Friday, April 26, 2024
Αρθρα - Απόψεις

Η άποψη των δυτικών σχετικά με το Ισλάμ

Πώς βλέπουν οι Δυτικοί τους μουσουλμάνους μέσα από το πρίσμα των ΜΜΕ;

Θεσσαλονίκη 28/3/2011

Το παρακάτω κείμενο περιέχει κάποιες παρατηρήσεις γύρω από ορισμένες παρεξηγημένες θεωρίες για τους Μουσουλμάνους και το Ισλάμ, θεωρίες οι οποίες διασπείρονται από δυτικά ΜΜΕ και έχουν διαποτίσει και τις δυτικές κοινωνίες.

 

  1. Συνέχεια μετέδιδαν πως αυτές οι εξεγέρσεις, οι οποίες είχαν ως κίνητρο την ελευθερία και τη δημοκρατία, ανήκουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στη γραμμή του Ιράν ή της Αλ Κάιντα. Αυτό

όμως που φάνηκε καθαρά από τις αραβικές εξεγέρσεις, είναι πως ο ρόλος και η επιρροή της Αλ – Κάιντα, αλλά και του Ιράν, είναι ανύπαρκτα.

  1. Σε ό,τι αφορά το συνεχή εκφοβισμό για «κύματα λαθρομεταναστών» από τις εξεγέρσεις, και εδώ έχω 2 παρατηρήσεις: πρώτον, ενώ οι εξεγερμένοι πεθαίνουν και προσπαθούν να σώσουν

τις οικογένειες τους, τα δυτικά Μ.Μ.Ε, έχουν την παράνοια να μιλούν για «κύματα λαθρομεταναστών» αντί να μιλούν για τις συνθήκες που βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι και να

απευθύνουν έκκληση για βοήθεια υπέρ τους. Δεύτερον, ενώ είναι γνωστό διεθνώς πως όσοι ζητούν προστασία από κάποιο πόλεμο λέγονται «πρόσφυγες», εδώ συνέχεια γίνεται λόγος για «λαθρομετανάστες». Με άλλα λόγια, δεν αναγνωρίζεται πια η ιδιότητα του πρόσφυγα ούτε σε ανθρώπους θύματα των πολέμων.

 

  1. Σε ό,τι αφορά τη λανθασμένη αναφορά στους «μουσουλμάνους μετανάστες στην Ευρώπη», θα πρέπει να προσέξει κανείς ότι η θρησκεία δεν είναι το μόνο κριτήριο που καθορίζει την ταυτότητα

του ανθρώπου. Τα κίνητρα της μετανάστευσης δεν είναι η θρησκεία, αλλά η αναζήτηση καλύτερων συνθηκών εργασίας, οι σπουδές ή το άσυλο από την τυραννία των δικτατορικών καθεστώτων. Υπενθυμίζεται ότι και χριστιανοί εγκατέλειψαν τις χώρες τους στην Ανατολή και κατέφυγαν στη Δύση, όταν ένιωσαν την απειλή των πολέμων, όπως στο Ιράκ.

 

  1. Συνήθως οι μετανάστες μουσουλμάνοι καλούνται να εκφέρουν τις απόψεις τους με αφορμή θλιβερά επεισόδια, με αποτέλεσμα η εικόνα τους να συνδέεται με τη βία και τις ταραχές. Πολύ σπάνια καλούνται μουσουλμάνοι να μιλήσουν για τη τέχνη ή την επιστήμη, παρόλο που υπάρχουν αρκετοί ανάμεσα τους, οι οποίοι είναι ειδικοί σε τέτοια θέματα.

 

  1. Κάποια μέσα, ιδιαίτερα της άκρας δεξιάς, προσπαθούν τελευταία να καθιερώσουν τη χρήση παρεξηγημένων όρων, όπως «ισλαμιστές» αντί «μουσουλμάνοι», ώστε να δείξουν ότι είναι κάπως οργανωμένοι και δρουν βάσει σχεδίων συνωμοσίας.

 

  1. Ενώ γίνονται συχνά αναφορές στα αρνητικά σημεία της μετανάστευσης, αγνοούνται πάντα τα καθημερινά, θετικά στοιχεία της, γιατί η καθημερινότητα δεν αποτελεί είδηση.

 

  1. Συχνά γίνεται αφορά σε κλειστές κοινωνίες της Ανατολής, αλλά αυτές οι κοινωνίες είναι αρκετά πιο ανεκτικές και πιο ανοικτές από αρκετές δυτικές κοινωνίες. Ένα απλό παράδειγμα μπορεί να το καταδείξει: οι κοινωνίες της Ανατολής δεν έχουν ζητήσει ποτέ από τις μικρές δυτικές κοινότητες που ζουν εκεί να ενσωματωθούν σε αυτές, ενώ σε κάποιες δυτικές κοινωνίες γίνεται λόγος μέχρι και για αφομοίωση των μουσουλμανικών κοινοτήτων. Επίσης, ενώ στις κοινωνίες της Δύσης έχουν διοργανωθεί μέχρι στιγμής χιλιάδες ομιλίες και διαλέξεις σχετικά με τη μαντίλα και την ενδυμασία της μουσουλμάνας, οι κοινωνίες της Ανατολής ποτέ δεν έχουν θέσει τέτοιο ζήτημα, γιατί θεωρούν πως η διαφορετικότητα είναι κάτι δεδομένο.

 

  1. Καλό θα είναι ο διάλογος των πολιτισμών και των θρησκευμάτων Ισλάμ και χριστιανισμού, αντί να επικεντρώνεται στα θεωρητικά πράγματα και στη θεολογία των θρησκειών, να εμπνευστεί από κοινές αξίες για να απευθύνει εκκλήσεις γύρω από πρακτικά, κοινωνικά ζητήματα: την αντιμετώπιση των ναρκωτικών και της νεανικής εγκληματικότητας ή, γενικά, να ενθαρρύνει τους νέους να αγαπούν και να σέβονται τη ζωή.

 

  1. Οι μουσουλμάνοι ανάμεσα στη Δεξιά και την Αριστερά: η Δεξιά τους βλέπει ως δαίμονες, επομένως τους κατηγορεί για κάθε κακό γεγονός, ενώ η Αριστερά τους βλέπει ως αγωνιστές και τους αποδίδει κάποιες «ηρωικές πράξεις», τις οποίες οι ίδιοι απαρνούνται. Ένα σαφές παράδειγμα αποτελούν επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου: η Δεξιά θεωρεί ότι οι δράστες είναι μουσουλμάνοι επειδή είναι εγκληματίες, ενώ η Αριστερά πιστεύει πάλι πως οι δράστες είναι μουσουλμάνοι, αλλά επειδή τους θεωρεί ήρωες και αγωνιστές!

 

Αυτό που θέλουν οι Μουσουλμάνοι είναι να θεωρούνται άνθρωποι και μόνο, ούτε άγγελοι, ούτε δαίμονες..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *