Monday, September 16, 2024
Προσωπικότητες

Η Google γιορτάζει την επέτειο γέννησης του Αλ Μπαϊρούνι

Παρόλο που ο Αλ Μπιρούνι κατείχε υψηλή θέση στην αραβική λογοτεχνία, τη γεωγραφία, την περιήγηση, διέπρεπε σ’ όλους τους κλάδους της ανθρώπινης γνώσης

Η μηχανή αναζήτησης Google, γιόρτασε την επέτειο της γέννησης του Αμπου Αλ Ραϊχάν Μουχάμμαντ Αλ Μπαϊρούνι, ο οποίος γεννήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1048, στην Καθ, πρωτεύουσα του Χαουαρίσμ (σημερινό Ουζμπεκιστάν).

Ο Αλ Μπαϊρούνι μετέβηκε στο Τζορτζάν σε ηλικία 25 ετών για να υπηρετήσει στο παλάτι του σουλτάνου Αμπού Αλ Χάσαν Καμπούς Ιμπν Γουασματζίρ Σάμς Αλ μαάλι, όπου και δημοσίευσε το πρώτο του βιβλίο, τα (απομεινάρια των περασμένων αιώνων). Όταν γύρισε στην πατρίδα του, έγινε μέλος της συνοδείας του εμίρη Αμπού Αλ Αμπάς Μαμούν ή (Χαουαρίσμ Σαχ), ο οποίος του ανέθεσε πολιτικές αποστολές λόγω της παρρησίας του.

Μετά από την άλωση του πριγκιπάτου από το Μαχμούντ Ιμπν Σπικτκίν, τον κυβερνήτη της Γκάζνα το 407 της Εγίρας, τον προσέλαβε μαζί με άλλους επιστήμονες στην υπηρεσία του, όπου και δημοσίευσε το δεύτερο βιβλίο του Τα Ινδικά (επιτομή της θρησκείας και της φιλοσοφίας της Ινδίας), καθώς και άλλα δυο μεγάλα συγγράμματα, ο Κανόνας του Μασούντι (εγκυκλοπαίδεια της αστρονομίας, γεωγραφίας και μηχανικής), και Οδηγίες για τη Διδασκαλία της Αστρονομίας. Οι δυτικοί τον ονόμασαν Πτολεμαίο των Αράβων.   

Παρόλο που ο Αλ Μπιρούνι κατείχε υψηλή θέση στην αραβική λογοτεχνία, τη γεωγραφία, την περιήγηση, διέπρεπε σ’ όλους τους κλάδους της ανθρώπινης γνώσης, καθώς έγραψε σε πολλές επιστήμες της εποχής του, με προτίμηση προς τα μαθηματικά και τη φυσική. Ο Ζορζ Σαρτόν τον περιέγραψε στο βιβλίο του, Εισαγωγή στη Μελέτη της Ιστορίας, ως «περιηγητή, μαθηματικό, αστρονόμο, γεωγράφο κι εγκυκλοπαιδιστή, αλλά κι ως μια από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες του Ισλάμ, και τους επιστήμονες του κόσμου».

 Ο γερμανός οριενταλιστής Σαου από την πλευρά του, τον περιγράφει ως «το μεγαλύτερο μυαλό που γνώρισε ο κόσμος».
Τα συγγράμματα του έπαιζαν μεγάλο ρόλο στην ανοικοδόμηση και την ακμή της Αναγέννησης και της Βιομηχανικής Επανάστασης, καθώς όρισε με ακρίβεια το γεωγραφικό μήκος και πλάτος, και μελέτησε εάν η γη περιστρέφεται γύρω από τον άξονα της ή όχι πριν από τον Γαλιλαίο και τον Κοπέρνικο.

Έφτιαξε μαθηματική φόρμουλα για την επιπέδωση της σφαίρας, μεταφέροντας τις γραμμές και τους χάρτες από την επιφάνια της σε μια επίπεδη επιφάνια και τανάπαλιν, πράγμα που έκανε την χαρτογράφηση πολύ πιο εύκολη.

Ο Αλ Μπαϊρούνι συμμετείχε στην διαδικασία της διαίρεσης της γωνίας σε τρία ίσα μέρη, καθώς ήταν βαθύς γνώστης του κανόνα της συμμετρίας των ημίτονων. Ασχολήθηκε με τους πίνακες των ημίτονων, των εφαπτόμενων και των συνεφαπτόμενων, με βάση τους πίνακες που ανέπτυξε ο Αμπού Αλ Γουάφα Αλ Μπουζτζάνι. Επί προσθέτως και τέλος, ο Αλ Μπαϊρούνι ανέπτυξε θεωρητικές και πρακτικές θεωρίες για την πίεση των υγρών και την ισορροπία τους, εξηγώντας πως ανεβαίνουν τα ύδατα των βρυσών και των πιδάκων από κάτω προς τα πάνω, και πως ανεβαίνουν τα υγρά στα συγκοινωνούντα δοχεία συνέχεια στο ίδιο επίπεδο.      

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *