Wednesday, September 18, 2024
Η Ζωή τουΟ Προφήτης Μουχάμμαντ

 Βιογραφία Του Προφήτη Μουχάμμαντ 3

Η Προφητεία και το μυστικό κάλεσμα πιστών

Η Προφητεία
Ο Μουχάμμαντ αγαπούσε τη λατρεία, έτσι αρκετές φορές έμενε σε μια σπηλιά, τη λεγόμενη σπηλιά Χιρα’α. Eκεί ήταν η πρώτη του συνάντηση με τον Αρχάγγελο Γαβριήλ και η πρώτη έμπνευση του Κορανίου.
Ο Μουχάμμαντ τότε έχει γίνει σαράντα χρονών, ήταν μέρα Δευτέρα του μήνα του Ραμαζανίου. ο Αρχάγγελος του είπε:
-Διάβασε, ω Μουχάμμαντ.
– Δεν ξέρω διάβασμα, απάντησε ο Προφήτης.
-Διάβασε, του ξαναζήτησε ο Αρχάγγελος.
-Δε ξέρω διάβασμα απάντησε πάλι ο Μουχάμμαντ.
Του ζήτησε για τρίτη φορά: Διάβασε, ω Μουχάμμαντ και απάντησε για τρίτη φορά: Δεν ξέρω διάβασμα. Τότε ο Αρχάγγελος του είπε:
– «Διάβασε με το όνομα του Κυρίου σου που δημιούργησε. Δημιούργησε τον άνθρωπο από ένα θρόμβο πηκτού αίματος.  Διάβασε και ο Κύριος σου είναι ο πλέον Γενναιόδωρος. Που δίδαξε με την πέννα ».
Ο Μουχάμμαντ επέστρεψε στο σπίτι του, για να διηγηθεί στη Χαντίζα το συμβάν, ενώ έτρεμε από φόβο λέγοντας: Σκεπάστε με, σκεπάστε με και άρχισε να εξιστορεί στη Χαντίζα το γεγονός.
– Ανησυχώ για τον εαυτό μου..
Η Χαντίζα του απάντησε:
– Όχι, μα το Θεό, δεν σε προδίδει  ο Αλλάχ ποτέ, εσύ φροντίζεις τους συγγενείς, βοηθάς τους αδύναμους, δίνεις ό,τι έχεις στους άπορους και υποστηρίζεις τους άλλους στις δυσκολίες τους.
Η Χαντίζα πήρε το Μουχάμμαντ στον ξάδελφό της, τον Ουαρακα μπιν Νάουφαλ, που ήταν μοναχός και ήξερε εβραϊκά και τη Βίβλο. Ο Ουαρακα ήταν τότε 90 χρονών, τυφλός και αδύναμος. ’κουσε τον Μουχάμμαντ και του είπε: Αυτός είναι ο Αρχάγγελος Γαβριήλ που ήρθε στον Μωυσή, μακάρι να είμαι ζωντανός και νέος όταν ο λαός σου σε βγάζει.
– Θα με βγάλουν; Ρώτησε ο Μουχάμμαντ.
– Ναι, απάντησε ο Ουαρακα, οποιοσδήποτε φέρει τέτοιο μήνυμα βρίσκει εχθρότητα κι αν προλάβω εκείνη την ημέρα θα σε υποστηρίξω με καρτερικότητα.
Ο Ουαρακα πέθανε μετά από λίγο καιρό και  σταμάτησε η έμπνευση για μια περίοδο.

Μυστικό κάλεσμα

Ο Μουχάμμαντ κατανόησε ότι είναι Προφήτης, όταν ο Γαβριήλ του παρέδωσε κι άλλα εδάφια του Κορανιού:
– «Ω ! Εσύ ο σκεπασμένος. Σήκω και κήρυξε. Και δείξε το μεγαλείο του Κυρίου σου. Και κράτα άσπιλα τα ιμάτιά σου ».
Αυτό σήμαινε για τον Προφήτη ότι ήρθε ο καιρός που δε θα έχει ξεκούραση και πως είναι ώρα για προειδοποίηση και αντικατάσταση της κοινωνίας.
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Προφήτης ξεκίνησε πρώτα το κάλεσμα από τους δικούς του. Ο πρώτος πιστός ήταν βέβαια η γυναίκα του, η Χαντίζα. Έτσι ήταν θέλημα Θεού να πάρει η γυναίκα την τιμή να είναι ο πρώτος πιστός και ο πρώτος άνθρωπος που εφάρμοσε τη λατρεία μετά τον Προφήτη.
Μετά τη Χαντίζα ασπάστηκε το Ισλάμ ο Αλί μπιν Αμπί Τάλιμπ, ο ξάδελφος του Προφήτη, που ήταν τότε 10 χρόνων.
Μετά ήρθε η σειρά του Ζαϊντ μπιν Χάριθα, του απελευθερωμένου οπαδού του Προφήτη και οι κόρες του.
Έτσι σχηματίστηκε η πρώτη πιστή οικογένεια και ο πρώτος πιστός οίκος που ανέλαβε ένα πολύ μεγάλο καθήκον και που θα άλλαζε τη ροή της ιστορίας για πάντα.
Ο επόμενος άνδρας που ασπάστηκε το Ισλάμ ήταν ο Αμπού Μπάκρ, ο άνθρωπος ο οποίος είχε ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην ιστορία του Ισλάμ μετά το θάνατο του Προφήτη.
Ο Αμπού Μπάκρ ήταν ο ιδανικός πιστός που αποδέχθηκε αμέσως το κάλεσμα μαζί με άλλους γνωστούς του όπως:
– Οθμάν μπιν Αφφάν, και ήταν τότε 34 χρονών.
– Αμπντουλ Ραχμάν μπιν ’ουφ, που ήταν 30 χρονών.
– Σά’αντ μπιν Αμπί Ουακάς και ήταν 17 χρονών.
– Αζουμπαϊρ μπιν αλ Αουάμ, ήταν 12 χρονών.
– Τάλχα μπιν Ουμπαϊντιλλάχ, ήταν 13 χρονών.
Έπειτα ασπαστήκαν κι άλλοι το Ισλάμ, μέχρι που έφτασαν τα σαράντα άτομα και οι Κουραϊσίτες άρχισαν να υποψιάζονται κάτι σχετικά.
Κοιτάζοντας τα ονόματα των πρώτων ανθρώπων που ασπαστήκαν το Ισλάμ,  διαπιστώνει κανείς ότι ήταν στην πλειοψηφία τους από τους ευγενείς και τους γνωστούς της φυλής Κουραϊς, συν μερικούς αδύναμους και ξένους, πράγμα που αποδεικνύει ότι το Ισλάμ εξ αρχής ήθελε μια ενωτική κοινωνική κίνηση αλληλεγγύης και όχι ένα ταξικό κίνημα μίσους ούτε κοινωνία, στην οποία να βασιλεύουν οι πλούσιοι και  να πεινάν οι αδύναμοι.
Οι πρώτοι μουσουλμάνοι δεν ανακοίνωσαν τη αλλαγή τους, ώστε να μην προκαλέσουν τους Κουραϊσίτες, πράγμα που θα μπορούσε να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα και συγκρούσεις.
Ο Προφήτης άρχισε να οργνανώνει τις ομάδες των πιστών, έτσι εναπόθετε τους νέους πιστούς που χρειάζονταν τη γνώση και την προστασία, στηνφιλοξενία παλιών πιστών που είχαν τη γνώση και τη δύναμη.
Οι πρώτες γνώσεις που λάμβαναν οι καινούργιοι μουσουλμάνοι ήταν περί σωστής απαγγελίας του Κορανίου, της ερμηνείας του, της πίστης, της λατρείας  και σχετικά με την ηθική.
Ο Προφήτης έδινε μεγάλη βάση στην οργάνωση και το σχεδιασμό. Έκανε λογαριασμούς για πολλά πράγματα, λαμβάνοντας υπόψη του ότι κάποια μέρα τα πράγματα θα ήταν φανερά, πράμα που θα οδηγούσε σε αντιδράσεις και πειρασμούς από τους κουραϊσίτες, και επομένως θα έπρεπε οι πιστοί να είναι έτοιμοι και δυνατοί για εκείνη την ημέρα.
Το σπίτι της Χαντίζας δεν χωρούσε πια για τους πιστούς και έπρεπε να βρεθεί άλλος χώρος για τις συναντήσεις τους. Ο Προφήτης διάλεξε το σπίτι του συνοδού του Αλ-’ρκαμ μπιμ Αλ-’ρκαμ και εκεί για αρκετό χρονικό διάστημα δίδαξε τους πιστούς, τους έμαθε την καλή οργάνωση και δόμησε δυνατές προσωπικότητες.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *