Tuesday, April 16, 2024
Αρθρα - Απόψεις

ΙΣΛΑΜ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΦΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Ο Μουχάμαντ είπε ότι η θρησκεία του Θεού είναι ένα κτίσμα, εγώ έβαλα το τελευταίο λίθος στο κτίσμα αυτό.

Η καλύτερη κατανόηση του Ισλάμ και της συγγένειάς  του με τον χριστιανισμό από τους χριστιανούς είναι ωφέλιμη για όλη την ανθρωπότητα. Μπορεί μάλιστα να γλυτώσει την ανθρωπότητα από πολλά δεινά.

Το ίδιο ωφέλιμη είναι η καλύτερη κατανόηση του χριστιανισμό από τους μουσουλμάνους.

Αυτή θα είναι η καλύτερη απάντηση των ανθρώπων που πιστεύουν στον Θεό του Αβραάμ στην Αθεΐα και τον υλισμό η οποία οδήγησε την ανθρωπότητα στην κατάσταση που βρίσκεται τώρα.

Οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι θα κριθούν από τον Θεό μπορούν να οδηγήσουν την ανθρωπότητα στον ορθό δρόμο της ειρήνης και συνεργασίας. Αρκεί να μη αφήσουν τους διάφορους επιτήδειους να εκμεταλλεύονται την πίστη για προσωπικό τους όφελος.

Οι διαφορές μεταξύ των τριών θρησκειών που πιστεύουν στον Θεό του Αβραάμ δεν πρέπει να  αιτία σπαραγμών και πολέμων. Οι ηθικές αρχές που μοιράζονται αυτές οι θρησκείες πρέπει να ενώσουν τους πιστούς για την διάδοση της ειρήνης και συνεργασίας μεταξύ των λαών.

 

 

Στο κείμενο της Ιεράς Συνόδου 149 που έγινε στο Βατικανό  στις 14/10/1965 διαβάζουμε:

 

Η εκκλησία τιμά και σέβεται τους μουσουλμάνους. Οι μουσουλμάνοι λατρεύουν τον Ένα, Ζωντανό, Παντελεήμονα και Παντοδύναμο Θεό. Ο Οποίος δημιούργησε  τον ουρανό και την γη. Είναι υποταγμένοι στους νόμους του Θεού όπως υποτάχθηκε ο Αβραάμ. Ο ποίος είναι γι αυτούς είναι το καλό παράδειγμα στην πίστη του.

 

 

Είναι αλήθεια ότι δεν πιστεύουν ότι ο Ιησούς είναι Θεός και δεν τον λατρεύουν. Όμως τιμούν αγαπούν και σέβονται τον Ιησού ως προφήτη του Θεού. Τιμούν και αγαπούν την μητέρα του την Παρθένο Μαριάμ. Πιστεύουν στην μέλλουσα κρίση τότε που θα κριθούν όλοι οι άνθρωποι από τον Θεό μετά από την ανάσταση τους.

 

Στην πίστη τους μεγάλη θέση έχει η καλή συμπεριφορά.  Λατρεύουν τον Θεό με την προσευχή την νηστεία και την ζακά. (ελεημοσύνη).

 

 

Η καθολική εκκλησία  δεν απορρίπτει ό,τι είναι ιερό και σωστό στην ισλαμική θρησκεία. Αναγνωρίζει και σέβεται τις αρχές του Ισλάμ.

 

 

 

Η καθολική εκκλησία καλεί τα παιδιά της να αναγνωρίσουν την συγγένεια ανάμεσα στο Ισλάμ και τον Χριστιανισμό και να ομολογήσουν την συγγένεια αυτή. Επίσης τους καλεί να συνεργαστούν με τους οπαδούς αυτής της θρησκείας και των άλλων θρησκειών. Τους καλεί να αναγνωρίσουν τις πνευματικές, κοινωνικές και πολιτιστικές αρετές του Ισλάμ που προσπαθούν τα τις διατηρήσουν. Μπορεί να υπάρχουν πολλές διαφορές ανάμεσα στην εκκλησία και το Ισλάμ δεν παύει το Ισλάμ να είναι φως από την ίδια πηγή της αλήθειας που φωτίζει την ανθρωπότητα.

 

 

Στο βιβλίο της Ευαγγελίας Ζαχάρα Μιχαήλ (Μουχάμμαντ, Απεσταλμένος του Θεού Όπως Προαναγγέλθηκε στα Ευαγγέλια)η συγγραφέας γράφει:

 

Στα κείμενα του Κορανιού  βρίσκει κανείς τις αποδείξεις για τη Θεία προέλευσή του. Καλεί τους ανθρώπους  να πράττουν ό,τι είναι καλό για την ανθρωπότητα. Να τιμούν την αλήθειά, να είναι πάντα δίκαιοι, να αγαπούν τον Θεό και να θεωρούν όλους τους ανθρώπους αδέλφια.

 

 

Το κάλεσμα του προφήτη του Ισλάμ δεν έχει καμία ουσιαστική διαφορά απ αυτή του Ιησού χριστού και των άλλων προφητών του Θεού.

Είναι κάλεσμα για αγάπη και αδελφοσύνη ανάμεσα στους ανθρώπους. Κάλεσμα να λατρεύουμε τον Ένα και Μοναδικό Θεό.

 

Ο Μουχάμαντ είπε ότι η θρησκεία του Θεού είναι ένα κτίσμα, εγώ έβαλα το τελευταίο λίθος στο κτίσμα αυτό.

Αυτό το κάλεσμα για αγάπη και αδελφοσύνη ανάμεσα στους ανθρώπους οφείλουν να υπηρετούν όλοι οι πιστοί.

 

 

Dr. Taysir Jaber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *