Wednesday, November 6, 2024
ΔιδασκαλίαΟ Προφήτης Μουχάμμαντ

Δείξε σεβασμό στα αγαθά του Allah

Ποια στάση κρατούσε ο Προφήτης απέναντι στα αγαθά που του χάρισε ο Allah; Πώς μιλούσε για τα φαγητά, τα φρούτα και για άλλες χάρες που λάμβανε;

Ο Προφήτης μας έμαθε να είμαστε ευγνώμονες για κάθε χάρη που μας έδωσε ο Allah και να μην περιφρονήσουμε ποτέ καμία χάρη Του. Ακόμα και την πιο μικρή. Έτσι, εάν ο Προφήτης επιθυμούσε κάποιο φαγητό, το έτρωγε. Εάν όμως δεν το επιθυμούσε, το άφηνε χωρίς να το περιφρονήσει με καμία λέξη ή χειρονομία.

كان النبي لا يعيب طعاماً قط بل إن اشتهاه أكله وإلا تركه

Αφηγείται ο Anas, σύντροφος του Προφήτη τα εξής: Περνώντας στον δρόμο, ο Προφήτης αντίκρισε ένα χουρμά. Είπε: “Αν δεν φοβόμουν πως είναι μέρος της φιλανθρωπίας, θα τον έτρωγα”. Με άλλα λόγια, ο Προφήτης μας λέει πως δεν θα άφηνε ένα χουρμά στον δρόμο και θα τον έτρωγε, αλλά φοβόταν πως αυτός ο χουρμάς ήταν μέρος της φιλανθρωπίας, επειδή τόσο στον Προφήτη όσο και στους απογόνους του απαγορευόταν να πάρουν και να καταναλώσουν κάτι από την φιλανθρωπία (Ζακάτ). (ομόφωνα αποδεκτό).

عن أنس قال: مر النبي بتمرة في الطريق فقال: “لو لا إني أخاف أن تكون من الصدقة لأكلتها(متفق عليه)

Οι οικείοι του Προφήτη και οι συνοδοί του έμαθαν από Αυτόν την απόλυτη εκτίμηση των αγαθών. Η σύζυγος του, Maymuna, βρήκε ένα χουρμά. Τον έφαγε λέγοντας: “Ο Allah δεν αγαπά τη διαφθορά”.

عن أم المؤمنين ميمونة أنها وجدت تمرة فأكلتها وقالت: “إن الله لا يحب الفساد

Σε μια ρήση του, λέει ο Προφήτης: “Εάν σε κάποιον από σας πέσει μια μπουκιά, ας την μαζέψει, ας την καθαρίσει από τυχόν βλαβερές ουσίες και ας τη φάγει και μην την αφήσει στον σατανά”. Το αφηγείται ο Imam Muslim.

إذا سقطت لقمة أحدكم فليأخذها فليمط ما كان بها من أذى ثم ليأكلها ولا يدعها للشيطان. رواه مسلم

Ο Προφήτης μας εφιστά την προσοχή στο να μην πεταχτεί κανένα μέρος του φαγητού: “Δεν ξέρετε σε ποιο τμήμα του φαγητού σας βρίσκεται η ευλογία”. Το αφηγείται ο Imam Muslim.

إنكم لا تدرون في أي طعامكم البركة(رواه مسلم)”

Όλο αυτό έχει ως σκοπό την διατήρηση και την εκτίμηση του κάθε αγαθού και έρχεται σε αντίθεση με τον τρόπο ζωής πολλών ανθρώπων που σπαταλούν συστηματικά τεράστιες ποσότητες φαγητού, χωρίς να σκεφτούν καν να τις προσφέρουν στους φτωχούς και τους έχοντες ανάγκη.

Ρίχνοντας μια ματιά σε πολλές δεξιώσεις γάμων, γενεθλίων και άλλου τύπου συναθροίσεων ή εκδηλώσεων, παρατηρεί κανείς πως μεγάλες ποσότητες φαγητού, γλυκών κι άλλων φαγώσιμων καταλήγουν στους κάδους απορριμμάτων. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την λογική και την πίστη. Λέει το Quran: “… Και να τρώτε και να πίνετε αλλά μην σπαταλάτε. Ο Allah δεν αγαπάει τους σπάταλους’’. {Quran. 7. 31.}

تعالى: {وَكُلُوا وَاشْرَبُوا وَلا تُسْرِفُوا إِنَّهُ لا يُحِبُّ الْمُسْرِفِينَ} [الأعراف:31]

Αυτά τα φαινόμενα αποτελούν σίγουρα, φανερή προσβολή και περιφρόνηση στα αγαθά που μας έχει προσφέρει ο Allah, αφού ο Προφήτης μας ζήτησε να μην αμελήσουμε ακόμα και ένα μικρό κομμάτι ψωμί. Πώς είναι δυνατόν να πετάξει κανείς τόνους κρέατα ή άλλα φαγητά; Αυτοί σίγουρα εκθέτουν τον εαυτό τους στον θυμό του Allah και βρίσκονται σε επισφαλή θέση να χάσουν εκείνα τα αγαθά ανά πάσα στιγμή.