Thursday, March 28, 2024
Αρθρα - Απόψεις

Ο Gustave Le Bon για τη διάδοση του Ισλάμ στον κόσμο

Ομολογώ που τα έθνη δεν έχουν γνωρίσει πιο επιεικείς κατακτητές από τους Αραβες και πιο επιεική θρησκεία από τη θρησκεία τους.

 

Ο Gustave Le Bon 7 May 1841 – 13 December 193, έχει γράψει πολλά για το Ισλάμ, εκφράζοντας το θαυμασμό του προς αυτήν τη θρησκεία και τις αρχές της.

 

Πάντως έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε τι έχει πει για τη διάδοση του Ισλάμ, διαφωνώντας σε όσα λέγονταν και λέγονται ακόμα, για τη βίαιη διάδοση του.

 

Λέει σχετικά τα εξής:

 

Η βία δεν αποτέλεσε παράγων στη διάδοση του Ισλάμ. Εάν κάποια έθνη το Ισλάμ έχουν ασπαστεί το Ισλάμ, προτιμώντας την αραβική γλώσσα ως δική τους γλώσσα, αυτό οφείλεται στη δικαιοσύνη που είδαν από τους ’ραβες, γεγονός που δεν είδαν από όσους τους κυβερνούσαν πριν το Ισλάμ και επειδή ο προφήτης του Ισλάμ προτιμούσε τη διευκόλυνση της ζωής τους, που επίσης δεν έχουν ξαναδεί προηγουμένως.

 

’ρα, το Ισλάμ δεν διαδόθηκε με το σπαθί, αλλά μόνο με το κάλεσμα και το κήρυγμα.

 

Και με το κήρυγμα μόνο, το ασπάστηκαν ακόμα και οι λαοί που νίκησαν τους Αραβες.

 

Οι χαλίφηδες, που ήταν πολιτικά ευφυείς, συν ότι ακολουθούσαν τα διδάγματα του Ισλάμ και σε αυτό καλούσαν, αυτοί φέρθηκαν με πολλή καλοσύνη στις χώρες που κατελάμβαναν, αφήνοντάς στους εντόπιους τους νόμους και τα πιστεύω τους και μη επιβάλλοντας κανένα είδος βίας.

 

Ομολογώ που τα έθνη δεν έχουν γνωρίσει πιο επιεικείς κατακτητές από τους Αραβες και πιο επιεική θρησκεία από τη θρησκεία τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *