Friday, April 26, 2024
Επιστήμη

Εφευρέσεις και Ανακαλύψεις του Ισλαμικού Κόσμου 3

Αυτές οι ανακαλύψεις και εφευρέσεις δεν αναφέρονται στα περισσότερα βιβλία που κυκλοφορούν στην εποχή μας, αλλά παρουσιάζονται ως έργα δυτικών επιστημόνων
Η θεραπεία του καταρράκτη: 

Το γνωστό γεγονός σήμερα είναι, πως η πρώτη επέμβαση για τη θεραπεία του καταρράκτη έχει γίνει το 1846. όμως, στο κοράνι διαβάζουμε πως ο Ιακώβ έχει χάσει το φως του, από τη θλίψη του για το χαμό του γιου του Ιωσήφ. Το κοράνι μας λεει ακόμη πως ιατρεύτηκε ο Ιακωβ και άρχισε να ξαναβλέπει, όταν οι γιοι του, που έχουν μόλις γυρίσει από τη Αίγυπτο, έβαλαν το πουκάμισο το Ιωσήφ στο πρόσωπο του πατέρα τους.

 Έχοντας την ιστορία αυτή ως αφετηρία, ο μουσουλμάνος επιστήμονας Αμπολκάσιμ Αλ Μάουσιλι (950-1010) ο οποίος έζησε στο Ιράκ και στην Αίγυπτο, επινόησε πως υπάρχει δυνατότητα να θεραπευτεί το μάτι που έχει υποστεί αυτή την αρρώστια. Ο Αλ Μάουσιλι ξεκίνησε τις έρευνες του γύρω απ αυτό το θέμα,  γράφοντας ταυτοχρόνως το βιβλίο του Αλ Μούνταχαμπ (Το επιλεγμένο), στο οποίο έγραψε για τις διάφορες οφθαλμοπάθειες.

Το βιβλίο αυτό έγινε εκ τότε, ένα από τα ουκ άνευ και τις βασικές διδακτικές πηγές της οφθαλμολογίας στη δύση, μέχρι τον 18ον αιώνα. Ο ίδιος είχε θεραπεύσει τη θολότητα της όρασης χειρουργικά, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό σωληνίσκο.

Όπως αναφερθήκαμε στα προηγούμενα παραδείγματα, οι μουσουλμάνοι έχουν συμμετάσχει δυναμικά στον εμπλουτισμό των επιστήμων, οι οποίες είναι κοινή κληρονομιά ολόκληρης της ανθρωπότητας, κυρίως στο διάστημα ανάμεσα στους 8ο και 16ο αιώνες. Αρκετοί δίκαιοι ιστορικοί της επιστήμης στη δύση, όπως ο Τζορζ Σαρτόν ο οποίος αναφέρθηκε εκτενέστατα στην ιστορία του, στα επιτεύγματα των μουσουλμάνων σ’ όλους τους τομείς της επιστήμης.

Μερικές απ αυτές τις αναφορές που έκαναν οι εν λόγω ιστορικοί αυτοί, είναι για τον επονομαζόμενο Ευκλείδη των μουσουλμάνων, Θάμπετ Ιμπν Κόρρα, τον Αλ Χαουαρίζμι του οποίου ο «αλγόριθμος» φέρει το όνομα ως σήμερα και η ονομασία της  ’λγεβρας, προέρχεται από τον τίτλο ενός βιβλίου του.

Αρκετοί ιστορικοί πιστεύουν πως ο Ιμπν Χαϊάν είναι ο πραγματικός ιδρυτής της μοντέρνας χημείας, ο Ιμπν Αλ Χάιθαμ είναι ο ιδρυτής της οπτικής και της πειραματικής φυσικής, ο Ιμπν Σινά (Αβικέννας) ο διδάσκαλος των ιατρών, ο Αλ Τζάζαρι είναι ο ιδρυτής της μοντέρνας μηχανολογίας και της κυβερνητικής, ο ολόγ Μπέκ ο αστρονόμος του 15ο Αιώνα, ο Σινάν ο αρχηγός των μηχανικών και αρχιτεκτόνων, ο Πέρι Ρέις ο μεγαλύτερος ναυτικός. Πιστεύουν επίσης πως Αλ Ράζι είναι ο χημικός που δίδασκε τη δύση τη χημεία. 

Το 1950, η παγκόσμια ένωση αστρονόμων, απεφάσισε να δώσει τα ονόματα των επιστήμων που έχουν εμπλουτίζει την ανθρώπινη γνώση, στους σεληνιακούς κρατήρες. Έτσι διαβάζουμε σήμερα στο χάρτη της σελήνης, τα ονόματα των Θάμπετ Ιμπν Κόρρα, Αμπο Αλ Ουαφά, Ολόγ Μπεκ, Αλί Κοστζό, Τζαμπερ Ιμπν Χαϊάν, Ιμπν Αλ Χάιθαμ, Αλ Μπεϊρούνι, Ιμπν Σινά, Νάσερ Αλ Ντίν Αλ Τούσι, Αλ Μπαττάνι, Αλ Φάργηανι, Αλ Μπετρούζι, Αλ Ζαρακάουι, Αλ Σούφι κι αλ.

Ως εδώ έχουμε αναφερθεί σε μερικές ανακαλύψεις και εφευρέσεις που έκαναν μουσουλμάνοι επιστήμονες πριν από εκατοντάδες χρόνια. Εντούτοις, αυτές οι ανακαλύψεις και εφευρέσεις δεν αναφέρονται στα περισσότερα βιβλία που κυκλοφορούν στην εποχή μας, αλλά παρουσιάζονται ως έργα δυτικών επιστημόνων. Ωστόσο, όταν βλέπουμε σήμερα νέους ανθρώπους από τον ισλαμικό κόσμο να κατορθώνουν μεγάλες επιτυχίες στους παγκόσμιους επιστημονικούς διαγωνισμούς, πιστεύομε πως θα συμμετάσχουν κι αυτοί σαν τους προγονούς τους, όταν τους παρέχονται τα κατάλληλα μέσα.   

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *