Friday, April 19, 2024
Γεγονότα

Εγίρα

Η μετανάστευση από τη Μέκκα στη Μεδίνα

Πριν από μερικές ημέρες γιορτάστηκε, η Εγίρα, η αρχή του ισλαμικού ημερολογίου, η οποία σηματοδοτείται από μια σειρά γεγονότων με κεντρικό στοιχείο τη μετανάστευση του Προφήτη Μουχάμμαντ από τη Μέκκα στη Μεδίνα το 622. Με αφορμή λοιπόν την Εγίρα για το 2009 ας ρίξουμε μια πιο αναλυτική ματιά στα γεγονότα εκείνης της εποχής που κατέληξαν στην μετανάστευση και στη χάραξη σημαντικών ιστορικών και θρησκευτικών εξελίξεων στην πορεία.

Ο διωγμός των ανθρώπων της Μέκκας την περίοδο εκείνη κατά των μουσουλμάνων σταδιακά έγινε ιδιαίτερα έντονος. Τους δόθηκε λοιπόν εντολή να μεταναστεύσουν ώστε να εδραιώσουν τη θρησκεία του Αλλάχ σε έναν τόπο όπου θα μπορούσαν ελεύθερα να τον λατρέψουν.

Επιλέχθηκε η Μεδίνα, η οποία τότε ονομαζόταν Γιαθρίμπ.
Έτσι ορισμένοι μετανάστευσαν στη Μεδίνα και πολλοί από αυτούς που είχαν φύγει για τη γη της Αιθιοπίας επέστρεψαν και αυτοί στη Μεδίνα.

Αρκετοί από τους συντρόφους του Προφήτη αναχώρησαν για τη Μεδίνα. Οι τελευταίοι που έμειναν στην Μέκκα και αναχώρησαν αργότερα ήταν ο Προφήτης του Αλλάχ και ο Αμπού Μπάκρ. Όταν έφτασε λοιπόν η ώρα και για τη δική τους μετανάστευση ο Προφήτης Μουχάμμαντ πήγε στο σπίτι του Αμπού Μπάκρ και τον ρώτησε αν ήθελε να τον συνοδέψει.

Γνωρίζοντας ωστόσο τα σχέδια των Κουραϊσιτών να σκοτώσουν τον Προφήτη, αποφάσισαν να φύγουν με έναν τρόπο μη αναμενόμενο.
Οι Κουραϊσίτες  φυλούσαν το σπίτι του Προφήτη τη νύχτα από φόβο μη ξεφύγει χωρίς να το καταλάβουν.

Τη νύχτα της μετανάστευσης όμως τη θέση του Προφήτη στο κρεβάτι του πήρε ο ξάδελφος του ο Αλί, από τον οποίο ο Προφήτης ζήτησε να μείνει στη Μέκκα μέχρι να επιστρέψει όλα τα υπάρχοντα του Προφήτη σε αυτούς στους οποίους ανήκαν δικαιωματικά.

Ο Αλί ξάπλωσε στο κρεβάτι στη θέση του Προφήτη Μουχάμμαντ με αποτέλεσμα αν κάποιος από αυτούς που φυλούσε το σπίτι, κοιτούσε από κάποιο παράθυρο θα καθησύχαζε μιας και θα θεωρούσε ότι ο Προφήτης ήταν ακόμα εκεί.

Ο Προφήτης και ο Αμπού Μπάκρ αναχώρησαν από τη Μέκκα και κρύφτηκαν στη σπηλιά Θάουρ, που βρισκόταν στην αντίθετη κατεύθυνση με τη Μεδίνα.

Για τρείς μέρες οι δύο άντρες έμειναν στη σπηλιά ενώ οι Κουραϊσίτες  τους αναζητούσαν επίμονα.

Ο Προφήτης Μουχάμμαντ προσευχόταν συνεχώς και ζητούσε την ευλογία του Θεού.

Όταν οι Κουραίς εγκατέλειψαν εντελώς την περιοχή και μένοντας καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού τους εκτός του συνηθισμένου δρόμου ξεκίνησαν το ταξίδι τους για τη Μεδίνα.

Οι Κουραϊσίτες  στο μεταξύ έθεσαν σαν έπαθλο για όποιον θα έφερνε πίσω τον Προφήτη ή θα έδινε πληροφορίες για αυτόν , εκατό καμήλες.

Κάποια στιγμή εμφανίστηκε στη Μέκκα κάποιος άνδρας, ανέφερε ότι συνάντησε κάποιους ταξιδιώτες και υπέθεσε ότι ήταν ο Προφήτης Μουχάμμαντ και ο συνοδός του. Ο Σουράκα, ένας θαρραλέος ιππότης της Μέκκας,  όταν άκουσε τα παραπάνω παραπλάνησε τους υπόλοιπους λέγοντας ότι αυτοί που είδε ήταν κάποιοι άλλοι,  και έσπευσε  αυτός τον Μουχάμμαντ για να καρπωθεί το έπαθλο.

Αφού τους εντόπισε, τους πλησίασε και τράβηξε το τόξο τους. Τότε τα πόδια του αλόγου του άρχισαν να βουλιάζουν στην άμμο. Προσπάθησε τρείς φορές και κάθε φορά τα πόδια του αλόγου του βούλιαζαν έτσι που δε μπορούσε να κουνηθεί. Τότε συνειδητοποίησε πως είχε πραγματικά μπροστά του τον Προφήτη του Αλλάχ και του είπε πως δε θα του επιτιθόταν ξανά.

Η εγίρα του Προφήτη Μουχάμμαντ και των Μουσουλμάνων στη Μεδίνα σήμανε μια νέα εποχή για το Ισλάμ και την εξάπλωση του. Τα διδάγματα που λαμβάνουμε από την Εγίρα είναι πολλά και ποικίλα. Αφορούν το μεγαλείο του μηνύματος του Ισλάμ, την παγκόσμια φύση του καθώς και τη σημαντικότητα της διάδοσής του.

Πολλοί άνθρωποι που αναζητούν την αλήθεια σήμερα βλέπουν μια λύση στα προβλήματα του κόσμου όταν μελετούν το Κοράνι και τις διδασκαλίες του Αλλάχ. Βλέπουν ότι πρόκειται για μια πρακτική και ολοκληρωμένη διδασκαλία που καθοδηγεί την ανθρωπότητα να ζήσει καλή και δίκαιη ζωή σε αυτόν και στον μετέπειτα κόσμο
Ο Προφήτης Μουχάμμαντ και οι σύντροφοί του υπέφεραν πολλά για να μεταφέρουν το μήνυμα του Ισλάμ σε εμάς. Τώρα είναι δικιά μας ευθύνη να το διατηρήσουμε, να επωφεληθούμε από αυτό και να το μεταδώσουμε για να ωφελήσουμε και τους άλλους. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *