Saturday, April 20, 2024
Γυναίκα

Γυναίκα και μόρφωση

Το δικαίωμα, η υποχρέωση της μουσουλμάνας γυναίκας στη μόρφωση σύμφωνα με τα διδάγματα του Ισλάμ

Πρώτα από όλα θα πρέπει να είναι σαφές ότι η γυναίκα είναι ίση με τον άντρα στην αναζήτηση της μόρφωσης και της γνώσης.

Το Ισλάμ λοιπόν δεν κάνει καμία διάκριση μεταξύ των ανδρών και των γυναικών σχετικά με την επιδίωξη της γνώσης. Σχεδόν δεκατέσσερις αιώνες πριν, ο προφήτης Μουχαμμαντ, δήλωσε:
– Η διαρκής και αέναη επιδίωξη της γνώσης είναι καθήκον κάθε μουσουλμάνου.
(Στην Αραβική γλώσσα όταν αναφέρουμε ουσιαστικό, αυτό σημαίνει μια γενική έννοια χωρίς διακρίσεις).
Η δήλωση αυτή ήταν πολύ σαφής και εφαρμόστηκε από τους μουσουλμάνους καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας.
Αν οι γυναίκες εξαιρούνταν από αυτήν την παραίνεση, ο Προφήτης θα το είχε σίγουρα αναφέρει.
Με βάση πολλές τέτοιες αποδείξεις στο Κοράνι, οι μουσουλμάνοι μελετητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η επιδίωξη της ουσιαστικής γνώσης των πεποιθήσεων και των πρακτικών του Ισλάμ, είναι καθήκον κάθε μουσουλμάνου ανεξαρτήτως του γένους.
Είναι κοινώς γνωστό ότι σαν μουσουλμάνοι, πρέπει να αγωνιζόμαστε στην πράξη καθημερινά ώστε να θεωρηθούμε σωστοί πιστοί.
Οι μουσουλμάνοι μελετητές βεβαιώνουν  ότι η πρακτική της θρησκείας μας είναι άκυρη ή μη αποδεκτή εκτός αν είναι βασισμένη στην καλή και στερεά γνώση. Προκύπτει από αυτό ότι η επιδίωξη της γνώσης για τα σημαντικά και αναγκαία ζητήματα του Ισλάμ, είναι αδιαμφισβήτητο καθήκον για όλους τους μουσουλμάνους.
Εκτός από τη θρησκευτική εκπαίδευση,  η γυναίκα πρέπει να μοχθεί για να αποκτήσει και εκείνες τις ουσιαστικές ικανότητες που μέσα στην κοινωνία θα την καθιστούν αυτοδύναμη. Ιδίως αν λάβουμε υπόψη μας τις κοινωνικές περιστάσεις της εποχής μας, θα ήταν αυτοκαταστροφικό για τη γυναίκα να αγνοήσει τέτοια κατάρτιση μιας και ο Αλλάχ μας προειδοποιεί ενάντια στο σύρσιμο και στον όλεθρο.
Ακόμα ένας σημαντικός παράγοντας: Στο Ισλάμ ο ρόλος της γυναίκας στην διαπαιδαγώγηση των μελλοντικών γενεών, είναι πολύ πιο κρίσιμος από αυτόν των ανδρών. Εξυπακούεται ότι δε μπορούν να εκτραφούν διανοητικώς και φυσικά υγιή παιδιά, εκτός αν οι μητέρες έχουν εκπαιδευθεί κατάλληλα  και μπορούν, επομένως, να εκπαιδεύσουν με τη σειρά τους τα παιδιά τους. Με βάση αυτό το γεγονός, δεν αποτελεί καμία έκπληξη όταν βλέπουμε ότι όλοι οι μεγάλοι μελετητές του Ισλάμ είχαν εκπαιδευμένες μητέρες και ήταν αυτές που φύτεψαν τους πρώτους διανοητικούς σπόρους του μεγαλείου στις ζωές τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *