Saturday, April 20, 2024
Αρθρα - Απόψεις

Ο κόπτης Πατριάρχης Benjamin για την ισλαμική κατάκτηση της Αιγύπτου

Η συμπεριφορά του Αμρ προς τους Κόπτες ήταν πολύ κόσμια και ευγενική. Οι Κόπτες Χριστιανοί έζησαν σε ασφάλεια και ευμάρεια. Πάρα πολλοί Κόπτες ασπάστηκαν το Ισλάμ χάρη σε αυτήν τη συμπεριφορά.

 

 

 

Ο Benjamin ήταν πατριάρχης των Χριστιανών Κοπτών για 39 χρόνια (από 623-662 μ.χ.)

Κατά αυτήν τη διάρκεια έμαθε για το μήνυμα του Ισλάμ, ήταν μάρτυρας σε πολλά ιστορικά γεγονότα με τους Βυζαντινούς, τους Πέρσες και τους Μουσουλμάνους.

 

Ήταν ζωντανός όταν ο Αμρ μπιν Αλ Ας κατάκτησε την Αίγυπτο για πρώτη φορά το έτος 639 μ.χ. = 18 μετά Εγίρας.

έλαβε από τον Αμρ μια αποστολή που τον καλούσε να ασκήσει τα θρησκευτικά του καθήκοντα σε ασφάλεια.

 

Η συμπεριφορά του Αμρ προς τους Κόπτες ήταν πολύ κόσμια και ευγενική. Οι Κόπτες Χριστιανοί έζησαν σε ασφάλεια και ευμάρεια. Πάρα πολλοί Κόπτες ασπάστηκαν το Ισλάμ χάρη σε αυτήν τη συμπεριφορά.

Λέει ο πατριάρχης Benjamin σχετικά:

 

συνειδητοποίησα πως ο Αμρ μπιν αλ Ας είναι ο απεσταλμένος της Θεϊκής φροντίδας η οποία μας έκανε να ζούμε σε ασφάλεια. Γιατί πριν έρθει ο Αμρ μπιν αλ Ας, ήμασταν νεκροί που κινούνταν, λόγω του φόβου μας από την καταπίεση των Περσών και το μίσος των Εβραίων.

 

Εμείς φοβόμασταν μήπως μετατραπεί η Αίγυπτος σε θάλασσες από αίμα, όπως έγινε με την Ιερουσαλήμ όταν εισέβαλαν οι Πέρσες σε αυτήν με τη βοήθεια των Εβραίων. Ύστερα όμως, καταλάβαμε, με τον ερχομό του Αμρ μπιν αλ Ας, ότι το Ισλάμ και ο προφήτης του ήρθαν για να σώσουν την ανθρωπότητα από τη βαρβαρότητα, εξαιτίας της οποίας, θα χανόμασταν.

 

Ο Αμρ μπιν αλ Ας ήταν ένα μεγαλειώδες παράδειγμα για τα ευγενές ηθικό και την ανοχή. Δεν ζήσαμε σε ασφάλεια και ελευθερία παρά μόνο με την φροντίδα που έστειλε ο ουρανός. Αυτή η φροντίδα ήταν ο ίδιος ο Αμρ μπιν αλ Ας, ο τρόπος της διακυβέρνησης του και η μέριμνα του για μας.

 

Δεν πιστεύω πως ο ουρανός θα μας έστελνε παρά μόνο δίκαιο. ο Αμρ και οι άνδρες του είναι το μήνυμα του ουρανού για τη σωτηρία μας.

 

Δεν βλέπω τίποτα το παράξενο που πολλοί Κόπτες ασπάστηκαν το Ισλάμ. Το ηθικό του Αμρ, των ανδρών του και της διοίκησης του, ήταν ένα λαμπρό παράδειγμα, κάτι που έκανε τους Κόπτες να συσπειρώνεται γύρω του, μέχρι που αγάπησαν το Ισλάμ και το ασπάστηκαν ομαδικά. Αυτό δεν αποτέλεσε για μας καμία απειλή, αντίθετα μας έδινε περισσότερη ασφάλεια και καθησυχασμό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *