Friday, April 26, 2024
Πολιτισμός

Κόρδοβα…Μια σύγχρονη πόλη

Ο πληθυσμός της Κόρδοβα κατά την ισλαμική περίοδο άγγιξε τους 500.000 κατοίκους ! αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως σήμερα οι κάτοικοι αυτής της πόλης δεν ξεπερνούν τους 310.000 

Η Επιστημονική Αναγέννηση

Σε σχέση με όσα έχουμε δει και έχουμε ζήσει, δεν μας εκπλήσει το γεγονός ότι η Κόρδοβα (στα μέσα του 4ου αι. Εγίρας/10ου αι. μ.Χ) ήταν μια σύγχρονη πόλη, συγκρίσιμη με παγκόσμιες πόλεις της 3ης Χιλιετίας. Πόσο υπέροχο ήταν που είχαν δημιουργηθεί τόσα σχολεία για την εκπαίδευση των ανθρώπων, με βιβλιοθήκες δημόσιες και ιδιωτικές να έχουν κατακλύσει τον τόπο, σε σημείο που η πόλη έγινε αυτή με τα περισσότερα βιβλία·  

 

και ακόμη έγινε πολιτιστικό κέντρο και επιστημονικό σύμπλεγμα για κάθε επιστήμη όλων των πεδίων, όπου οι φτωχοί εκπαιδεύονταν δωρεάν σε σχολεία με τους ίδιους τους ηγεμόνες να πληρώνουν γι αυτούς. Συνεπώς δεν εκπλήσει το γεγονός΄πως, απο όσο ξέρουμε, όλοι οι άνθρωποι στην Κόρβοβα γνώριζαν γραφή και και ανάγνωση, μηδενός εξαιρουμένου. παρόλα αυτά ελάχιστοι άνθρωποι στην Ευρώπη τα γνώριζαν αυτά, με εξαίρεση κάποιους ανθρώπους της θρησκείας. 

Η Διοικητική Αναγέννηση

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή η επιστημονική και πολιτιστική αναγέννηση στην πόλη της Κόρδοβα συνοδεύτηκε επίσης απο διοικητηκή αναγέννηση μέσω κάποιων οργάνων και συστημάτων διακυβέρνησης , όπως το εμιράτο και το υπουργείο που εξελίχθηκαν σε σύστημα δικαιοσύνης, αστυνόμευσης και οικονομικών και που, εκτός αυτού, έφεραν μια μεγάλη βιομηχανική άνθηση. καθώς η βιομηχανία είχε αναπτυχθεί πολύ, με πιο γνωστές τις βιομηχανίες της βυρσοδεψίας, της ναυπηγικής, των γεωργικών μηχανημάτων και φαρμάκων, αλλά και της εξόρυξης χρυσού, αργυρού και χαλκού.

 

καθώς η βιομηχανία είχε αναπτυχθεί πολύ, με πιο γνωστές τις βιομηχανίες της βυρσοδεψίας, της ναυπηγικής, των γεωργικών μηχανημάτων και φαρμάκων, αλλά και της εξόρυξης χρυσού, αργυρού και χαλκού.

Η σύγχρονη αστική ζωή της Κόρδοβα.

Εάν παρατηρήσουμε τη σύγχρονη ζωή της Κόρδοβα, θα αντιληφθούμε πως είναι χωρισμένη σε πέντε πόλεις, σε πέντε μεγάλες συνοικίες, όπως λέει ο Μόκρι: (ανάμεσα στις πόλεις το τείχος λειτουργεί σαν ένα μεγάλο, ανυπέρβλητο εμπόδιο που κάνει κάθε πόλη να είναι ξεχωριστή, με τα δικά της λουτρά, τις δικές της αγορές και βιομηχανίες… με καθετί αρκετό για τους κατοίκους της)

 

Αυτό που χαρακτηρίζει την Κόρδοβα, σύμφωνα με τον ιστορικό (Γιακούτ) στο έργο του (Μούτζαμ αλ Μπουλντάν = Λεξιλόγιο των χωρών) είναι οι αγορές της με τα πλείστα των αγαθών, που υπάρχουν κατα αναλογία σε κάθε πόλη.

ο Μόκρι αναφέρει κάποια στατιστικά στοιχεία για τη δόμηση της Κόρδοβα.

Τζαμιά: στην εποχή του Αμπντ Αλ Ραχμάν αλ Ντάχιλ, (731 μ.χ 788μ.χ) τα τζαμιά στην Κόρδοβα ανέρχοντο στα 490, στη συνέχεια αυξήθηκαν και έφτασαν τον αρθιμό των 3.837 τζαμιών.

Αριθμός σπιτιών λαϊκής τάξης: 213.077 σπίτια.

Αριθμός σπιτιών ανωτέρασ τάξης: 60.300 σπίτια.

καταστήματα: 80.455

Λουτρά: 900

προάστια: 28

Τα στοιχεία αυτά αυξάνονταν και μειώνονταν ποικιλοτρόπως και αναλόγως των πολιτικών συνθηκών που επικρατούσαν, καθώς και των ιστορικών αφηγήσεων, οι διαφορές όμως ήταν στο     ” βαθμό” της  αίγλης, του μεγαλείου και της ομορφιάς τους, και όχι σχετικά με την ύπαρξη και την πραγμάτωση τους.

Ο πληθυσμός της Κόρδοβα κατά την ισλαμική περίοδο άγγιξε τους 500.000 κατοίκους ! αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως σήμερα οι κάτοικοι αυτής της πόλης δεν ξεπερνούν τους 310.000

Δρ. Ράγγιμπ αλ Σερτζάνι.

islamstory.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *