Tuesday, April 16, 2024
Προσωπικότητες

Ιστορίες των Προφητών – Προφήτης Αδάμ ΄Μέρος 1

του Χαρούν Γιάχια

«Κοίτα! Όταν ο Κύριός σου είπε στους αγγέλους: `Εγώ θα δημιουργήσω ένα τοποτηρητή στη γή` εκείνοι αποκρίθηκαν: `Μήπως θέλεις να βάλεις σ` αυτή κάποιον, που θα τη βλάψει και θα χύσει αίμα  τη στιγμή που εμείς πανηγυρίζουμε το μεγαλείο Σου και Εσένα δοξάζουμε;` Κι ο Αλλάχ απάντησε: `Εγώ γνωρίζω εκείνο που σεις δε γνωρίζετε.

Και δίδαξε στον Αδάμ τα ονόματα όλων των πραγμάτων, έπειτα εκθέτοντάς τα μπροστά στους αγγέλους, είπε: `Αποκαλύψτε μου τα ονόματά τους αν έχετε δίκαιο`

Και αυτοί του απάντησαν `Δόξα στην παντογνωσία Σου!` Δε γνωρίζουμε  τίποτα περισσότερο απ` ότι Εσύ μας δίδαξες. Πράγματι! Είσαι  – Εσύ ο Παντογνώστης ο Σοφός, (Είσαι Εσύ ο τέλειος στη Γνώση και στη Σοφία).`
Είπε: `Ω! Αδάμ! Αποκάλυψε τα ονόματά τους.` Και όταν πια ο Αδάμ τους τα αποκάλυψε, ο Αλλάχ είπε: `Μήπως δεν σας είπα ότι γνωρίζω το Αόρατο των ουρανών και της γης, γνωρίζω και ό,τι φανερώνετε και ό,τι αποκρύπτετε.`
Και όταν είπαμε στους αγγέλους : `Υποκλιθείτε στον Αδάμ.` Τότε εκείνοι υποκλίθηκαν, εκτός απ` τον Ιμπλίς (τον σατανά) που αρνήθηκε και ήταν υπερήφανος κι έτσι έγινε ( ένας) από τους άπιστους.

Και πάλι είπαμε: `Ω! Αδάμ! Κατοίκησε συ και η γυναίκα σου στον Παράδεισο, και τρώτε απ` τα άφθονα πράγματά του όπως (όπου και όταν) θέλετε, αλλά μην πλησιάζετε αυτό το δέντρο γιατί θα είστε άδικοι.`

Τότε ο Σατανάς κατάφερε να τους κάνει να αμαρτήσουν και τους έβγαλε από την κατάσταση της ευτυχίας που ζούσαν. Και τότε είπαμε: `Κατεβείτε όλοι απ` εδώ, αφού είστε εχθροί ο ένας με τον άλλο. Η γη θα είναι για σας (προσωρινή) εγκατάσταση και απόλαυση για ένα διάστημα. `

Ο Αδάμ τότε κατάλαβε, τους εμπνευσμένους λόγους του Κυρίου του και μετάνιωσε. Κι ο Κύριος δέχτηκε τη μετάνοια, γιατί είναι πολύ Επιεικής και Φιλεύσπλαχνος.

Είπαμε: `Κατεβείτε όλοι από εδώ. Κι αν  όπως είναι βέβαιο  φθάσουν οδηγίες από Εμένα, όσοι τις ακολουθήσουν, τότε ούτε θα υπάρχει φόβος για αυτούς, κι αυτοί ούτε θα λυπηθούν. `

Και όσοι αρνούνται την Πίστη και διαψεύδουν τα Σύμβολά Μας, θα γίνουν σύντροφοι της Φωτιάς, όπου για πάντα θα παραμείνουν.` (Κοράνι, 2:30-39)

 

Ο Αλλάχ επίσης φανέρωσε:
Εμείς ήμασταν που σας πλάσαμε και σας δώσαμε μορφή κι έπειτα διατάξαμε τους αγγέλους: Υποκλιθείτε στον Αδάμ, κι όλοι έσκυψαν, και μόνο ο Ιμπλις αρνήθηκε να είναι μ` όσους υποκλίθηκαν.

Είπε ( ο Αλλάχ): φύγε, κάτω απ` εδώ, δεν μπορείς εδώ μέσα να είσαι αυθάδης, έβγα έξω γιατί είσαι ο μικροπρεπέστατος (απ` όλα τα πλάσματα).

Είπε ( ο σατανάς): Δώσε μου αναβολή μέχρι την ημέρα που θ` αναστηθούν.
Είπε ( ο Αλλάχ) : Να είσαι από αυτούς που έχουν αναβολή.

Είπε, ο Σατανάς: Επειδή με έδιωξες ( απ` το Δρόμο), θα παραμονέψω περιμένοντάς τους στον Ίσιο Δρόμο Σου,
Κι έπειτα θα τους επιτεθώ ( από μπροστά τους) ανάμεσα, στα χέρια τους κι από πίσω τους, απ` τα δεξιά τους και απ` τα αριστερά τους, και δεν θα βρεις τους περισσότερους από αυτούς ευγνώμονες ( για την ευσπλαχνία Σου)

Είπε ( ο Αλλάχ) : Έβγα έξω από αυτό, ατιμασμένος και εκτοπισμένος. Βεβαίως, αν κανείς από αυτούς σ` ακολουθήσει, η Κόλαση τότε θα γεμίσει από σας όλους.

Ω! Αδάμ! Κατοίκησε συ κι η γυναίκα σου στον Κήπο, και χαίρετε κι οι δυο σας, τρώγοντας ( από όλους τους καλούς καρπούς), όπου θέλετε, αλλά μην πλησιάζετε αυτό το δένδρο, γιατί θα κυλήσετε στην πλάνη και την παρανομία.


Τότε άρχισε ο Σατανάς να ψιθυρίζει και στους δύο, φέρνοντάς τους στο νου όλη τους την ντροπή που (πριν) τους ήταν κρυμμένη και είπε: Ο Κύριός σας, σας απαγόρευσε, μόνο αυτό το δένδρο, για να μη γίνεται άγγελοι ή να είστε από τους αθάνατους.

Κι ορκίστηκε, και στους δυο λέγοντας ότι: Θα είμαι εγώ για σας ένας από τους συμβούλους σας.

Έτσι με το δόλο κατάφερε την πτώση τους. Κι όταν δοκίμασαν το δένδρο, η ντροπή τους άρχισε να γίνεται φανερή σε αυτούς και άρχισαν να συγκολλούν πάνω στα σώματά τους τα φύλλα του Κήπου.

Τότε τους φώναξε ο Κύριός τους: Μήπως δεν απαγόρευσα αυτό το δέντρο και στους δύο, και σας ειδοποίησα ότι ο Σατανάς είναι ένας αναγνωρισμένος εχθρός σας;

Εκείνοι αποκρίθηκαν: Κύριέ μας. Είμαστε ένοχοι στον εαυτό μας, κι αν δεν μας συγχωρέσεις και μας σπλαχνιστείς τότε θα είμαστε – βέβαια – με τους χαμένους.
Κι είπε ( ο Αλλάχ ): Φύγετε κάτω, η έχθρα να είναι ανάμεσά σας, τη γη θα έχετε για τόπο κατοικίας σας και τα μέσα για τη συντήρησή σας, μέχρις ότου ( για ένα χρονικό διάστημα)

Και συνέχισε ( ο Αλλάχ) : Σ`αυτή θα ζείτε, σ` αυτή θα πεθάνετε και από αυτή θα αναστηθείτε (μετά τον θάνατο). (Κοράνι 7:11-25)

Φανταζόμαστε όταν ο Αλλάχ αποφάσισε να δημιουργήσει τον Αδάμ: Απευθύνθηκε στους αγγέλους Του και τους είπε να τον προσκυνήσουν. Δεν είχε σκοπό να ζητήσει τη γνώμη τους ή να πάρει τη συμβουλή τους, καθώς είναι υπεράνω αυτού. Ο Αλλάχ τους είπε ότι θα δημιουργούσε έναν τοποτηρητή στη γη που θα έκανε παιδιά και εγγόνια και που θα διέφθειρε τη γη και θα έχυνε ο ένας το αίμα του αλλουνού. Για αυτό οι άγγελοι είπαν στον Αλλάχ: ….  Μήπως θέλεις να βάλεις σ` αυτή κάποιον, που θα τη βλάψει και θα χύσει αίμα … ( Κοράνι 2:30)

Υπάρχουν παλιές παραδόσεις σχετικά με τους αγγέλους, πριν τη δημιουργία του Αδάμ. Σύμφωνα με τον Ιμπν Κατάντα, οι άγγελοι ήταν πληροφορημένοι σχετικά με τη δημιουργία του Αδάμ από τους τζίν που ζούσε πριν τον Αδάμ.

Ο Αμπντουλλάχ Ιμπν Όμαρ είπε ότι οι τζιν υπήρχαν για 2000 περίπου χρόνια πριν τον Αδάμ και έπειτα έχυσαν αίμα. Για αυτό ο Αλλάχ έστειλε σε αυτούς στρατό από αγγέλους που τους εκδίωξε στα βάθη των θαλασσών.

Ο Ιμπν Αμπι Χάτιμ διηγήθηκε από τον ’λι Τζάφαρ Αλ Μπακιρ ότι οι άγγελοι ήταν καλά πληροφορημένοι πως ο άνθρωπος θα προκαλούσε προστυχιά και θα έχυνε αίμα στη γη.

Είτε αυτές οι παραδόσεις είναι σωστές ή όχι, οι άγγελοι κατανόησαν πως ο Αλλάχ θα δημιουργούσε έναν τοποτηρητή στη γη. Ο Αλλάχ ανακοίνωσε πως θα δημιουργούσε ένα ανθρώπινο πλάσμα από πηλό, και πως Αυτός θα τον έπλαθε και θα εμφυσούσε το πνεύμα Του σε αυτόν και τότε οι άγγελοι θα έπρεπε να προσκυνήσουν μπροστά του.

Ο ’μπι Μούσα Αλ Σαράι διηγήθηκε πως ο Προφήτης Μουχάμμαντ ( ειρήνη και ευλογία σε αυτόν είπε: Ο Αλλάχ δημιούργησε τον Αδάμ από μια χούφτα σκόνης παρμένη από διαφορετικά εδάφη, έτσι ώστε τα παιδιά του Αδάμ να έχουν δημιουργηθεί σύμφωνα με τη σύνθεση του εδάφους. Για αυτό στην ανθρωπότητα, έχουμε άσπρους, κόκκινους, μαύρους, κίτρινους• έχουμε καλό και κακό, ανακούφιση και θλίψη, και ότι έρχεται μεταξύ αυτών. ( Μπουχάρι)

Ο Ιμπν Μασούντ και άλλοι σύντροφοι του Προφήτη είπαν πως ο Αλλάχ έστειλε τον Γαβριήλ στη γη για να του φέρει εκείνο ή τον άλλο (διάφορα είδη) πηλό. Η γη είπε: Ζητώ καταφύγιο στον Αλλάχ από την μείωση της ποσότητάς μου ή της δυσμορφίας μου. Έτσι ο Γαβριήλ γύρισε και δεν πήρε τίποτα. Είπε: Κύριέ μου, η γη ζήτησε καταφύγιο σε Σένα και της δόθηκε.

Έτσι ο Αλλάχ έστειλε τον Μιχαήλ για τον ίδιο λόγο και η γη ζήτησε καταφύγιο στον Αλλάχ και της δόθηκε. Έτσι πήγε πίσω και είπε στον Αλλάχ ότι και ο Γαβριήλ πριν από αυτόν. Τότε ο Αλλάχ έστειλε τον ’γγελο του Θανάτου, και η γη ζήτησε καταφύγιο στον Αλλάχ, ο άγγελος είπε: Και εγώ ζητώ καταφύγιο στον Αλλάχ από το να γυρίσω χωρίς να εκπληρώσω την εντολή Του. Έτσι πήρε πηλό από την επιφάνεια της γης και το ανακάτεψε. Δεν πήρε από ένα συγκεκριμένο μέρος• αλλά πήρε άσπρο, και κόκκινο και μαύρο από διάφορα μέρη.

Ο ’γγελος του Θανάτου ανέβηκε με αυτό και ο Αλλάχ μούλιασε τον πηλό μέχρι που έγινε κολλώδης. Και τότε ο Αλλάχ είπε στους αγγέλους:
`Είμαι έτοιμος να πλάσω τον άνθρωπο από λάσπη. Όταν του δώσω το (ολοκληρωμένο) του σχήμα, και εμφυσήσω μέσα του από το πνεύμα Μου, πέσετε (όλοι) κάτω με υπακοή προς αυτόν. (Κοράνι 38:71-72)

Έτσι ο Αλλάχ έδωσε μορφή στον Αδάμ σε ένα ανθρώπινο ον, αλλά παρέμεινε μια φιγούρα από πηλό για σαράντα χρόνια. Οι άγγελοι περνούσαν μπροστά του. Είχαν καταληφθεί από φόβο με αυτό που έβλεπαν, και ο Ιμπλίς φοβόταν περισσότερο. Περνούσε μπροστά από τη φιγούρα του Αδάμ, με βροχή χτυπημάτων, που έκαναν έναν θόρυβο σαν πήλινα σκεύη. Ο Αλλάχ μας είπε:
Έπλασε τον άνθρωπο από άργιλο όμοιο με αυτό του κεραμέα (Κοράνι 55:14)

Όταν πλησίασε η ώρα για να εμφυσήσει το πνεύμα στον Αδάμ, όπως αποφάσισε ο Αλλάχ, πρόσταξε τους αγγέλους: Όταν εμφυσήσω το πνεύμα σε αυτόν προσκυνήστε μπροστά του. Ο Αλλάχ εμφύσησε το πνεύμα στον Αδάμ και όταν έφτασε το κεφάλι του ο Αδάμ φτερνίστηκε. Οι άγγελοι είπαν: Πες όλη η δόξα ανήκει στον Αλλάχ. Ο Αδάμ επανέλαβε: Όλη η δόξα ανήκει στον Αλλάχ. Και ο Αλλάχ είπε σε αυτόν: Ο Κύριός σου σου χάρισε έλεος. Όταν το πνεύμα έφτασε τα μάτια του, ο Αδάμ κοίταξε τα φρούτα του Παραδείσου. Όταν έφτασε την κοιλιά του ο Αδάμ ένιωσε μια όρεξη για φαγητό. Πήδηξε με βιασύνη πριν το πνεύμα να φτάσει τα πόδια του, ώστε να φάει από τα φρούτα του Παραδείσου. Ο Αλλάχ για αυτό είπε:

Από τη φύση του ο άνθρωπος είναι βιαστικός. ( Κοράνι 21:37)

Και τότε:

Όχι όμως ο Ιμπλίς ( Σατανάς) (που) αρνήθηκε να είναι με αυτούς που τον προσκύνησαν. Είπε (ο Αλλάχ): Ω! Ιμπλίς! Ποιος είναι ο λόγος σου, ώστε να μην είσαι με αυτούς που έριξαν τον εαυτό τους;

Ο Αμπου Χουρέϊρα διηγήθηκε ότι ο Προφήτης Μουχάμμαντ είπε: Ο Αλλάχ δημιούργησε τον Αδάμ από χώμα αφού ανακάτεψε πηλό και τον άφησε για λίγο καιρό μέχρι που έγινε κολλώδης, και ο Αλλάχ του έδωσε μορφή. Μετά από αυτό ο Αλλάχ τον άφησε ώσπου έγινε σαν τον πηλό του κεραμέα. Ο Ιμπλις συνήθιζε να περνάει από μπροστά του λέγοντας: Δημιουργήθηκες για έναν σπουδαίο σκοπό. Μετά από αυτό ο Αλλάχ εμφύσησε σε αυτόν πνεύμα. Το πρώτο πράγμα στο οποίο πέρασε το πνεύμα ήταν το μάτι του και μετά η μύτη του. Φτερνίστηκε. Ο Αλλάχ είπε: Ας έχει ο Κύριός σου έλεος για σένα. Ω Αδάμ! Πήγαινε σε αυτούς τους αγγέλους και δες τι θα πούνε. Έτσι ο Αδάμ πήγε και τους χαιρέτισε και αυτοί απάντησαν λέγοντας: Ειρήνη σε σένα και το έλεος και οι ευλογίες του Αλλάχ. Ο Αλλάχ είπε: Ω Αδάμ! Αυτός είναι ο χαιρετισμός σου και ο χαιρετισμός των παιδιών σου. (Μπουχάρι.)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *