Friday, March 29, 2024
Γεγονότα

Η Μάχη του Αιν Τζαλούτ – Μέρος 3

Ο Κοτόζ αποφάσισε να κατέβει ο ίδιος να ενθαρρύνει και να υποστηρίξει τους στρατιώτες του. Για να ενισχύσει το νόημα της θυσίας, πέταξε το κράνος του στο έδαφος και φώναξε τα διάσημα λόγια του «Ουά Ισλαμάχ» (Ω Ισλάμ). 

Ο Κατμπάγκα παγιδευμένος!

Το υπόλοιπο του μουσουλμανικού στρατού κατέβηκε από τους λόφους από όλες τις μεριές. Μέσα σε λίγα λεπτά όλος ο μογγολικός στρατός ήταν περικυκλωμένος. Ήταν επικίνδυνο• οι Μογγόλοι θα πολεμούσαν απελπισμένα όταν περικυκλώνονταν και θα επεδείκνυαν υπερβολική δύναμη, η οποία μπορούσε να επηρεάσει το μουσουλμανικό στρατό, αλλά σε αυτήν την περίπτωση το σχέδιο δούλεψε. Αυτό σήμαινε να αποτελειώσουν τον στρατό τους ολοκληρωτικά.

Η μάχη ήταν σκληρή. Δεν υπήρχε διαφυγή και όπως ο Σάρεμ είχε πει προηγουμένως, η δεξιά πλευρά του στρατού ήταν πολύ πιο ισχυρή και άρχισαν να σπρώχνουν την αριστερή πλευρά των μουσουλμάνων. ’ρχισαν να εισβάλουν στον μουσουλμανικό στρατό, οι μουσουλμάνοι έπεφταν και αν αυτό συνεχιζόταν, σύντομα θα ήταν ικανοί να περικυκλώσουν τις μουσουλμανικές δυνάμεις. Ο Κοτόζ παρακολουθούσε και αντιλήφθηκε πόσο δύσκολη είχε γίνει η κατάσταση.

Ο Κοτόζ στη μέση

Ο Κοτόζ αποφάσισε να κατέβει ο ίδιος να ενθαρρύνει και να υποστηρίξει τους στρατιώτες του. Για να ενισχύσει το νόημα της θυσίας, πέταξε το κράνος του στο έδαφος και φώναξε τα διάσημα λόγια του «Ουά Ισλαμάχ» (Ω Ισλάμ). Οι κραυγές του ηλέκτριζαν. Οι στρατιώτες του συνειδητοποίησαν ότι ο ίδιος ο Κοτόζ ήταν ανάμεσά τους, έτοιμος να σκοτωθεί πολεμώντας για το Ισλάμ. Ο κόσμος άρχισε να φωνάζει «ο Θεός είναι μεγάλος» και το σκηνικό άλλαξε. Ακόμα και όταν το άλογό του σκοτώθηκε, ο Κοτόζ συνέχισε να πολεμά πεζός μέχρι που του έφεραν ένα άλλο άλογο. Αρνήθηκε να δεχθεί άλογα άλλων ιπποτών, λέγοντας ότι η ζωή του δεν ήταν πιο πολύτιμη από οποιουδήποτε άλλου.

Ο θάνατος ενός τυράννου

Ένας από τους Μαμελούκους στρατιώτες, ονόματι Τζαμάλ Αλ Ντίν Ακουός, ανήκε προηγουμένως στον Αλ Νάσερ Γιούσεφ. Είχε απογοητευθεί από τον τρόπο που ο Αλ Νάσερ χειριζόταν τις επιθέσεις των Μογγόλων και είχε αποφασίσει να αφήσει τον Αλ Νάσερ και να συνταχθεί με τον Κοτόζ. Αυτός ο έξυπνος Μαμελούκος τρύπησε τις γραμμές των Μογγόλων στρατιωτών μέχρι που έφτασε στον ίδιον τον Κατμπάγκα. Ο Τζαμάλ χτύπησε τον Κατμπάγκα με όλη του τη δύναμη, σκοτώνοντάς τον. Με το θάνατο του Κατμπάγκα, πέθανε και κάθε διάθεση για μάχη στο μογγολικό στρατό.

Οι Μογγόλοι προσπαθούσαν τώρα μοναχά να βρουν μια έξοδο να ξεφύγουν από τον αναπόφευκτο θάνατο. Μουσουλμάνοι βρίσκονταν παντού γύρω τους, σκοτώνοντας πάρα πολλούς και, το πιο σημαντικό, σκοτώνοντας τη φονική φήμη με την οποία πορεύονταν για τόσα πολλά χρόνια.

http://en.islamstory.com/battle-of-ein-jalout-muslim-mongols.html 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *