Wednesday, September 18, 2024
Γεγονότα

Η Μάχη του Αιν Τζαλούτ – Μέρος 2

Ο Κατμπάγκα έπεσε στην παγίδα και ολόκληρος ο στρατός του ήταν τώρα στην πεδιάδα πλήρως εκτεθειμένος στις μουσουλμανικές δυνάμεις που κρύβονταν στην κορυφή των λόφων.

«Θα φυτέψω τρόμο στις καρδιές των απίστων!»

Σταδιακά οι μουσουλμανικές δυνάμεις άρχισαν να κατεβαίνουν το λόφο προς τις πεδιάδες του ’ιν Τζαλούτ, κατευθυνόμενες προς το βορρά, προσεγγίζοντας τους Μογγόλους. Ο Σάρεμ Ελ Ντιν Αϊμπέκ (ο μουσουλμάνος άνδρας στο μογγολικό στρατό) περιγράφει τι είδε καθώς στεκόταν δίπλα στον Κατμπάγκα βλέποντας τις μουσουλμανικές δυνάμεις να κατεβαίνουν τους λόφους: «Όταν ανέτειλε ο ήλιος, εμφανίστηκαν οι μουσουλμάνοι στρατιώτες, το πρώτο τάγμα ντυμένο στα ερυθρόλευκα, καλά εξοπλισμένο, δείχνοντας εντυπωσιακό». Ο Αϊμπέκ συνεχίζει, περιγράφοντας την αντίδραση του Κατμπάγκα: «Ο Κατμπάγκα σοκαρίστηκε, όπως και οι σύμβουλοί του». Δόξα στον Αλλάχ.

«Έτσι μπερδεύτηκε αυτός που (αλαζονικά) απέρριψε την πίστη. Έτσι ο Αλλάχ δεν καθοδηγεί τους άδικους ανθρώπους» [Κοράνι 2:258]

Ο Κατμπάγκα φώναξε πανικόβλητος: «Ποιο τάγμα είναι αυτό; Οι Μαμελούκοι στρατιώτες φορούσαν συγκεκριμένα χρώματα για να δείχνουν το συγκεκριμένο τάγμα τους τα ίδια χρώματα χρησιμοποιούνταν για τα άλογα και τις σημαίες τους, όπως και για τις σκηνές τους και ακόμα και για τα σπίτια τους στην Αίγυπτο. Μπορούμε να εξηγήσουμε τον πανικό που ένιωσε ο Κατμπάγκα, μόνο υπό το φως αυτού του χαντίθ: «Κέρδισα τη νίκη με τον τρόμο που φώλιασε στις καρδιές των εχθρών μου ένα μήνα πριν φτάσω».

Το δεύτερο τάγμα φορούσε κίτρινες στολές ήταν τόσο ωραίο που ο Κατμπάγκα ξαναρώτησε: «Ποιο τάγμα είναι αυτό;», εννοώντας ποιος είναι ο αρχηγός αυτού του αποσπάσματος. Ο Σάρεμ δεν ήξερε άλλα ονόματα αλλά άρχισε να επινοεί ονόματα για να τρομάξει τον Κατμπάγκα με τον στρατό των Μουσουλμάνων. Όλα αυτά τα τάγματα ήταν μόνο η εμπροσθοφυλακή του στρατού, μόνο το απόσπασμα του Πέπερς, καθώς ο υπόλοιπος κρυβόταν στους θάμνους στην κορυφή των λόφων παρέμεναν πίσω για να τελειώσουν τη δουλειά όταν οι Μογγόλοι θα είχαν εξαντληθεί προς το τέλος.

Ο Κοτόζ ήταν έτοιμος με ένα ειδικό στρατιωτικό απόσπασμα που έπαιζε τα τύμπανα του πολέμου και τα χάλκινα όργανα για να τρομάζει τους Μογγόλους και να δίνει κάποια μουσικά κωδικοποιημένα μηνύματα στο μουσουλμανικό στρατό: τι έξυπνο! Η διαταγή δόθηκε στους Μογγόλους να επιτεθούν ενώ ο Πέπερς στεκόταν ακίνητος, σίγουρος για τις δυνάμεις του και τη δύναμή τους. Όταν οι Μογγόλοι ήρθαν κοντά, ο Πέπερς με τη σειρά του έδωσε τη διαταγή για επίθεση. Η σύγκρουση ξεκίνησε και η κόλαση άνοιξε τις πύλες της. Αίμα, διαμελισμένα σώματα, κλαγγή σπαθιών με όλη τη μουσική υπόκρουση και το τακμπίρ εκείνων που παρακολουθούσαν από απόσταση, έδωσαν την αίσθηση ότι οι μουσουλμάνοι ήταν αρκετά δυνατοί να αφανίσουν τη δύναμη του εχθρού μόνο με την εμπροσθοφυλακή υπό τον Πέπερς!

Σύντομα το δεύτερο μέρος του σχεδίου ήταν έτοιμο να συμβεί. Ο Κοτόζ έδωσε σήμα στον Πέπερς μέσω των τυμπάνων να αρχίσει να τραβά τις μογγολικές δυνάμεις στις πεδιάδες για να τις παγιδεύσει εν μέσω των μουσουλμανικών δυνάμεων. Ο Πέπερς ξεκίνησε μια πολύ ισορροπημένη, υπολογισμένη οπισθοχώρηση για να δείξει στους Μογγόλους ότι οι δυνάμεις του ήταν κουρασμένες και να τραβήξει τους Μογγόλους προς τα εμπρός. Αυτό χρειαζόταν μεγάλη εμπειρία και εξυπνάδα τόσο από τον Πέπερς όσο και από τους άντρες του για να κάνουν την κίνηση προς τα πίσω αργά και σταδιακά. Το ίδιο σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή το 19ο έτος εγίρας εναντίον των Περσών στο Ναχαουάντ, όταν οι μουσουλμάνοι εξαφάνισαν τις περσικές δυνάμεις εκεί.

Ο Κατμπάγκα έπεσε στην παγίδα και ολόκληρος ο στρατός του ήταν τώρα στην πεδιάδα πλήρως εκτεθειμένος στις μουσουλμανικές δυνάμεις που κρύβονταν στην κορυφή των λόφων. Είναι δύσκολο να εξηγηθεί πως ο Κατμπάγκα, με τη στρατιωτική του εμπειρία, έπεσε στην παγίδα πιθανόν ήταν πολύ σίγουρος για τον εαυτό του. Επίσης ο Αλλάχ έχει χείρα βοηθείας για αυτούς που θυσιάζουν τους εαυτούς τους για τον σκοπό του Αλλάχ. «Θυμήσου όταν οι ’πιστοι συνωμοτούσαν εναντίον σου, για να σε κρατήσουν δεμένο ή να σε σκοτώσουν ή να σε διώξουν. Συνωμοτούσαν και σχεδίαζαν είχε όμως κι ο Αλλάχ το σχέδιό Του  Γιατί ο Αλλάχ είναι ο καλύτερος από τους σχεδιαστές» [ Κοράνι 8: 30]

Έχουμε δει προηγουμένως στη Μπαντρ (την πρώτη μάχη στο Ισλάμ) όταν ο Αμπού Τζαχλ έσπρωξε το στρατό του να πολεμήσει εναντίον της καλύτερης κρίσης τους [ΣτΜ των μουσουλμάνων] και ολόκληρος ο στρατός τους εξαφανίστηκε επίσης. Σπρώχτηκαν στο θάνατό τους γιατί ο Αλλάχ έχει υποσχεθεί νίκη σε όσους μάχονται γι’ Αυτόν. «Ω εσείς που πιστεύετε! Εάν βοηθήσετε (το σκοπό) του Αλλάχ, τότε κι Εκείνος θα σας βοηθήσει και θα σταθεροποιήσει τα βήματά σας» [ Κοράνι 47:7] . Ήταν τώρα η ώρα για το τρίτο μέρος του σχεδίου.

islamstory.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *