Friday, April 26, 2024
Προσωπικότητες

Οι σύντροφοι του Προφήτη – Αμπντουλλαχ Ιμπν Σαλάμ -1

Ο Αλ Χουσαιν ζούσε μια ειρηνική και ήρεμη ζωή αλλά ήταν σοβαρός και οργανωμένος στον τρόπο με τον οποίο περνούσε το χρόνο του.

Αλ Χουσάιν Ιμπν Σαιλαμ ήταν ένας εβραίος ραβίνος στη Γιάθριμπ (παλαιό όνομα της Μαντίνα) που ήταν ευρέως σεβαστός και  αποδέκτης τιμών από τους ανθρώπους της πόλης, ακόμα κι από εκείνους που δεν ήταν Εβραίοι. Ήταν γνωστός για την αρετή και την καλοσύνη του, τη σωστή συμπεριφορά του και την ειλικρίνεια.

Ο Αλ Χουσαιν ζούσε μια ειρηνική και ήρεμη ζωή αλλά ήταν σοβαρός και οργανωμένος στον τρόπο με τον οποίο περνούσε το χρόνο του. Για μια συγκεκριμένη περίοδο κάθε μέρα, λάτρευε, δίδασκε και κήρυττε στο ναό. Μετά περνούσε κάποιο χρόνο στον κήπο του, φροντίζοντας τις χουρμαδιές. Έπειτα, για να αυξήσει την κατανόησή του και τη γνώση της θρησκείας του, αφιέρωνε τον εαυτό του στην μελέτη του Τορά.

Στη μελέτη του, αναφέρεται, εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα από κάποια εδάφια του Τορά που ασχολούνταν με την έλευση ενός Προφήτη που θα εκπλήρωνε το μήνυμα των προηγούμενων προφητών. Έτσι ο Αλ Χουσειν έδειξε άμεσο και ειλικρινές ενδιαφέρον όταν άκουσε αναφορές για την εμφάνιση ενός Προφήτη στη Μέκκα. Είπε:

Όταν άκουσα για την εμφάνιση του Προφήτη του Θεού, ειρήνη σε αυτόν, άρχισα να ρωτάω για το όνομά του, τη γενεαλογία του, τα χαρακτηριστικά του, την ώρα και τον τόπο και άρχισα να συγκρίνω αυτές τις πληροφορίες με αυτό που περιέχεται στα βιβλία μας. Από αυτές τις ερωτήσεις, βεβαιώθηκα για την αυθεντικότητα της προφητείας του και βεβαίωσα την αλήθεια της αποστολής του. Ωστόσο, έκρυψα τα συμπεράσματά μου από τους Εβραίους. Κράτησα τη γλώσσα μου..

Έπειτα ήρθε η μέρα που ο Προφήτης, ειρήνη σε αυτόν, άφησε τη Μέκκα και κατευθύνθηκε προς τη Γιάθριμπ. Όταν έφτασε και σταμάτησε στην (περιοχή) Κούμπα, ένας άντρας ήρθε τρέχοντας στην πόλη φωνάζοντας στους ανθρώπους και ανακοινώνοντας την άφιξη του Προφήτη. Εκείνη τη στιγμή, ήμουν πάνω σε μια χουρμαδιά κάνοντας κάποια δουλειά. Η θεία μου, Χάλιντα Μπιντ αλ Χάριθ, καθόταν κάτω από το δέντρο. Ακούγοντας τα νέα, φώναξα:

Αλλάχου Ακμπαρ! Αλλάχου Ακμπαρ! ( Ο Θεός είναι μεγάλος! Ο Θεός είναι μεγάλος.) Όταν η θεία μου με άκουσε, είπε: Μα τον Θεό, αν είχες ακούσει πως ερχόταν ο Μωυσής δε θα ήσουν περισσότερο ενθουσιασμένος.

Θεία, είναι στα αλήθεια, μα τον Θεό, ο αδερφός του Μωυσή και ακολουθεί τη θρησκεία του. Στάλθηκε με την ίδια αποστολή όπως ο Μωυσής. Έμεινε σιωπηλή για λίγο και μετά είπε: Είναι ο Προφήτης που μας είπες πως θα σταλεί σε εμάς για να εκπληρώσει την αλήθεια που κηρύχθηκε από προηγούμενους Προφήτες και για να ολοκληρώσει το μήνυμα του Κυρίου του; Ναι, απάντησε.

Χωρίς καμία καθυστέρηση ή αμφιβολία, πήγα να συναντήσω τον Προφήτη. Είδα πλήθος κόσμου στην πόρτα του. Κινήθηκα ανάμεσα στο πλήθος μέχρι που έφτασα κοντά του. Τα πρώτα λόγια που τον άκουσα να λέει ήταν:

Ω άνθρωποι! διαδώστε το χαιρετισμό μεταξύ σας … Μοιραστείτε το φαγητό… Προσευχηθείτε κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώ οι άνθρωποι κανονικά κοιμούνται… και θα εισέλθετε στον Παράδεισο εν ειρήνη…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *