Friday, March 29, 2024
Η Ζωή τουΟ Προφήτης Μουχάμμαντ

Βιογραφία του Προφήτη Μουχάμμαντ 15

Οι 2 συμφωνίες της Αλ-Ακαμπα

Κατά τη διάρκεια του ενδέκατου έτους της Προφητείας 6 άτομα από τη Μεδίνα δέχτηκαν το Ισλάμ και υποσχέθηκαν να μεταφέρουν το Μήνυμα του Ισλάμ στους συνανθρώπους τους.
Τον επόμενο χρόνο, ήρθε ένα γκρούπ 12 ατόμων και αναγνώρισε τον Μουχάμμαντ σαν Προφήτη τους. Υποσχέθηκαν:

Δεν θα λατρεύουμε κανένα εκτός του Αλλάχ, δεν θα κλέβουμε, δε θα κάνουμε μοιχεία, δεν θα θανατώνουμε τα παιδιά μας, δε θα ξεστομίσουμε κακολογίες, που εσκεμμένα σφυρηλατούν την ψευτιά, δε θα σε παρακούσουμε σε οποιοδήποτε θέμα.

Όταν τελείωσαν τον όρκο τους ο Προφήτης είπε: Αυτός που το τηρεί ο Αλλάχ θα τον επιβραβεύσει και αυτός που αμελεί κάτι και  βασανιστεί σε αυτόν τον κόσμο, μπορεί να αποτελέσει αυτό εξαγορά για αυτόν στην επόμενη ζωή. Και αν η αμαρτία παραμείνει κρυμμένη από τα μάτια των ανθρώπων και δεν έρθει λύπη σε αυτόν, τότε το ζήτημά του είναι με τον Αλλάχ. Μπορεί να τον συγχωρέσει και μπορεί όχι.

 

Μετά από αυτή τη συμφωνία στάλθηκε στη Μεδίνα ο πρώτος μουσουλμάνος «πρεσβευτής» για να διδάξει τους μουσουλμάνους εκεί τα διδάγματα του Ισλάμ και να τους δώσει πρακτική καθοδήγηση και να προσπαθήσει να διαδώσει το Ισλάμ μεταξύ αυτών που εξακολουθούσαν να είναι πολυθεϊστές. Ήταν τόσο προετοιμασμένο το έδαφος, που το Ισλάμ εξαπλώθηκε γρήγορα. Πριν την έλευση της εποχής του προσκυνήματος του 13 χρόνου της Προφητείας, ο πρεσβευτής Μουσάμπ Μπιν Ουμαίρ γύρισε στην Μέκκα φέρνοντας θετικά νέα σχετικά με το γόνιμο έδαφος για το Ισλάμ στη Μεδίνα.

 

Κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος, πήγαν στην Μέκκα εβδομήντα άτομα που είχαν ασπαστεί το Ισλάμ μαζί με τους πολυθεϊστές συμπατριώτες τους. Το ερώτημα που  κυριαρχούσε ανάμεσά τους ήταν «Δεν είναι ώρα να προστατέψουμε τον Μουχάμμαντ αντί να τον αφήνουμε ξεχασμένο, εγκαταλειμμένο  και αποκομμένο στους λοφίσκους της Μέκκα;»

Αποφασίστηκε λοιπόν να συναντηθούν κρυφά με τον Προφήτη σε έναν λοφίσκο στην Αλ-Ακαμπα, που ήταν το σημείο συνάντησης και του περασμένου χρόνου.

Ένας από τους Ανσάρ (από τη Μεδίνα) διηγείται :
«Πήγαμε για προσκύνημα και δώσαμε ραντεβού στο μέσο των Τασρίκ Ημερών. Μαζί μας ήταν και ένας διάσημος από εμάς  ονοματι Αμπντουλλάχ Μπιν Αμρ Μπιν Χαράμ, που ήταν ακόμα πολυθεϊστής. Του αναφέραμε εμπιστευτικά την πρόθεσή μας να συναντήσουμε τον Μουχάμμαντ και τον καλέσαμε να ενωθεί μαζί μας και να αφήσει τον Πολυθεϊσμό.  Ασπάστηκε το Ισλάμ και ήταν παρών στη σοβαρή συνάντηση.»

Στο σημείο λοιπόν συνάντησης πήγαν 70 άντρες και 2 γυναίκες. Ο Προφήτης του Αλλάχ πήγε εκεί με τον θείο του Αλ – Αμπας Μπιν Αμπντουλ Μουτάλιμπ.

Στη συνάντηση αυτή έγινε η δεύτερη συμφωνία – όρκος. Ο Προφήτης έθεσε τις αρχές στις οποίες θα έδιναν τον όρκο:
– Να πιστεύουν και να υποτάσσονται σε όλες τις περιπτώσεις.
– Να ξοδεύουν με αφθονία καθώς και με ολιγάρκεια.
– Να απολαμβάνουν το καλό και να απαγορεύουν το κακό
– Στην υπηρεσία του Αλλάχ, δε θα φοβούνταν την επίκριση κανενός
– Να υπερασπίζονταν τον Προφήτη Μουχάμμαντ αν τους ζητούσε βοήθεια και να τον κρατήσουν έξω από οτιδήποτε θα κρατούσαν τους  εαυτούς τους, τις γυναίκες τους και τα παιδιά τους. Και αν διατηρούσαν αυτές τις αρχές, ο Παράδεισος ήταν για αυτούς.

Η συμφωνία έγινε με κάποιο τρόπο γνωστή στους Κουράις που πήγαν στους πολυθεϊστές από την Μεδίνα να παραπονεθούν.  Οι πολυθεϊστές που δε γνώριζαν τη συμφωνία των 70 με τον Προφήτη άρχισαν να ορκίζονται στο όνομα του Αλλάχ ότι δεν ήταν αλήθεια. Οι Μουσουλμάνοι από την Μεδίνα ωστόσο παρέμειναν σιωπηλοί. Χωρίς να διαψεύσουν κάτι  ή να το επιβεβαιώσουν. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *