Wednesday, September 18, 2024
Γυναίκα

Η ΜΑΝΤΙΛΑ – πως βλέπουν οι μουσουλμάνες τη μαντίλα; -1

Πραγματικές ιστορίες γραμμένες από Μουσουλμάνες γυναίκες

 

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΝΤΙΛΑ

ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΥΠΟΘΕΣΗ
Της Νάχιντ Μούσταφα

Συχνά αναρωτιέμαι αν οι άνθρωποι με βλέπουν σαν μια ακραία, φονταμενταλίστρια μουσουλμάνα τρομοκράτρια με μια καραμπίνα ΑΚ-47 στην τσέπη του τζιν μου. Ή με βλέπουν παντού ως το σύμβολο της καταπιεσμένης γυναίκας. Δεν ξέρω ποιο από τα δύο συμβαίνει.

Όλη την ώρα βλέπω να μου ρίχνουν κλεφτές, κρυφές ματιές. Βλέπετε, φορώ μαντίλα, ένα είδος μαντιλιού, που καλύπτει το κεφάλι, τον αυχένα και το λαιμό. Το κάνω αυτό επειδή είμαι μια Μουσουλμάνα γυναίκα που πιστεύει ότι το σώμα της είναι προσωπική της υπόθεση.

Οι νέες Μουσουλμάνες γυναίκες επαναφέρουν τη μαντίλα, επαναπροσδιορίζοντάς την, αφού γνωρίζουν τον αρχικό της σκοπό, να δώσει πίσω στις γυναίκες απόλυτο έλεγχο των σωμάτων τους.

Το Κοράνι μας διδάσκει ότι τα άτομα δεν πρέπει να κρίνονται με βάση το γένος, την ομορφιά, τον πλούτο και τα προνόμια που έχουν.
«Βέβαια ο πιο τιμημένος από σας – στα μάτια του ΑΛΛΑΧ -, είναι ο πιο ενάρετος (υπάκουος) (ανάμεσά σας)».
(Κοράνι 49:13)

Παρ’ όλα  αυτά οι άνθρωποι δυσκολεύονται να με καταλάβουν. Εξάλλου, είμαι νέα, γεννημένη και μεγαλωμένη στον Καναδά και σπουδασμένη σε Πανεπιστήμιο, άρα γιατί να το κάνω αυτό στον εαυτό μου, αναρωτιούνται;

Οι ξένοι μου μιλούν δυνατά, αργά στα Αγγλικά και συχνά φαίνονται να μου κάνουν και νοήματα για να καταλάβω τι μου λένε. Ρωτούν ευγενικά πως βρίσκω τη ζωή στον Καναδά και αν το κρύο με ενοχλεί ή όχι. Αν είμαι σε καλή διάθεση, μπορεί να είναι πολύ διασκεδαστικό.

Αλλά γιατί εγώ, μια γυναίκα με όλα τα πλεονεκτήματα του να μεγαλώνεις στη Βόρεια Αμερική, ξαφνικά, στα 21, να θέλω να σκεπαστώ ώστε με τη μαντίλα και όλα τα ρούχα που επιλέγω να φορέσω να φαίνονται μόνο το πρόσωπό μου και τα χέρια μου;

Γιατί αυτό μου δίνει ελευθερία!
Οι γυναίκες διδάσκονται από πολύ μικρές ότι η αξία τους είναι ανάλογη της ομορφιάς τους. Αισθανόμαστε να ψάχνουμε αφηρημένες έννοιες για την ομορφιά, χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι μια τέτοια αναζήτηση είναι μάταιη.

Όταν οι γυναίκες απορρίπτουν αυτή τη μορφή καταπίεσης αντιμετωπίζουν χλευασμό και περιφρόνηση. Όταν γυναίκες αρνούνται να φορέσουν μέικ απ ή να δείξουν το σώμα τους, η κοινωνία-και οι άντρες και οι γυναίκες- δυσκολεύονται να τις αντιμετωπίσουν.

Στο Δυτικό κόσμο, η μαντίλα έχει φτάσει στο σημείο να συμβολίζει είτε εξαναγκασμένη σιωπή, είτε ακραία, παράλογη μαχητικότητα. Στην πραγματικότητα, δεν είναι τίποτα από τα δυο. Είναι απλά ο ισχυρισμός μιας γυναίκας ότι η κρίση της εξωτερικής της εμφάνισης δεν παίζει κανένα ρόλο στην κοινωνική της σχέση με τους υπόλοιπους ανθρώπους.

Το να φοράω μαντίλα με έχει ελευθερώσει από τη συνεχή προσοχή για την εξωτερική μου εμφάνιση
Επειδή η εμφάνισή μου δεν υπόκειται σε κοινωνικό έλεγχο, η ομορφιά μου, ή ίσως η έλλειψή της, έχει αφαιρεθεί από το πλαίσιο του τι μπορεί θεμιτά να συζητηθεί για μένα.

Κανείς δεν ξέρει αν τα μαλλιά μου είναι σα να βγήκα μόλις από ένα κομμωτήριο, αν έχω ψωμάκια ή όχι, ή ακόμα αν έχω άσχημες ραγάδες. Και επειδή κανείς δεν ξέρει, κανείς δε νοιάζεται.

Το να αισθάνεσαι ότι πρέπει να ανταποκρίνεται στα απίθανα στάνταρ των ανδρών είναι κουραστικό και συχνά ταπεινωτικό. Το ξέρω καλά, πέρασα όλα μου τα εφηβικά χρόνια προσπαθώντας να το πετύχω. Ήμουν στα όρια της βουλιμίας και ξόδευα ένα σωρό χρήματα, που δεν είχα, σε καλλυντικά και κρέμες ελπίζοντας να γίνω η νέα μις Κόσμος!

Ο ορισμός της ομορφιάς αλλάζει συνεχώς: το πολύ αδύνατο είναι ωραίο, το πολύ αδύνατο είναι άσχημο, το γυμνασμένο είναι ωραίο, -λυπάμαι το γυμνασμένο είναι άσχημο. Οι γυναίκες δεν πρόκειται να πετύχουν την ισότητα εκθέτοντας τα σώματά τους, όσο κι αν κάποιοι άνθρωποι θα ήθελαν να σας κάνουν να το πιστέψετε. Αυτό θα μας έκανε μόνο συνένοχες στην αντικειμενοποίησή μας. Η αληθινή ισότητα θα αποκτηθεί μόνο όταν οι γυναίκες δε θα χρειάζεται να επιδεικνύουν το σώμα τους για να τραβήξουν την προσοχή και δε θα χρειάζεται να αμυνθούν για την απόφασή τους να κρατήσουν τα σώματά τους για τον εαυτό τους.

«Για εκείνους που πίστεψαν κι έκαναν τα καλά έργα με τιμιότητα, ο ΑΛΛΑΧ υποσχέθηκε συγχώρηση και μεγάλη επιβράβευση»
(Κοράνι 5: 9)

http://www.islamhouse.com/p/392029

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *