Friday, April 26, 2024
Αρθρα - Απόψεις

Μουσουλμάνοι και όχι Μωαμεθανοί

Το Ισλάμ, αν και σέβεται και τιμά ιδιαίτερα τον Προφήτη του και όλους τους προηγούμενους προφήτες, δεν θεωρεί ότι είναι η θρησκεία του Μουχάμμαντ, αλλά η θρησκεία του Θεού, του Αλλάχ

 

Συνηθίζεται εδώ και πολλά χρόνια το Ισλάμ να λέγεται Μωαμεθανισμός και οι Μουσουλμάνοι να λέγονται Μωαμεθανοί. Αυτοί οι δυο όροι είναι προέκταση και συνέπεια του ονόματος Μωάμεθ, που συνηθίζεται στην Ελληνική γλώσσα.

Οι όροι αυτοί όμως δεν είναι σωστοί και δεν υπήρχαν ποτέ στην ισλαμική ιστορία και θρησκεία, που θεωρεί ότι η μόνη σωστή ονομασία της είναι «Ισλάμ» και η ονομασία των οπαδών της «μουσουλμάνοι».

Επίσης η γνωστή απόδοση του ονόματος του Προφήτη «Μωάμεθ» δεν είναι καθόλου σωστή ούτε καν κοντινή στη σωστή και αρχική απόδοση. Η καλύτερη απόδοση με τη λιγότερη δυνατή αλλαγή που μπορεί να υποστεί είναι «Μουχάμμαντ».

Δεν είναι τόσο σαφές ποιος και πότε χρησιμοποίησε πρώτος τον όρο «Μωάμεθ». Το σίγουρο όμως είναι ότι δεν τον εφηύραν οι μουσουλμάνοι ούτε συμφωνούν με τη χρήση του.

Το Ισλάμ, αν και σέβεται και τιμά ιδιαίτερα τον Προφήτη του και όλους τους προηγούμενους προφήτες, δεν θεωρεί ότι είναι η θρησκεία του Μουχάμμαντ, αλλά η θρησκεία του Θεού, του Αλλάχ.

Ο ρόλος του Προφήτη ήταν αποκλειστικά η καθοδήγηση προς τη σωστή θρησκεία. Βεβαίως ο Προφήτης εκτέλεσε το έργο του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ωστόσο η ταύτιση της θρησκείας του Ισλάμ με το πρόσωπο ή το όνομα του Προφήτη του δεν είναι σωστή ισλαμικά.

Το Ισλάμ ήθελε εξαρχής από τους πιστούς του να έχουν ως μόνη ελπίδα σε κάθε πτυχή της ζωής τους τον Αλλάχ και κανέναν άλλον, ακόμη κι αν αυτός ήταν ο ίδιος ο Προφήτης.

Το Ιερό Κοράνι δηλώνει καθαρά στην ονομασία του τελευταίου Θεϊκού Μηνύματος «Ο Αλλάχ είναι εκείνος που από πριν, σας έχει αποκαλέσει Μουσουλμάνους» Κοράνι, 22- 78.

Η στάση του Ισλάμ έχει και άλλη διάσταση: το Ισλάμ θεωρεί τον εαυτό του ως Θρησκεία όλων των προηγούμενων προφητών, που είναι ο Μονοθεϊσμός και η συνέχεια των προηγούμενων θεϊκών μηνυμάτων. Έτσι θέλει να κρατήσει ζωντανή αυτήν τη διάσταση και να μη αποκοπεί από την ιστορική και θεϊκή του συγγένεια με τα πρώτα Θεϊκά μηνύματα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *