτυχία, παρόλο που δεν έχω εκεί καμιά κοπάδια.

Ο Αμπντουλλάχ ήταν πολύ αφοσιωμένος στον Θεό, δάκρυζε που απάγγελε  το Κοράνι, νήστευε, προσευχόταν, και παρόλο που ήταν τολμηρός, αυτός προτιμούσε πάντα την ειρήνη παρά το πόλεμο.

και στα εβδομήντα ένα του χρόνια, ο Αμπντουλλάχ, πέθανε στη πόλη Αλ-τάιφ η οποία έζησε με την κηδεία του συγκλονιστικές στιγμές, πολύς κόσμος βγήκε να αποχαιρετίσει τον μεγάλο νομομαθή που αγαπούσε τον κόσμο και του ευχόταν κάθε καλό.. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *