Wednesday, April 24, 2024
Αρθρα - Απόψεις

Στα Πρόθυρα Ένας Ευπρόσδεκτος Επισκέπτης

Στα Πρόθυρα Ένας Ευπρόσδεκτος Επισκέπτης

Ο μήνας Ραμαζάνι δεν είναι μόνο ένας σταθμός καθοδήγησης του ανθρώπου, αλλά μια μεγάλη σχολή που βγάζει κάθε χρόνο πετυχημένους μαθητές που έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τα πάθη τους

Σε λίγες ημέρες μας επισκέπτεται ο μήνας «Ραμαζάνι» που περιμένουμε με λαχτάρα κάθε χρόνο, ο μήνας του εξαγνισμού και της απαλλαγής από τις απάνθρωπες ροπές.

Ο μήνας Ραμαζάνι δεν είναι μόνο ένας σταθμός καθοδήγησης του ανθρώπου, αλλά μια μεγάλη σχολή που βγάζει κάθε χρόνο πετυχημένους μαθητές που έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τα πάθη τους, αυξάνοντας έτσι το βαθμό της πίστης και του ανθρωπισμού τους.

Αυτό που ξέρουμε παραδοσιακά για το Ραμαζάνι είναι ότι οι πιστοί απέχουν από όλα τα φαγητά και τα  θρεπτικά υγρά από τα χαράματα μέχρι τη δύση του ηλίου, αλλά αυτό είναι μόνο το βασικό και στοιχειώδες στοιχείο της νηστείας…

Τα ανώτερα στάδια είναι εκείνα που ξεχωρίζουν τον πιστό και ανεβάζουν τους βαθμούς του.

Πρώτα από όλα η νηστεία μας μαθαίνει να εκτελούμε τις λατρείες μας με καρδιά τελείως αφοσιωμένη στον Αλλάχ, είναι η λατρεία που μόνο ο Θεός ξέρει αν την εκτελούμε σωστά ή όχι.

Την προσευχή την κάνουμε και μπροστά στους άλλους, αλλά η νηστεία είναι τελείως μυστική λατρεία…

Η νηστεία μας μαθαίνει πρακτικά πώς να σκεφτόμαστε τους φτωχούς και τους άπορους, έτσι όταν μας πιάσει η πείνα καταλαβαίνουμε καλά τι πάσχει ο διπλανός  μας, που ίσως δεν μπορεί να ικανοποιήσει ούτε τις βασικές του ανάγκες.

Για αυτό ουδείς πιστός δεν απαλλάσσεται  από τη νηστεία εκτός αν έχει κάποια ασθένεια ή είναι ταξιδιώτης.
Με αυτή την έννοια η νηστεία ενδυναμώνει και τη κοινωνική αλληλεγγύη.

Η νηστεία περιλαμβάνει και ανώτερα επίπεδα, ο καθένας μας πρέπει να αναζητήσει το ανώτερο από αυτά ώστε να πετύχει την αμοιβή της νηστείας:

– Η στοιχειώδης νηστεία, την οποία κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι, και περιλαμβάνει τη παύση κατανάλωσης φαγώσιμων και υγρών, και τη αποχή από τη συζυγική σχέση, χωρίς περαιτέρω πράξεις, δεσμεύσεις, και αφοσιώσεις.

Αυτό το είδος, να μεν είναι δεκτό, αλλά δεν ανεβάζει τη θέση μας στον Αλλάχ, είναι μόνο το πρώτο επίπεδο…

– Ένα ανώτερο επίπεδο είναι να κάνεις τα προαναφερθέντα, επιπλέον όμως, να δεσμεύεις τις αισθήσεις και τα άκρα σου να μη πράττουν καμία αμαρτία. Έτσι δεν κοιτάς τα απαγορευμένα, δεν μιλάς άσχημα, δεν κατασκοπεύεις κανέναν, δεν περπατάς παρά μόνο για καλό σκοπό, κλπ.
Από αυτό το είδος, προκύπτουν πολλές ανταμοιβές για τους πιστούς.

-Το ανώτατο επίπεδο είναι – συν τα δύο πρώτα- να δεσμεύεις την ίδια τη καρδιά σου να μην έχει παρά μόνο καλές και σωστές σκέψεις, και να διώξει αμέσως την κάθε αμαρτωλή σκέψη.

Αυτό το είδος το φτάνουν λίγοι άνθρωποι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να το διεκδικήσουμε…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *