Friday, April 19, 2024
Γυναίκα

Ισλάμ και γυναίκα

Το Ισλάμ θεωρεί την γυναίκα έναν συνοδοιπόρο της κοινωνικής ζωής, που πρέπει να συμμετέχει στην προαγωγή της.

Σήμερα, λέγονται πολλές ανακρίβειες σχετικά με το θέμα της γυναίκας στο Ισλάμ, πολλοί επιτίθενται εναντίον του κατηγορώντας το για αδικίες εις βάρος της γυναίκας, χωρίς να έχουν καν τις στοιχειώδεις γνώσεις για το θέμα.

Για να καταλάβει κανείς τι σημασία έδωσε το Ισλάμ στο θέμα της γυναίκας, αρκεί να ξέρει ότι το Κοράνιο περιέχει δυο ενότητες που απευθύνονται στην γυναίκα (Αλ-Νισά’α , αλ-Ταλάκ), ενώ οι υπόλοιπες ενότητες απευθύνονται στα δύο φύλα.

Μια γενική αρχή του Ισλάμ αποτελεί το εδάφιο που μιλάει για την ρίζα όλων των ανθρώπων:

Ω! Εσείς οι άνθρωποι! Σας έχουμε πλάσει από έναν άνδρα, και μια γυναίκα, και σας κάναμε σε λαούς και φυλές για να γνωριστείτε μεταξύ σας, ο πιο τιμημένος σας είναι ο πιο ενάρετος.

Το Κοράνιο θεωρεί ότι τα δύο φύλα είναι εντελώς ίσα, και ο καθένας ευθύνεται για τις πράξεις του:

( κι όποιος κάνει τις καλές πράξεις, είτε άνδρας, είτε γυναίκα, κι είναι πιστός αυτός θα μπουν στο Παράδεισο, και δεν θα αδικηθούν με το παραμικρό)

Από την πρώτη εποχή του Ισλάμ, οι γυναίκες συμμετείχαν στη δημόσια ζωή, χωρίς διακρίσεις. Το Κοράνιο περιγράφει παρακάτω μια περίπτωση:

Ω! Προφήτη, αν έρθουν οι πιστές γυναίκες σ’ εσένα, να δεσμευτούν να μην λατρεύουν κανένα συνέταιρο με τον Θεό, να μην κλέβουν, να μην διαπράττουν μοιχεία, να μην σκοτώνουν τα παιδιά τους, να μην αποδίδουν στους συζύγους τους παιδιά που δεν τους ανήκουν, να μην σε παρακούουν σε οποιαδήποτε δίκαιη υπόθεση, να τους δεχτείς, και να παρακαλέσεις το Θεό να τις συγχωρήσει. Είναι -ο Θεός- Πολυεύσπλαχνος, Ελεήμων 

Το Ισλάμ θεωρεί την γυναίκα έναν συνοδοιπόρο της κοινωνικής ζωής, που πρέπει να συμμετέχει στην προαγωγή της.

Οι Πιστοί, άνδρες και γυναίκες, υποστηρίζονται μεταξύ τους: επιτάσσουν το δίκαιο, και αποτρέπουν το άδικο, τηρούν τις προσευχές τους, και εφαρμόζουν την ελεημοσύνη, και υπακούουν στον Αλλάχ, και τον Απόστολό του, ο Αλλάχ είναι Πανίσχυρος, Σοφός

Αν κανείς διαβάσει τα προηγούμενα, θα καταλάβει το μεγάλο άλμα που έκανε το Ισλάμ για τη θέση της γυναίκας, αφού πριν το Ισλάμ βρισκόταν σε άθλια κατάσταση. Το Κοράνιο κατακρίνει εκείνους που θεωρούν το θηλυκό γένος ως κατώτερης αξίας:

… κι αν κάποιος μάθει την γέννηση ενός κοριτσιού, σκοτεινιάζει το πρόσωπό του, και λυπάται βαθιά, με οργή…, κρύβεται από ντροπή προς τους συνανθρώπους του, λόγω του άσχημου νέου!!, μήπως θα πρέπει να το κρατήσει υποφέροντας την περιφρόνηση, Η να το θάψει ζωντανό στο χώμα; Τι άθλια απόφαση που θα πάρουν!

Γενικά, η κατάσταση της γυναίκας πριν το Ισλάμ ήταν πολύ δύσκολη, και οι κοινωνικές ανισότητες δεν της άφηναν πολλά περιθώρια για συμμετοχή στην δημόσια ζωή, το Κοράνι καταπολέμησε αυτήν την διάκριση και την καταδίκασε επανειλημμένα .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *