Friday, March 29, 2024
Γεγονότα

Μου Έδωσαν Παραπάνω

Η παραβολή, για εκείνους που ξοδεύουν από τις περιουσίες τους για τη χάρη του Αλλάχ, μοιάζει σαν το κόκκο του σιταριού, που από ένα φύτρωσαν επτά στάχυα, και που το καθένα δίνει εκατό κόκκους. Έτσι κι ο Αλλάχ πολλαπλασιάζει τα αγαθά σε όσους θέλει.

Κατά την εποχή του Όμαρ(δεύτερου χαλίφη του Προφήτη) υπήρξε ένας σοβαρός λιμός. Όλοι οι άνθρωποι στη Μαντίνα υπέφεραν λόγω έλλειψης φαγητού. Ένα καραβάνι από χίλιες καμήλες φορτωμένες με ένα μεγάλο απόθεμα σπόρων τροφίμων, που ανήκε στον Ουθμάν(έναν συνοδό του Προφήτη και τρίτο ορθό χαλίφη), έφτασε από τη Συρία. Αρκετοί έμποροι προσφέρθηκαν να αγοράσουν το φορτίο αυτό στο σύνολό του.

Εκείνος τους ρώτησε τι κέρδος ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν.

-Πέντε τις εκατό, είπαν.

Είπε τότε ο Ουθμάν σε αυτούς:

-Μπορώ να λάβω πολύ υψηλότερο κέρδος από αυτό.

Αρχισαν να διαφωνούν μαζί του λέγοντας ότι δε γνώριζαν κανέναν έμπορο που θα μπορούσε να του προσφέρει περισσότερα από τη δική τους προσφορά.

Στη συνέχεια ανέφερε το εξής σημείο από το Κοράνι:

«Η παραβολή, για εκείνους που ξοδεύουν από τις περιουσίες τους για τη χάρη του Αλλάχ, μοιάζει σαν το κόκκο του σιταριού, που από ένα φύτρωσαν επτά στάχυα, και που το καθένα δίνει εκατό κόκκους. Έτσι κι ο Αλλάχ πολλαπλασιάζει τα αγαθά σε όσους θέλει. Γιατί ο Αλλάχ είναι Απέραντος (Γενναιόδωρος), Παντογνώστης (γνωρίζει τα πάντα).(2:261)

Ω, έμποροι να είστε μάρτυρες ότι όλα αυτά θα τα χαρίσω στους φτωχούς ανθρώπους της Μαντίνα. είπε ο Ουθμάν.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *