Thursday, March 28, 2024
Επιστήμη

Η Νηστεία και τα Οφέλη της για τον Οργανισμό 2

Η νηστεία είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την δραστηριοποίηση των κυττάρων του εγκεφάλου, διότι βελτιώνει την ισορροπία και τη συγκέντρωση των θρεπτικών ουσιών στο αίμα.

– Το δέρμα επωφελείται με το ρόλο του από τη νηστεία. Διότι η απόλυτη αποχή από το φαΐ και το νερό από τα χαράματα ως το σούρουπο, μειώνει την ποσότητα του νερού που κυκλοφορεί στο σώμα και στο αίμα. Γεγονός που οδηγεί ως συνέπεια στη μείωσή του και στο δέρμα, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της άμυνας κατά των παθογόνων παραγόντων. Αυτή η αποχή για 12 και περισσότερες ώρες, συμβάλει σημαντικά στην καταπολέμηση πολλών δερματολογικών παθήσεων, κυρίως αυτών που συσχετίζονται με το λιπαρό δέρμα και τις αλλεργίες από κάποιες τροφές.

– ‘Οσον αφορά τις αρθρώσεις, η νηστεία βοηθά το σώμα να αποβάλει τα απόβλητα και τις δηλητηριώδεις ουσίες που συχνά γίνονται αιτία αρθροπαθειών. Η νηστεία μειώνει την ουρία που ευθύνεται για την ποδάγρα.

– Η νηστεία είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την δραστηριοποίηση των κυττάρων του εγκεφάλου, διότι βελτιώνει την ισορροπία και τη συγκέντρωση των θρεπτικών ουσιών στο αίμα, και κάνει το μυαλό να λειτουργεί καλύτερα. Αλλά πρέπει να είναι κανείς επιφυλακτικός, και να μην καταναλώνει μεγάλες ποσότητες τροφής μετά από τη νηστεία, γιατί αυτό οδηγεί στην εισροή μεγάλης ποσότητας αίματος στο πεπτικό σύστημα, ελαττώνοντας το μερίδιο που φτάνει στον εγκέφαλο, γεγονός που οδηγεί στο να κατέχεται ο άνθρωπος από αδράνεια για πολύ ώρα μετά το γεύμα. 

Για να ολοκληρωθεί το όφελος από τη νηστεία, πρέπει να παρθούν υπόψη κάποιες συμβουλές:

·        Να τρωμε αργά και με μέτρο. Το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να διαπράξει κανείς στο τέλος της νηστείας, είναι να ξαφνιάζει το στομάχι του με μεγάλες ποσότητες τροφίμων. Πράγμα που αφήνει το στομάχι σε μια πολύ άσχημη κατάσταση, και το καθιστά ανίκανο να τα επεξεργαστεί καταλλήλως, και οδηγεί σε καταστάσεις αδράνειας, εξάντλησης και δυσπεψίας. Η υπερβολική κατανάλωση τροφίμων και ροφημάτων από την ώρα της διακοπής της νηστείας ως την ώρα της αρχής της επόμενης ημέρας, καταργεί τα οφέλη που μπορεί να προκύπτουν για την υγεία από τη νηστεία. Η λαιμαργία καταστρέφει το στομάχι και το συκώτι, επιβαρύνει την καρδιά και ανεβάζει την πίεση. Εν ολίγοις, κάνει κακό σε όλα τα μέλη του σώματος.

·        Η επιλογή των κατάλληλων διατροφών και ροφημάτων, γιατί τα φαγητά που τρώμε, και τα υγρά που πίνουμε μετά από τη νηστεία, αποτελούν πολύ σημαντική λεπτομέρεια. Γι’ αυτό πρέπει να διαλέγει κανείς τα φαγητά που περιέχουν τις απαραίτητες ουσίες για το σώμα, όπως τις βιταμίνες, τις πρωτεΐνες, τα μέταλλα και τα λίπη. Με τα υγρά εννοούμε το νερό και τους φυσικούς χυμούς. Ίσως και ενίοτε πολύ λίγα ανθρακούχα αναψυκτικά, διότι η υπερβολική κατανάλωση των αναψυκτικών, οδηγεί σε πεπτικά προβλήματα, και στη μείωση του ασβεστίου στα οστά.

·        Να καταναλωθούν νωπά και φρέσκα τρόφιμα, και να απομακρυνθεί κανείς από τα τηγανιτά, τα λιπώδη και τις κονσέρβες.

·        Να περιοριστούν στο ελάχιστον ή και καθόλου τα τουρσιά και τα παστά, γιατί είναι γεμάτα αλάτι που ανεβάζει την πίεση, και οδηγούν στην κατακράτηση υγρών στον οργανισμό.

·        Να περιοριστούν επίσης και τα γλυκίσματα, διότι οδηγούν στην παχυσαρκία.

·        Να περιοριστούν τα κόκκινα κρέατα, διότι προξενούν δυσκοιλιότητα, και ανεβάζουν το επίπεδο της ουρίας, που προκαλεί την ποδάγρα.

·        Να μην καταναλωθεί τσάι αμέσως μετά από το γεύμα, γιατί καθυστερεί την απορρόφηση του σιδηρού. Πρέπει να περάσουν τουλάχιστον μια με δυο ώρες πριν πιει κανείς το ρόφημα αυτό, και να μην καταναλώσει μεγάλες ποσότητες, γιατί προκαλεί αϋπνία και άγχος.

·        Να αποφευχθεί η υπερκατανάλωση τροφίμων που προκαλούν ζύμωση και παράγουν αέρια, όπως τα όσπρια, τα γλύκα, τα άμυλα, τα λιπαρά τρόφιμα, τα ζυμαρικά και τα τηγανιτά.    

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *