Tuesday, October 8, 2024
Πολιτισμός

Ισλαμική Τέχνη

Έτσι λοιπόν καλλιεργήθηκε ιδιαίτερα η αρχιτεκτονική με τη δημιουργία καταπληκτικών τζαμιών που εξωτερικά έχουν μεγάλη επιρροή απ’ τη βυζαντινή αρχιτεκτονική.

Η ισλαμική τέχνη παρουσιάζει δύο κύριες ιδιαιτερότητες. Η πρώτη είναι το γεγονός ότι θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας την ποικιλία και τη διαφορετικότητα των χωρών που στο πέρασμα των αιώνων έγιναν ισλαμικές, αλλά ήδη προϋπήρχε σε αυτές ένας τεράστιος καλλιτεχνικός πλούτος και μια καλλιτεχνική παράδοση που είχε δώσει εξαιρετικά δείγματα, όπως στη Μεσοποταμία, στην Αίγυπτο, στη Συρία, στην Περσία, στην Ινδία και αλλού. Επομένως και εφόσον στην

Αραβική χερσόνησο δεν υπήρχε μάλλον καλλιτεχνική δημιουργία, η ισλαμική τέχνη είναι σε γενικές γραμμές το αποτέλεσμα της σύνθεσης όλων αυτών των στοιχείων υπό το πρίσμα, τους περιορισμούς και φυσικά τη συμβολή της νέας θρησκείας που κάλυπτε όλους τους τομείς του βίου, επομένως και την καλλιτεχνική δημιουργία.

 Η δεύτερη ιδιαιτερότητα έχει να κάνει ακριβώς με τη νέα πίστη, αν και στο Κοράνιο δεν υπάρχει καμία σχετική αναφορά, καθώς η θρησκεία του Ισλάμ είναι αυστηρά ανεικονική και απαγορεύει την ανθρωπομορφική απεικόνιση του θείου και γενικά κάθε είδους εικονική παράσταση. Βέβαια ανεπίσημα και κυρίως στις λαϊκές μάζες υπήρξαν παρεκκλίσεις απ’ τον κανόνα.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω δεδομένα αναπτύχθηκε η ισλαμική τέχνη αξιοποιώντας πολλές και διαφορετικές παραδόσεις που τους έδωσε νέα μορφή και δυναμική, για να εξυπηρετήσουν σχεδόν αποκλειστικά θρησκευτικές ανάγκες.

Έτσι λοιπόν καλλιεργήθηκε ιδιαίτερα η αρχιτεκτονική με τη δημιουργία καταπληκτικών τζαμιών που εξωτερικά έχουν μεγάλη επιρροή απ’ τη βυζαντινή αρχιτεκτονική, ο εσωτερικός διάκοσμος όμως έχει καθαρά νέα, ισλαμική μορφή με σπουδαία δείγματα σε ολόκληρο τον τότε ισλαμικό κόσμο, όπως στη Δαμασκό, στην Ιερουσαλήμ, στο Κάιρο, στην Τεχεράνη, στη Λαχώρη, στην Κόρδοβα κ.ά. Πρόκειται για εντυπωσιακά κτίσματα, με μεγάλους τρούλους και πολύχρωμες επιφάνειες με διάφορα σχέδια. Επίσης σημαντική ανάπτυξη είχαν η καλλιγραφία και η μικροτεχνία, κυρίως αφού το Κοράνιο είναι ο Λόγος του Θεού και

επομένως το περιεχόμενό του έπρεπε να αναδειχθεί με πολύ όμορφο τρόπο. Πανέμορφες καλλιγραφίες με αποσπάσματα του Κορανίου καλύπτουν τους τοίχους των τζαμιών και σε συνδυασμό με τα αραβουργήματα ολοκληρώνουν τον εσωτερικό διάκοσμό τους, ενώ η εικονογραφική αναπαράσταση απουσιάζει εντελώς.

Η υαλουργία, η υφαντική και η ταπητουργία αποτελούν σημαντικούς τομείς καλλιτεχνικής έκφρασης, με πασίγνωστα τα υφαντά και τους τάπητες που κάλυπταν τα πατώματα των τζαμιών και χρησίμευαν για την ατομική προσευχή των πιστών. Στην αγγειοπλαστική χρησιμοποιήθηκαν μεταλλικά

χρώματα και νέες τεχνικές, ενώ η διακόσμηση με κεραμικά πλακάκια έδωσε μεγάλη ώθηση στην κεραμική. Τέλος αναπτύχθηκαν η βιβλιοδεσία, κυρίως λόγω του Κορανίου, η ξυλογλυπτική, η σμαλτοτεχνία και η μεταλλουργία. Η ισλαμική τέχνη είναι περισσότερο διακοσμητική και κυριαρχούν τα γεωμετρικά σχήματα πάντοτε με στόχο την εξύμνηση του Μεγαλοδύναμου Θεού.

Πηγή www.kspm.gr/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *