Monday, September 16, 2024
Γενικά άρθραΚοράνι

Αφοσίωση στον Αλλάχ… τι σημαίνει;

Τι πάει να πει ότι κάποιος είναι αφοσιωμένος στον Αλλάχ ;
Λέει το Κοράνι: «Να επικαλείστε τον Αλλάχ με αφοσίωση στην πίστη σας.» (Κοράνι 40:14)
Σε άλλο σημείο λέει: «Και να δείξεις υπομονή κάνοντας λατρείες δίπλα σε αυτούς που επικαλούνται τον Αλλάχ τις πρωινές και τις βραδινές ώρες, αναζητώντας να αποκτήσουν την ικανοποίησή-ευχαρίστησή του..» (Κοράνι 18:28)
Αναζητώντας την ικανοποίηση-ευχαρίστηση του Αλλάχ σημαίνει:

– Η σαφής αφοσίωση στον Αλλάχ σε κάθε πράξη και λόγο μας.
– Αναζητούμε αμοιβή μόνο από αυτόν και όχι από κάποιον άνθρωπο..
– Δεν έχουμε κανέναν συνέταιρο με τον Αλλάχ.

Είναι γνωστό πως για μας, τους ανθρώπους, είναι τόσο δύσκολο να ελέγχουμε τις προθέσεις μας.
Λέει ένας λόγιος : «Το πιο δύσκολο πράγμα για μένα είναι η πρόθεσή μου, γιατί συνέχεια αλλάζει.»

Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των αφοσιωμένων ανθρώπων;
Ναι. Υπάρχουν και αναφέρουμε τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

– Προσπαθούν να μη γίνουν γνωστές οι καλές τους πράξεις. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα για ευσεβείς πιστούς που έκαναν πολλές καλές και ενάρετες πράξεις φροντίζοντας ταυτοχρόνως να μην γίνονται αντιληπτοί, με σκοπό να μην μπει στις προθέσεις τους να γίνουν αρεστοί στον κόσμο.
Λέει το Κοράνι: «Αν φανερώνετε την ελεημοσύνη είναι καλό. Εάν όμως την αποκρύψετε και τη δώσετε στους φτωχούς, αυτό είναι καλύτερο για σας.» (Κοράνι 2:271)
Αναφέρει ο Προφήτης σε ένα χαντίθ εφτά ανθρώπους που απέκτησαν την ικανοποίηση του Αλλάχ. Μεταξύ τους αναφέρει κάποιον που «μνημόνευσε – καθώς βρισκόταν μονάχος του- τον Αλλάχ. Έτσι κύλησαν τα δάκρυά του από αγάπη και φόβο προς τον Δημιουργό του.» (Μπουχάρι και Μούσλιμ)
Μνημονεύει επίσης κάποιον που « ξοδεύει – σε ελεημοσύνη- κρυφά, στο βαθμό που το αριστερό του χέρι δεν μαθαίνει τι έχει ξοδέψει το δεξί του» (Μπουχάρι και Μούσλιμ)
– Άλλο χαρακτηριστικό τους είναι πως ανταποκρίνονται σε κάθε κάλεσμα για καλές πράξεις από οποιονδήποτε άνθρωπο και δεν θέτουν ως όρο την καλή πράξη αυτή να είναι δική τους εξ αρχής.
– Άλλο χαρακτηριστικό τους είναι ότι εάν κάνουν λάθος και τους διορθώσει κανείς ανταποκρίνονται και δεν αρνούνται καθόλου το δίκαιο από όπου και αν προέρχεται.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *