Wednesday, April 24, 2024
Προσωπικότητες

Οι σύντροφοι του Προφήτη – Αμπντουλλάχ Ιμπν Μασούντ

[ 24.03.2013 ] 

Ο Αμπντουλλαχ Ιμπν Μασουντ έλαβε μοναδική εκπαίδευση στο σπίτι του Προφήτη. Ήταν κάτω από την καθοδήγηση του Προφήτη, υιοθέτησε τον τρόπο του και μιμούνταν το κάθε του χαρακτηριστικό μέχρι που ειπώθηκε για αυτόν, Ήταν αυτός που βρισκόταν πιο κοντά στον Προφήτη ως προς τον χαρακτήρα

Όταν ήταν ακόμα νέος, πριν την εφηβεία, συνήθιζε να περιφέρεται στα ορεινά της Μέκκας, μακριά από τους ανθρώπους, προσέχοντας τα κοπάδια ενός αρχηγού των Κουράις, του Ουκμπα Ιμπν Μουγιατ. Ο κόσμος τον φώναζε Ιμπν Ουμ Αμπντ, γιος μιας σκλάβας. Το αληθινό του όνομα ήταν Αμπντουλλάχ και το όνομα του πατέρα του Μασουντ.

Οι νέοι είχαν ακούσει για τον Προφήτη που είχε εμφανιστεί αλλά δεν έδωσε σημασία σε αυτό  λόγω της ηλικίας της ηλικίας του και λόγω του γεγονότος ότι συνήθως ήταν μακριά από την κοινωνία της Μέκκας. Ήταν συνήθειά του να φεύγει μαζί με το κοπάδι του Ουκμπα νωρίς το πρωί και να μην γυρίζει πριν τη νύχτα.

Μια μέρα ενώ πρόσεχε τα κοπάδια, ο Αμπντουλλάχ είδε δύο άντρες, μεσήλικες και αξιοπρεπείς να έρχονται προς το μέρος από απόσταση. Ήταν εμφανώς κουρασμένοι. Ήταν επίσης διψασμένοι και τα χείλη και ο λαιμός τους ήταν στεγνά. Πήγαν σε αυτόν και τον χαιρέτησαν και είπαν, “Νεαρέ, άρμεξε ένα από αυτά τα πρόβατα για εμάς για να ξεδιψάσουμε και να ανακτήσουμε την δύναμή μας.”

“Δε μπορώ,” απάντησε ο νεαρός.  “Τα πρόβατα δεν είναι δικά μου. Είμαι μόνο υπεύθυνος για τη φροντίδα τους.”

Οι δύο άντρες δεν αντιλόγησαν και στην πραγματικότητα αν και ήταν τόσο διψασμένοι ευχαριστήθηκαν πολύ από την ειλικρινή του απάντηση. Η ευχαρίστηση φαινόταν στα πρόσωπά τους.

Οι δύο άντρες ήταν στην πραγματικότητα ο Προφήτης ο ίδιος και ένας σύντροφός του, ο Αμπου Μπακρ Ασιντίκ. Είχαν βγει εκείνη στα βουνά της Μέκκας για να ξεφύγουν από τη βίαιη εκδίωξη των Κουράις.

Ο νεαρός με τη σειρά του εντυπωσιάστηκε από τον Προφήτη και τον σύντροφό του και σύντομα συνδέθηκε μαζί του.

Δεν πέρασε πολύς καιρός και ο Αμπντουλλάχ Ιμπν Μασουντ έγινε μουσουλμάνος και προσφέρθηκε να είναι στην υπηρεσία του Προφήτη. Ο Προφήτης συμφώνησε και από εκείνη την ημέρα ο τυχερός Αμπντουλλάχ Ιμπν Μασουντ παράτησε την φροντίδα των προβάτων με αντάλλαγμα τη φροντίδα των αναγκών του Προφήτη.

Ο Αμπντουλλαχ Ιμπν Μασουντ παρέμεινε κοντά στον Προφήτη. Φρόντιζε τις ανάγκες του εντός και εκτός σπιτιού. Τον συνόδευε σε ταξίδια και ξαγρυπνούσε ενώ ο Προφήτης κοιμόταν. Κουβαλούσε τα πράγματά του και το σιουακ του καθώς φρόντιζε για τις άλλες προσωπικές του ανάγκες.

Ο Αμπντουλλαχ Ιμπν Μασουντ έλαβε μοναδική εκπαίδευση στο σπίτι του Προφήτη. Ήταν κάτω από την καθοδήγηση του Προφήτη, υιοθέτησε τον τρόπο του και μιμούνταν το κάθε του χαρακτηριστικό  μέχρι που ειπώθηκε για αυτόν, “Ήταν αυτός που βρισκόταν πιο κοντά στον Προφήτη ως προς τον χαρακτήρα.”

Ο Αμπντουλλάχ διδάχθηκε στο “σχολείο” του Προφήτη. Ήταν ο καλύτερος στην απαγγελία του Κορανίου μεταξύ των συντρόφων και το καταλάβαινε καλύτερα από όλους. Για αυτό ήταν περισσότερο γνώστης στη Σαρία. Τίποτα δεν καταδεικνύει το γεγονός αυτό περισσότερο από την ιστορία του άντρα που πήγε στον Ομαρ Μπιν αλ Χατταμπ ενώ εκείνος στεκόταν στο ’ραφα (το βουνό όπου γίνεται το προσκύνημα) και είπε:

“Έχω έρθει, ω αρχηγέ των πιστών, από την Κούφα όπου έχω αφήσει έναν άντρα που συμπλήρωνε αντίγραφα του Κορανίου από μνήμη.”
Ο `Ομαρ νευρίασε πάρα πολύ και άρχισε να βηματίζει πάνω κάτω δίπλα στην καμήλα του ξεφυσώντας.
“Ποιος είναι;” ρώτησε.
“Ο Αμπντουλλάχ Μπιν Μασουντ,” απάντησε ο άντρας.
Ο θυμός του `Ομαρ καταλάγιασε και επανέκτησε την αυτοκυριαρχία του.
“Αλίμονο σε σένα,” είπε στον άντρα. “Μα τον Θεό, δεν γνωρίζω κανένα που να είναι περισσότερο καταρτισμένος από αυτόν. Αφησέ με να σου πω το εξής:” και συνέχισε ο `Ομαρ:

“Μια νύχτα ο Προφήτης του Θεού, ειρήνη σε αυτόν, είχε μια κουβέντα με τον Αμπου Μπακρ σχετικά με την κατάσταση των Μουσουλμάνων. Ήμουν μαζί τους. `Οταν έφυγε ο Προφήτης, φύγαμε και εμείς μαζί του και όπως περνούσαμε από το τζαμί, ήταν ένας άντρας που στεκόταν για προσευχή τον οποίο δεν γνωρίσαμε. Ο Προφήτης στάθηκε και τον άκουσε και μετά γύρισε προς το μέρος μας και είπε: `Οποιος θέλει να διαβάσει το Κοράνι όπως όταν αποκαλύφθηκε, τότε ας διαβάσει σύμφωνα με την απαγγελία του Ιμπν Ουμ Αμπντ (Αμπντουλλάχ ιμπν Μασούντ) .

Μετά την προσευχή και ενώ ο Αμπντουλλάχ κάθισε και έκανε επικλήσεις, ο Προφήτης, ειρήνη σε αυτόν, είπε, “Ζήτα και θα σου δοθεί, ζήτα και θα σου δοθεί.”

Ο `Ομαρ συνέχισε: Είπα στον εαυτό μου θα πάω απευθείας στον Αμπντουλλάχ Μπιν Μασουντ και θα του πω τα καλά νέα πως ο Προφήτης βεβαίωσε την αποδοχή των επικλήσεών του. Πήγα αλλά διαπίστωσα πως ο Αμπου Μπακρ είχε πάει πριν και είχε φανερώσει τα καλά νέα σε αυτόν. Μα τον Θεό δεν έχω περάσει ποτέ τον Αμπου Μπακρ στην πραγματοποίηση ενός καλού.”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *