Monday, September 16, 2024
Γενικά άρθραΚοράνι

Η επιτυχία και τα σημάδια της.

Ο δρόμος προς την επιτυχία και την ευτυχία είναι μια χάρη που μας δίνει μόνο ο ύψιστος Allah.  Λέει ο Προφήτης Shua,ib: “Μα η καθοδήγηση μου προς την επιτυχία είναι, αποκλειστικά, στα χέρια του Allah. {Quran. 11. 88.}

{وَمَا تَوْفِيقِي إِلاَّ بِاللّهِ عَلَيْهِ تَوَكَّلْتُ وَإِلَيْهِ أُنِيبُ}

(هود: 88)

Αυτή η καθοδήγηση έχει και κάποια σημάδια. Πρώτο σημάδι είναι βεβαίως, η στροφή προς την πίστη του Ισλάμ και του μονοθεϊσμού. Λέει το Quran: “Αυτοί θεωρούν πως σου έκαναν κάποια χάρη επειδή ασπάστηκαν το Ισλάμ. Πες: μην μου αποδώσετε τέτοια χάρη, διότι εσείς – πρέπει να – είστε ευγνώμονες στον Allah που σας καθοδήγησε στην πίστη, εάν είστε όντως, ειλικρινείς.” {Quran. 49. 17.}

 يمنون عليك أن أسلموا قل لا تمنوا علي إسلامكم بل الله يمن عليكم أن هداكم للإيمان إن كنتم صادقين. (الحجرات. 17)  

Η πίστη αποτελεί τον απαραίτητο όρο προκειμένου να γίνουν δεκτές οι πράξεις. Λέει το Quran: “Έχει αποκαλυφθεί και σε σένα (Mouhammad) και σε προηγουμένους Προφήτες πως εάν λατρέψεις (διαφορετικούς θεούς από τον Allah) τότε οι πράξεις σου θα αποτύχουν και θα είσαι από τους χαμένους.” {Quran 39.65.}

{ولقد أوحي إليك وإلى الذين من قبلك لئن أشركت ليحبطن عملك ولتكونن من الخاسرين}

الزمر 65

Ένα άλλο σημάδι που θα σε κατευθύνει θεωρείται η απόκτηση γνώσεων σχετικά με τις θεμιτές πηγές του ευ ζην και να αποφεύγεις τις αθέμιτες. Λέει ο Προφήτης του Allah: “Αν ο Allah θελήσει το καλό κάποιου, του χαρίζει γνώση και κατανόηση στην θρησκεία”. Αφήγηση από τον Imam Boukhari.

(مَن يُرِدِ اللَّهُ به خَيْرًا يُفَقِّهْهُ في الدِّينِ)

(رواه البخاري)

Επιπλέον, να πορεύεσαι προς κάθε καλοσύνη και καλή πράξη: να τον μνημονεύεις απαγγέλλοντας το Ιερό Quran, να του ζητάς συγχώρεση και άφεση των αμαρτιών σου, να βοηθάς οικονομικά τους έχοντες ανάγκη και να τελείς τις καθιερωμένες λατρείες όπως οι καθημερινές προσευχές και το προσκύνημα.

Ένας άνδρας ρώτησε τον Προφήτη: “Ω Απόστολε του Allah, ποιος είναι ο καλύτερος ανάμεσα στους ανθρώπους;’’ Ο Προφήτης του απάντησε με τα εξής: “ Είναι αυτός που ζει και κάνει τις καλές πράξεις”.

في حديث أبي بكرة: (أن رجلاً قال: يا رسول الله! أي الناس خير؟ قال: من طال عمره وحسن عمله)

Επιπροσθέτως, η διάδοση της πίστης και της καλοσύνης. Λέει το Quran: “ Και ποιος διαθέτει καλύτερο λόγο από εκείνον που προσκάλεσε (τους συνανθρώπους του) στην λατρεία του Allah, έκανε καλές πράξεις και είπε: πράγματι είμαι από τους Μουσουλμάνους”. Quran. 41.33.

{وَمَنْ أَحْسَنُ قَوْلًا مِّمَّن دَعَا إِلَى اللَّهِ وَعَمِلَ صَالِحًا وَقَالَ إِنَّنِي مِنَ الْمُسْلِمِينَ}

(فصلت: 33).

Ένα ακόμα καλό σημάδι είναι να δίνεις αυστηρό λογαριασμό και έλεγχο στον εαυτό σου για την κάθε σου πράξη και κάθε σου λόγο. Λέει ο Προφήτης: “Ο σοφός άνθρωπος είναι αυτός που υποτάσσει τον εαυτό του και εργάζεται για την μετά θάνατον ζωή”. Το αφηγήθηκαν ο Imam Ahmad και ο Imam Termidi.

(الكيِّسُ مَن دان نفسَه وعمِل لما بعد الموت)

(رواه أحمد والترمذي)

Στην συνέχεια η σύνδεση της καρδιάς μας με τον Allah. Δηλαδή, να είμαστε ικανοποιημένοι με ό, τι κρίνει και να είμαστε ευγνώμονες με τις χάρες Του. Λέει το Quran: “Κι όποιος δείχνει σεβασμό στον Allah, Εκείνος του παρέχει διέξοδο (από κάθε αδιέξοδο) και τον φροντίζει από εκεί που δεν το περιμένει. Κι όποιος έχει εμπιστοσύνη στον Allah, Αυτός θα του είναι αρκετός (δεν θα έχει ανάγκη κανέναν άλλον)”. {Quran. 65. 2-3.}

{وَمَنْ يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَلْ له مَخْرَجًا وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لَا يَحْتَسِبُ وَمَنْ يَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ فَهُوَ حَسْبُه}

الطلاق 2-3

Παράλληλα, είναι σημαντικό να έχεις ως κύριο μέλημα σου την Άλλη ζωή. Να ασχολείσαι με αυτήν. Να έχεις την καρδιά σου προσανατολισμένη σε αυτήν. Λέει ο Προφήτης σε μια ρήση: “Όποιου οι ανησυχίες περιορίζονται στα εγκόσμια πράγματα, ο Allah θα βάλει την φτώχεια μπροστά στα μάτια του, θα του σκορπίσει τα πράγματα παντού και στο τέλος, θα έχει από αυτό τον κόσμο, ό, τι ακριβώς του έχει γραφτεί.’’ Η αφήγηση είναι του Imam Tirmidi.

(من كانتِ الآخرةُ هَمَّهُ جعلَ اللَّهُ غناهُ في قلبِهِ، وجمعَ لَه شملَهُ، وأتتهُ الدُّنيا وَهيَ راغمةٌ،

ومن كانتِ الدُّنيا همَّهُ جعلَ اللَّهُ فقرَهُ بينَ عينيهِ، وفرَّقَ عليهِ شملَهُ، ولم يأتِهِ منَ الدُّنيا إلَّا ما قُدِّرَ له)(صحيح الترمذي).

Λέει ο ύψιστος Allah σε έναν θεϊκό λόγο: “Ω γιε του Αδάμ, να ασχολείσαι με την λατρεία μου, κι εγώ θα γεμίσω την καρδιά σου με πλούτο και θα εξαφανίσω την φτώχεια σου. Αλλιώς θα γεμίσω τα χέρια σου με κάματο και δεν θα διώξω την φτώχεια σου.”


حديث قدسي: يا ابن آدم، تفرغ لعبادتي أملأ صدرك غنى وأسد فقرك، وإلا تفعل ملأت يدك شغلا ولم أسد فقرك

Σημείο επιτυχίας είναι και η άμεση μετάνοια μετά από οποιαδήποτε αμαρτία που πράττει κανείς. Λέει το Quran: “Ο Allah αγαπάει αυτούς που μετανοούν και εξαγνίζονται.” {Quran. 2. 222.}

{إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ التَّوَّابِينَ وَيُحِبُّ الْمُتَطَهِّرِينَ}.

Τέλος, να αναλάβει ο ίδιος ο Allah την καθοδήγησή σου και να μην σε εγκαταλείψει στον εαυτό σου. Ο Προφήτης έκανε παράκληση στον Allah λέγοντας : “… και μην με αφήσεις στον εαυτό μου ούτε εν ριπή οφθαλμού (ούτε για μια στιγμή)”.

كان من دعاء النبي (ولا تكلني إلى نفسي طرفة عين)