Monday, March 17, 2025
ΕνημέρωσηΙσλάμΚαθημερινότηταΚαθημερινότητα

Γιατί νηστεύουμε το Ramadan;

Για πολλούς μουσουλμάνους η νηστεία έχει γίνει μια απλή καθημερινή συνήθεια, που δεν σχετίζεται με ανώτερους σκοπούς. Αλλά η νηστεία έχει πολλές σημαντικές έννοιες που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ώστε να επιτευχθούν οι σκοποί της.
Ο ανώτερος σκοπός της νηστείας είναι η ευσέβεια και η ευλάβεια. Λέει το Quran: “Ω εσείς που πιστέψατε: έχει επιβληθεί σε εσάς η νηστεία, όπως είχε επιβληθεί στα προηγούμενα έθνη, ώστε να είστε ευσεβείς”. Quran 2. 183.
{يا أيها الذين آمنوا كتب عليكم الصيام كما كتب على الذين من قبلكم لعلكم تتقون }
[البقرة: 183]
Η ευσέβεια, με λίγα λόγια, είναι να υπακούμε στις διαταγές του Allah. Να εκτελούμε ό,τι μας έχει διατάξει να κάνουμε και να απομακρυνόμαστε από ό,τι μας έχει αποτρέψει απ΄ το να κάνουμε. Είναι να φροντίζουμε να έρθουμε κοντά στον Allah με κάθε καλή πράξη και με πολλή αφοσίωση.
Ο πιστός νηστεύει επειδή η νηστεία έχει ανώτατες ανταμοιβές από τον Allah σε σύγκριση με άλλες λατρείες. Λέει ο Προφήτης σε μια ρήση: “Λέει ο Ύψιστος Allah: όλες οι πράξεις του γιου του Άδαμ (του ανθρώπου) ανήκουν στον ίδιο, εκτός από τη νηστεία, που ανήκει σε μένα, κ εγώ ανταμείβω για αυτήν. Η οσμή που αφήνει η νηστεία στο στόμα του νηστευτή είναι πιο γλυκιά για τον Allah από τον μόσχο”. Τα αφηγήθηκαν ο Imam Boukhari και ο Imam Mouslim.
، عن أبي هريرة رضي الله عنه، أن النبي ﷺ قال:”قالَ اللَّهُ عَزَّ وَجَلَّ: كُلُّ عَمَلِ ابْنِ آدَمَ له إلَّا الصَّوْمَ، فإنَّه لي وأنا أجْزِي به
ولَخُلُوفُ فَمِ الصَّائِمِ أطْيَبُ عِنْدَ اللَّهِ مِن رِيحِ المِسْكِ. أخرجه البخاري (5927)، ومسلم (1151)
Σε άλλη ρήση λέει: “Στον παράδεισο κείται μια πύλη που αποκαλείται Al Rayyan, από την οποία μπαίνουν οι νηστευτές (οι ιδιαίτερα αφοσιωμένοι στη νηστεία τους) την ημέρα της Κρίσης και δεν μπαίνει μαζί τους κανένας άλλος. Έτσι ακούγεται η φωνή: πού είναι οι νηστευτές; Και με το που μπαίνουν οι νηστευτές, κλείνει αυτή η πύλη και δεν μπαίνει πια κανένας άλλος”. Το αφηγείται ο Imam Mouslim.
عن سهل بن سعد الساعدي أن رسول الله ﷺ قال:”إنَّ في الجَنَّةِ بَابًا يُقَالُ له الرَّيَّانُ، يَدْخُلُ منه الصَّائِمُونَ يَومَ القِيَامَةِ، لا يَدْخُلُ معهُمْ أَحَدٌ غَيْرُهُمْ، يُقَالُ: أَيْنَ الصَّائِمُونَ؟ فَيَدْخُلُونَ منه، فَإِذَا دَخَلَ آخِرُهُمْ، أُغْلِقَ فَلَمْ يَدْخُلْ منه أَحَدٌ”. صحيح مسلم
Λέει επίσης: “Όποιος νηστεύει μια ημέρα αφοσιωμένος στον Allah, ο Allah απομακρύνει το πρόσωπό του από την κόλαση εβδομήντα φθινόπωρα (χρόνια). Το αφηγείται ο Imam Boukhari.
وعن أبي سعيد الخدري رضي الله عنه، أن النبي ﷺ قال:”مَن صامَ يَوْمًا في سَبيلِ اللَّهِ، بَعَّدَ اللَّهُ وجْهَهُ عَنِ النَّارِ سَبْعِينَ خَرِيفًا. صحيح البخاري
Η νηστεία είναι μια ολοκληρωμένη σχολή που διδάσκει πώς θα έχουμε υπομονή, αντοχή, θέληση, αυτοέλεγχο και αυτοσυγκράτηση. Με τη διαχείριση της πείνας, της δίψας, των αναγκών και των ροπών μας για πολλές ώρες, αποκτάμε σιδερένια θέληση, μεγάλη αντοχή και μεγάλη εσωτερική δύναμη.
Η νηστεία δίνει μεγάλη δύναμη και στον οργανισμό μας. Αποτελεί μια καλή αποτοξίνωση από τις διάφορες ουσίες που καταναλώνουμε καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους. Για το πεπτικό σύστημα η νηστεία αποτελεί μια ξεκούραση από τη συνεχή λειτουργία και δουλειά. Η νηστεία βοηθάει γενικά στην καλυτέρευση της υγείας και της νοηματικής συγκέντρωσης και στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Η νηστεία βοηθά στη βελτίωση της υγείας του οργανισμού, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά το σώμα να αντισταθεί στις ασθένειες. Βελτιώνει τις λειτουργίες του πεπτικού συστήματος, βοηθά στη ρύθμιση της διαδικασίας της πέψης, βοηθά στην απώλεια βάρους και απαλλάσσει από το περιττό λίπος στο σώμα.
Η νηστεία έχει και κοινωνικούς σκοπούς. Δεν αποσκοπεί στο να υποφέρουμε από την πείνα και τη δίψα. Η νηστεία μας θέλει πιο σωστούς, πιο έντιμους και τίμιους. Λέει ο Προφήτης, ειρήνη σ΄αυτόν: “Όποιος δεν εγκαταλείψει τα ψεύτικα λόγια, τις πρακτικές τους και την άγνοια, ο Allah δεν τον έχει ανάγκη να εγκαταλείψει το φαγητό και το ποτό του”. Το αφηγείται ο Imam Boukhari.
عن أبي هريرة أن النبي ﷺ قال:”مَن لَمْ يَدَعْ قَوْلَ الزُّورِ والعَمَلَ به والجَهْلَ، فليسَ لِلَّهِ حاجَةٌ أنْ يَدَعَ طَعامَهُ وشَرابَهُ”. صحيح البخاري
Λέει επίσης: “Όταν είναι η ημέρα που κάποιος από σας νηστεύει, ας μη πει άσεμνες λέξεις και ας μη φωνάξει με άσχημο τρόπο, κι εάν τον προσβάλει ή τον μαλώσει κανείς ας πει “είμαι άνθρωπος νηστικός = δεν έχω προθέσεις για καυγάδες”. Το αφηγείται ο Imam Boukhari.
عن أبي هريرة أن النبي ﷺ قال:”إذَا كانَ يَوْمُ صَوْمِ أحَدِكُمْ فلا يَرْفُثْ ولَا يَصْخَبْ، فإنْ سَابَّهُ أحَدٌ أوْ قَاتَلَهُ، فَلْيَقُلْ: إنِّي امْرُؤٌ صَائِمٌ”. صحيح البخاري
Η νηστεία είναι η μόνη λατρεία που σε φέρνει πραγματικά στη θέση του φτωχού και του πεινασμένου, που αρκετές φορές δεν βρίσκει κάτι να φάει. Είναι ένα πρακτικό βήμα για ειλικρινή αλληλεγγύη ανάμεσα στα μέλη της κοινωνίας.
Επίσης, η νηστεία κάνει τον άνθρωπο να εκτιμά τις χάρες του Allah και να νιώθει ευγνώμων στον Δημιουργό του για κάθε καλό που έχει στη ζωή του. Γι΄ αυτό βλέπουμε πως κάθε Ramadan αποτελεί και μια πληθώρα καλών και ευεργετικών πράξεων, όπου βρίσκονται ισλαμικές κοινότητες. Είναι και μια καλή ευκαιρία που μαζεύει τις οικογένειες στην εποχή που αυτές διαλύονται από διάφορους παράγοντες.