Η ελευθερία της πίστης στο Ισλάμ – μέρος 2
Υποστήριξη της θρησκευτικής ελευθερίας σημαίνει αποδοχή του θρησκευτικού πλουραλισμού. Αυτή ήταν μία πρακτική άσκηση, όταν ο Προφήτης (PBUH) δέχθηκε τη θρησκευτική ελευθερία στο πρώτο σύνταγμα της Μεδίνας, όταν παραδέχτηκε ότι οι Εβραίοι και Μουσουλμάνοι μαζί αποτελούν μια κοινότητα. Επίσης, κατά τη διάρκεια της κατάκτησης της Μέκκας, ο Προφήτης (PBUH) δεν υποχρέωσε τους Κουραϊσίτες [Quraysh] να ασπαστούν το Ισλάμ, παρόλο που είχε την εξουσία και ήταν νικητής. Τους είπε: Πηγαίνετε, είστε ελεύθεροι άνθρωποι. [3].
Ακολουθώντας τα βήματά του, ο Χαλίφης Ομάρ Ιμπν Αλ-Χαττάμπ προσέφερε στους χριστιανούς κατοίκους της Ιερουσαλήμ προστασία για τις ζωές, τις εκκλησίες τους και τους σταυρούς και ότι κανένας από αυτούς δεν πρέπει να βλαφτεί ή να αναγκαστεί να αλλάξει τη θρησκεία του. [4] Επιπλέον, το Ισλάμ φύλαξε την ελευθερία του θρησκευτικού διαλόγου πάνω σε αντικειμενικές βάσεις μακριά από διαπληκτισμούς ή αλληλοχλευασμούς.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Παντοδύναμος Θεός λέει: Προσκάλεσε (όλους) στην θρησκεία του Κυρίου σου με σοφία και με όμορφο κήρυγμα. Και προσπάθησε να τους πείσεις με τον καλύτερο τρόπο και τον πιο ευγενικό. [Al-Nahl/Η Μέλισσα: 125] Πάνω σε αυτές τις ευγενείς αρχές θα πρέπει να γίνει διάλογος μεταξύ μουσουλμάνων και μη-μουσουλμάνων. Το Ισλάμ έχει επίσης έκκληση για διάλογο με το λαό του βιβλίο.
Το Κοράνι λέει: Πες: «Ω! Λαέ της Βίβλου! Ελάτε μαζί να συμφωνήσουμε για τις διαφορές ανάμεσά μας, ώστε να μην λατρεύουμε παρά μόνο τον Αλλάχ. Και να μην εξομοιώνουμε τίποτε μ Εκείνον, και ας μη στήσουμε ανάμεσά μας κυρίους ή προστάτες εκτός απ τον Αλλάχ». Αν όμως δεν θελήσουν να συμμορφωθούν, τότε να πείτε: «Να είστε μάρτυρες, ότι εμείς είμαστε Μουσουλμάνοι»). [Al-Imran/Ο Οίκος Ιμράν: 64]
Αυτό σημαίνει ότι, αν ο διάλογος δεν φέρει κανένα αποτέλεσμα, τότε ο καθένας έχει τη δική του θρησκεία που αποφάσισε και αυτό εκφράστηκε επίσης στον τελευταίο στίχο της Al-Kafirun/Οι ’πιστοι, ο οποίος τελειώνει με τον Προφήτη (PBUH) λέει: Έχετε τη δική σας θρησκεία κι εγώ έχω τη δική μου θρησκεία. [5]. [Al-Kafirun/Οι ’πιστοι: 6] 3. Ibn Hisham: Al-Sirah al-Nabawiya 2/411, και Al-Tabari: Ιστορία των εθνών και των βασιλέων 2/55, και Ibn Kathir: Al-Bidayah και Al-Nihayah 4/301 4.Δες: -Tabari: Ιστορία των εθνών και των βασιλέων 3/105 5. Mahmud Hamdi Zaqzuq: : Ισλαμικά στοιχεία εναντίον των εκστρατειών αμφισβήτησης (του Ισλάμ) σελ. 85, 86.
Πηγή: www.islam.gr
Ιστοσελίδα πηγής: http://http://islamstory.com/en/freedom-belief-islam