Thursday, April 25, 2024
Η Ζωή τουΟ Προφήτης Μουχάμμαντ

Βιογραφία του Προφήτη Μουχάμμαντ 16

Μετανάστευση στη Μεδίνα 1

Μετά τη δεύτερη δέσμευση της ’καμπα ο Προφήτης έδωσε την άδεια στους Μουσουλμάνους να μεταναστεύσουν στη Μεδίνα.

Η μετανάστευση στη Μεδίνα είχε τις δικές της δυσκολίες, κυρίως υλικές θυσίες.

Έτσι οι Μουσουλμάνοι ξεκίνησαν την μετανάστευση, ενώ οι πολυθεϊστές δεν προσπάθησαν να τους εμποδίσουν γνωρίζοντας ότι μια τέτοια μετακίνηση είχε τους δικούς της κινδύνους.

Ο πρώτος που έφυγε ήταν ο Αμπου Σάλαμα. Όταν το αποφάσισε προσπάθησαν οι συγγενείς να του βάλουν διάφορα εμπόδια, κρατώντας τη γυναίκα του και εξαρθρώνοντας το χέρι του γιού του. Τελικά μετά από ένα χρόνο η γυναίκα του και ο γιός του κατάφεραν να τον ακολουθήσουν.

Παρά αυτές τις προσπάθειες  των πολυθεϊστών, οι πιστοί κατάφεραν σιγά σιγά σε ομάδες να ξεφύγουν. Μέσα σε δύο μήνες μετά τη συμφωνία της ’καμπα, ολόκληρες περιοχές της Μέκκα ήταν εγκαταλειμμένες.

Οι τελευταίοι εναπομείναντες ήταν ο Αμπου Μπάκρ, ο ’λι και ο Προφήτης. ( καθώς και αυτοί που τους είχαν κρατήσει και δεν ήταν σε θέση να φύγουν). Ο Προφήτης περίμενε εντολή για να αναχωρήσει από τον Κύριό του. Ενώ στο μεταξύ ο Αμπου Μπάκρ είχε κάνει όλες τις προετοιμασίες για το ταξίδι. Είχε αγοράσει δύο καμήλες και τις τάιζε για τέσσερις μήνες σωστά, ώστε να μπορέσουν να  αντέξουν ένα μακρύ ταξίδι στην έρημο.

Η Μεδίνα είχε στρατηγική θέση, αφού επόπτευε τους εμπορικούς δρόμους που οδηγούσαν στη Μέκκα . Η ασφάλεια των καραβανιών ήταν κρίσιμη για την εξακολούθηση της ακμάζουσας οικονομικής ζωής στη Μέκκα. Οι πολυθειστές λοιπόν θορυβήθηκαν από την μετακίνηση των μουσουλμάνων στην Μεδίνα και συγκάλεσαν συμβούλιο για να αποφασίσουν πως θα αντιμετώπιζαν την κατάσταση.

Στην αρχή πρότειναν να εξορίσουν τον Προφήτη από τη Μέκκα, αλλά φοβήθηκαν πως αυτό θα έστρεφε τους άλλους ’ραβες εναντίον τους. Πρότειναν έπειτα να τον φυλακίσουν ισόβια. Ωστόσο το απέρριψαν και αυτό φοβούμενοι πως οι ακόλουθοί του θα αυξάνονταν σε αριθμό και θα τον ελευθέρωναν με τη βία. Τελικά αποφάσισαν να τον δολοφονήσουν. Και για να μην αρχίσει από αυτό το γεγονός εκδίκηση αίματος για μια οικογένεια, πρότειναν μια ομάδα νέων αντρών από κάθε φυλή να χτυπήσει τον Μουχάμμαντ ταυτόχρονα με τα σπαθιά τους και έτσι να μοιραστεί η ευθύνη σε όλους. Με αυτό τον τρόπο οι άνθρωποί του θα προσέφευγαν σε μια λογική διευθέτηση του θέματος.  Η πρόταση έγινε δεκτή από όλους.

 

Ο Γαβριήλ προειδοποίησε τον Προφήτη για τα σχέδια των Κουράϊς και του μετέφερε την άδεια του Κυρίου του να φύγει από τη Μέκκα. Όρισε την ώρα της μετανάστευσης και του ζήτησε να μην κοιμηθεί στο κρεβάτι του εκείνη τη νύχτα.

Το πρωί ο Προφήτης επισκέφτηκε τον Αμπου Μπακρ και ρύθμισαν τα πάντα για την επικείμενη μετανάστευση.
Ταυτόχρονα οι αρχηγοί της Μέκκα διάλεξαν έντεκα άντρες. Όταν προχώρησε η νύχτα, τους τοποθέτησαν  γύρω από το σπίτι του Προφήτη. Σκόπευαν να τον σκοτώσουν το πρωί όταν θα έβγαινε από το σπίτι του. Ο Προφήτης και ο ’λι βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο σπίτι του Προφήτη. Ο Προφήτης είπε στον ’λι να κοιμηθεί στο κρεβάτι του, να καλύψει τον εαυτό του με τον πράσινο μανδύα του και τον διαβεβαίωσε ότι βρισκόταν κάτω από την προστασία του Αλλάχ και κανένα κακό δε θα τον έβρισκε.


Ο Προφήτης τότε βγήκε από το σπίτι, έριξε μια χούφτα άμμο στους δολοφόνους και  κατάφερε να περάσει ανάμεσά τους απαγγέλλοντας το εδάφιο:

Και βάλαμε ανάμεσα στα χέρια τους ( μπροστά τους ) ένα φράγμα και από πίσω τους ένα φράγμα, και τους σκεπάσαμε (ολότελα), ώστε να μη μπορούν να βλέπουν. Κοράνι 36:9


Έπειτα πήγε στο σπίτι του Αμπου Μπάκρ και ξεκίνησαν αμέσως προς τα νότια. Αναρριχήθηκαν στο βουνό Θάουρ και αποφάσισαν να αναζητήσουν καταφύγιο σε μια σπηλιά. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *