Friday, March 29, 2024
Προσωπικότητες

 Αμπου Μπακρ – Ο Πρώτος Χαλίφης – Μέρος 4

Το περιστατικό με τον Σουρακα, η άφιξη στη Μεδίνα και μερικά στοιχεία του χαρακτήρα του Αμπου Μπακρ

Ο Προφήτης του είπε, “Αμπου Μπακρ, θα προτιμούσες αν υπάρχει κάποιος να πιάσει εσένα αντί για εμένα;” Ο Αμπου Μπακρ απάντησε καταφατικά λέγοντας ότι αν σκοτώνονταν ο ίδιος, θα σκοτώνονταν ένας απλός άνθρωπος. Ενώ αν σκοτώνονταν ο Προφήτης, θα χανόταν μια θρησκεία.

Κάποιος από τη φυλή Μακκάς που λεγόνταν Σουρακα, άκουσε για την αμοιβή που έδιναν οι Κουράις για τον Προφήτη. Είδε δυο ανθρώπους σε καμήλες λοιπόν και τους ακολούθησε. Μετά από λίγο, τον πρόσεξε ο Αμπου Μπακρ και είπε στον Προφήτη πως κάποιος τους ακολουθούσε.

Ο Προφήτης δεν έδωσε σημασία και συνέχισε να διαβάζει το Κοράνι χωρίς να κοιτάει γύρω του. Συνέχισαν μέχρι που τους πλησίασε πολύ και ο Αμπου Μπακρ είπε στον Προφήτη πως θα μπορούσε να τους χτυπήσει με το δόρυ του.  Τότε μπήκαν τα μπροστινά πόδια του αλόγου του Σουρακα στην άμμο και έπεσε ο Σουράκα από το άλογο. Ο Σουράκα, όταν αργότερα έγινε μουσουλμάνος, σχολίασε πως ποτέ δεν είχε πέσει από το άλογο μέχρι εκείνη τη στιγμή. Καβάλησε πάλι το άλογο και άρχισε να τρέχει πίσω τους.

Όταν τους πλησίασε έγινε το ίδιο πράγμα για δεύτερη και τρίτη φορά. Τότε ο Σουρακα κατάλαβε πως ο Μουχάμμαντ ήταν προστατευμένος. Ζήτησε από τον Προφήτη την ασφάλεια. Ο Προφήτης ζήτησε να μάθει το όνομά του. Και έπειτα του έταξε το βραχιόλι του Χοσρόη (Πέρση Βασιλιά).

Έπειτα ο Προφήτης συνέταξε μια συμφωνία μαζί του για αυτό το θέμα την οποία έγραψε ο Αμπου Μπακρ αφού ο Προφήτης δεν ήξερε να διαβάζει ή να γράφει. Έτσι ο Προφήτης του υπαγόρευε και ο Αμπου Μπακρ το έγραψε πάνω σε δέρμα καμήλας. Έπειτα ο Προφήτης του είπε, πως αν έβλεπε κάποιον στο δρόμο να ψάχνει για εκείνον, να του έλεγε πως ο Προφήτης δεν βρισκόταν σε εκείνο το δρόμο.


Κατά τη διάρκεια ενός πολέμου ο Σουράκα έπεσε αιχμάλωτος στα χέρια των μουσουλμάνων. Τότε έδειξε το χαρτί της συμφωνίας του με τον Προφήτη και αφού το επιβεβαίωσε ο Προφήτης, αφέθηκε ελεύθερος. Στη ζωή του δεύτερου χαλίφη, του ¨Ομαρ Ιμπν αλ Χατταμπ, οι μουσουλμάνοι κατέλαβαν την χώρα και τις περιοχές υπό την εξουσία του Χοσρόη και πήραν το βραχιόλι του Χοσρόη. Τιμώντας τη συμφωνία που είχε συνάψει ο Προφήτης, το παρέδωσαν στο Σουρακα, ο οποίος τότε είχε γίνει μουσουλμάνος.

 

Οι μουσουλμάνοι στη Μεδίνα κάθε μέρα έβγαιναν στα σύνορα της Μεδίνας για να περιμένουν τον Προφήτη και γυρνούσαν το μεσημέρι όταν είχε ζέστη. Μαζί τους έβγαιναν και οι Εβραίοι. Μια μέρα και ενώ είχαν αποχωρήσει οι μουσουλμάνοι λόγω ζέστης, ένας εβραίος παρέμεινε στη θέση του. Είδε τον Προφήτη με τον σύντροφό του και άρχισε να φωνάζει στους Μουσουλμάνους, “ Ήρθε αυτός που περιμένατε.” Οι μουσουλμάνοι γύρισαν τρέχοντας και άρχισαν να τραγουδάν από την χαρά τους.

Οι μουσουλμάνοι της Μεδίνας που δεν είχαν δει τον Προφήτη μπέρδεψαν τον Αμπου Μπακρ με τον Προφήτη, αφού ο Αμπου Μπακρ φορούσε
καλά ρούχα. Όταν όμως είδαν πως ο Αμπου Μπακρ προστάτευε τον Προφήτη με το ρούχο του (αμπάγια) από τον ήλιο, τότε κατάλαβαν ποιος στα αλήθεια ήταν ο Προφήτης. 

Μετά την εγκατάσταση του Προφήτη στη Μεδίνα, ο Αμπου Μπακρ ήταν συνέχεια δίπλα του, σαν να ήταν ο υπουργός του και εξακολουθούσε να τον αγαπάει πάρα πολύ. Όταν ο Προφήτης ανέβαινε στο βήμα (μανμπαρ, αποτελούνταν από 3 σκαλοπάτια) για να δώσει κάποια ομιλία, ο Αμπου Μπακρ καθόταν στο πρώτο σκαλοπάτι και κοιτούσε τον Προφήτη.

Μια μέρα κάθονταν οι σύντροφοι γύρω από τον Προφήτη και ανέφεραν τι άρεσε στον καθένα. Ο Αμπου Μπακρ είπε, “Προφήτη του Θεού, μου αρέσει να σε κοιτάω, να καθομαι μπροστά σου και να ξοδεύω τα λεφτά μου.”


Μια μέρα ο Προφήτης (ειρήνη σε αυτόν) πεινούσε και δεν υπήρχε κάτι φαγώσιμο στο σπίτι του. Βγήκε για να ψάξει για φαγητό και τον συνάντησε ο Αμπου Μπακρ. Τον ρώτησε που πήγαινε και του ανέφερε πως έψαχνε φαγητό. Στο δρόμο συνάντησαν τον Ομαρ Ιμπν αλ Χατταμπ ο οποίος τους ανέφερε πως βρισκόταν στο δρόμο για τον ίδιο λόγο, ψάχνοντας δηλαδή φαγητό. Πήγαν στον Αμπου Αγιουμπ Αλανσαρι, ο οποίος χάρηκε ιδιαίτερα που οι φιλοξενούμενοί του ήταν ο ίδιος ο Προφήτης, ο Αμπου Μπακρ και ο Ομαρ. Έτσι έσφαξε ένα πρόβατο και τους ετοίμασε φαγητό. Όταν τελείωσαν το φαγητό, ο Αμπου Μπακρ ήπιε νερό και ο Προφήτης του είπε: “Θα ερωτηθείτε στη Δευτέρα Παρουσία για την ευδαιμονία (μακαριότητα). Αν τοποθετηθεί η πίστη του Αμπου Μπακρ σε μια πλευρά της ζυγαριάς και η πίστη του έθνους σε μια άλλη, θα κερδίσει η πίστη του Αμπο Μπακρ.”

Σε μια άλλη περίσταση ο Προφήτης ρώτησε τους συντρόφους του: “Ποιος από εσάς νηστεύει σήμερα;” Ο Αμπου Μπακρ είπε: “ Εγώ, Προφήτη του Θεού.” Ο Προφήτης ρώτησε: “Ποιος από εσάς ακολούθησε κηδεία (τζανάζα) σήμερα;” Ο Αμπου Μπακρ είπε: “Εγώ.” Ο Προφήτης είπε: “Ποιος από εσάς έκανε επίσκεψη σε έναν άρρωστο σήμερα;” Ο Αμπου Μπακρ είπε: “Εγώ.” Ο Προφήτης σχολίασε, “`Οταν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά μαζεύονται σε έναν άνθρωπο, τότε μπαίνει στον Παράδεισο.”


Ο Αμπου Μπακρ ήταν πάντα πρώτος σε όλα τα πράγματα ανάλογα με το Ισλάμ. Στον πόλεμο “Ταμπουκ” ο Προφήτης (ειρήνη σε αυτόν) είπε στους συντρόφους του να δώσουν χρήματα για το Θεό και πράγματα για να ετοιμαστεί ο στρατός. Ο Ομαρ εκείνη τη χρονική στιγμή είχε χρήματα και έτσι σκέφτηκε πως θα περνούσε (στις καλές πράξεις ) τον Αμπου Μπακρ. Πήρε τα μισά χρήματα που είχε στη διάθεσή του και τα πήγε στον Προφήτη. Ο Προφήτης τον ρώτησε πόσα άφησε για την οικογένεια του και ο Ομαρ του απάντησε πως άφησε το ίδιο ποσό. Έπειτα ήρθε ο Αμπου Μπακρ και έδωσε όλα τα χρήματα του στον Προφήτη.  Ο Προφήτης τον ρώτησε τι άφησε για την οικογένειά του και ο Αμπου Μπακρ απάντησε πως άφησε με την οικογένειά του τον Θεό και τον απόστολό Του.  Τότε βεβαιώθηκε ο Ομαρ πως δε μπορούσε να περάσει τον Αμπου Μπακρ στις αγαθοεργίες και τις καλές πράξεις.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *