Saturday, April 20, 2024
Ερμηνεία

Σουρα Ατ-Ταουμπα – Ταφσίρ(Εξήγηση) 1

Μια Σούρα απο τη Μεδίνα εκτος των δύο τελευταίων εδαφίων που προέρχονται απο την περίοδο της Μέκκα. Έχει 129 εδάφια και αποκαλύφθηκε μετά τη Σούρα Μαϊντα.

Στο  παρών κείμενο έχουν χρησιμοποιηθεί τα παρακάτω ταφσιρ(εξηγήσεις του Κορανίου):

Ibn Juzayy: at-Tashil fi ‘ulum al-Qur’an
Jalalayn: Tafsir al-Jalalayn
As-Sawi: Hashiya (gloss) on the Jalalayn
Ibn Kathir: Mukhtasar Tafsir Ibn Kathir
As-Suyuti: al-Iklil fi Istinabat at-Tanzil

Ibn Juzayy:

Ονομάζεται Σούρα Ατ-Ταουμπα και επίσης ονομάζεται και αλ Φαντιχα γιατί εμπεριέχει τα μυστικά των υποκριτών. Γραπτά αντίγραφα του Κορανίου και απαγγελείς παραλείπουν το basmala (εις το όνομα του Αλλάχ, του Παντελεήμονα, του Πολυεύσπλαχνου) στην αρχή αυτής της σούρα, αλλά υπάρχει διαφωνία σχετικά με το λόγο για αυτό. Ο Uthman Ibn ‘Affan είπε πως τα νοήματα της σούρα αυτής είναι παρόμοια με εκείνα της σουρα Al- Anfal και ονομάστηκαν “οι δύο σύζυγοι» κατά την εποχή του Αγγελιοφόρου του Αλλάχ. Για αυτό το λόγο τοποθετήθηκαν μαζί και συμπεριλήφθηκαν στις «Επτά Μεγάλες». Ο σύντροφοι του Προφήτη διαφώνησαν σχετικά με το αν αποτελούσαν δύο σούρες (κεφάλαια) ή μια. Για αυτό το basmala μεταξύ τους παραλείπεται. Ο Ali Ibn Abi Talib είπε πως το basmala καταδεικνύει την ασφάλεια ενώ αυτή η σούρα έχει διαφορετικό περιεχόμενο. Για αυτό δεν ξεκινά με ασφάλεια.

 

Jalalayn:

To basmala δεν είναι γραμμένο στην αρχή γιατί ο Προφήτης, είθε ο Αλλάχ να τον ευλογήσει και να του χαρίσει ειρήνη, προσταξε να γίνει έτσι σύμφωνα με το χαντίθ που αναφέρθηκε απο τον Al Hakim. Το ζουμί του είναι πως το basmala είναι ασφάλεια και πως αυτή η σούρα στάλθηκε(με τη μορφή αποκάλυψης) όταν η ασφάλεια αφαιρέθηκε με το σπαθί. Ο Hudhayfa ανέφερε πως την αποκάλεσαν Σούρα της Μετάνοιας, ενώ στην ουσία είναι η Σούρα της Τιμωρίας. Ο Bukhari αναφέρει εκ μέρους του Al-Bara’ πως ήταν η τελευταία σούρα που αποκαλυθφηκε.

As-Sawi:

Αυτό σημαίνει πως είναι απο τις τελευταίες αποκαλύψεις. Η σούρα αυτή αποκαλύφθηκε σαν σύνολο(όλη μαζί). Ο Αγγελιοφόρος του Αλλάχ, είθε ο Αλλάχ να τον ευλογήσει και να του χαρίσει ειρήνη, είπε, «Το κοράνι στάλθηκε(αποκαλύφθηκε) εδάφιο προς εδάφιο εκτός απο την Σούρα Bara’a (αυτή τη Σούρα) και τη σούρα που αναφέρει: «Λέγε (Μουχάμμαντ):Αυτός είναι ο Αλλάχ ο ένας και Μοναδικός (Κοράνι, 112).» Στάλθηκαν (αποκαλύφθηκαν) συνοδευόμενες από εδβομήντα χιλιάδες άγγελους.


Μια απαλλαγή απο τη συνθήκη που έιχε γίνει με τους ειδωλολάτρες (που αυτοί έχουν παραβιάσει). Αυτή η απαλλαγή γίνεται απο τον Αλλάχ και τον Απόστολό Του. (Κοράνι 9:1)

 

Ibn Juzayy:

Μια ανακοίνωση πως ο Αλλάχ και ο Προφήτης τους είναι απαλλαγμένοι. Αυτή η ανακοίνωση ( bara’a) σημαίνει πως είναι απαλλαγμένοι από τους ειδωλολάτρες.

Η συνθήκη στην οποία γίνεται αναφορά είναι για τους Μουσουλμάνους διότι ό,τι έκανε ο Προφήτης ήταν δεσμευτικό για τους Μουσουλμάνους και έτσι είναι σαν να ήταν αυτοί που έκαναν τη συμφωνία με τους ειδωλολάτρες. Ο Προφήτης, είθε ο Αλλάχ να τον ευλογήσει και να του χαρίσει ειρήνη, έκανε συμφωνίες με τους ειδωλολάτρες οι οποίες κράτησαν για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Μερικοί απο αυτούς εκπλήρωσαν τη συνθήκη, οπότε ο Αλλάχ πρόσταξε να τηρηθεί η συνθήκη μέχρι το τέλος της. Μερικοί απο αυτούς ( τους ειδωλολάτρες) χάλασαν τη συνθήκη και έτσι ο Αλλάχ τους έδωσε μια προθεσμία τεσσάρων μηνών. Μετά απο αυτό το διάστημα δε θα είχαν συνθήκη.

Jalalayn:

Μια γενική συνθήκη για λιγότερο ή περισσότερο απο τέσσερις μήνες. Η κατάργηση της συνθήκης είναι ανάλογα με ότι αναφέρεται στο επόμενο εδάφιο.

As-Suyuti:

Είναι κομμάτι της νομικής κρίσης ότι δεν επιτρέπεται να σπάσει μια συνθήκη εκτός και αν το άλλο συμβαλλόμενο μέρος ξεκάθαρα σπάσει πρώτο την συμφωνία. Αν βοηθήσουν οποιονδήποτε απο τον εχθρό εναντίον μας, αυτό σημαίνει πως έχουν παραβιάσει τη συνθήκη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *