Tuesday, March 18, 2025
Αρθρα - ΑπόψειςΓεγονόταΕνημέρωσηΙσλάμ

Στο Ramadan να ικετεύεις τον Allah

Οι παρακλήσεις και οι ικεσίες προς τον Allah είναι από τις πιο αγαπητές πράξεις προς Αυτόν και από τις καλύτερες πράξεις που μας φέρνουν κοντά Του. Οι παρακλήσεις αποτελούν κι ένα κλειδί για κάθε καλό στην εγκόσμια αλλά και την επόμενη, την αιώνια ζωή. Είναι γεγονός πως όταν ο Allah χαρίσει στον άνθρωπο αυτό το κλειδί, αυτό σημαίνει πως θέλει να του ανοίξει την πύλη του καλού και όσο δεν του το προσφέρει, θα παραμείνει αυτή η πύλη κλειστή. Λέει ο Ούμαρ μπιν αλ Χαττάμπ, συνοδός του Προφήτη και δεύτερος διάδοχός του: “Εγώ δεν ανησυχώ για την ανταπόκριση των ικεσιών, αλλά ανησυχώ για την ίδια την παράκληση. Έτσι, όποτε έχω την θέληση να προσευχηθώ, τότε η ανταπόκριση τη συνοδεύει”.

قال أمير المؤمنين عمر بن الخطاب: إنِّي لا أَحمِلُ همَّ الإجابة، ولكن همّالدُّعاء؛ فإذا أُلهِمتُالدُّعاءَ فإن الإجابة معه

Σύμφωνα με διήγηση του Quran: “ … Κι αν σε ρωτήσουν οι δούλοι μου για μένα (να τους πεις πως) εγώ είμαι κοντά (τους) και ανταποκρίνομαι στις προσευχές-παρακλήσεις του κάθε ικέτη, όποτε κάνει ικεσία. Οπότε ας ανταποκρίνονται σε μένα και να πιστεύουν σε μένα ώστε να βρουν τον ορθό δρόμο”. {Quran. 2. 186.}

: { وَإِذَاسَأَلَكَ عِبَادِي عَنِّي فَإِنِّي قَرِيبٌ أُجِيبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذَا دَعَانِ فَلْيَسْتَجِيبُوا لِي وَلْيُؤْمِنُوا بِي لَعَلَّهُمْ يَرْشُدُونَ }

البقرة. 186

Υπάρχει συσχετισμός μεταξύ νηστείας και ικεσίας;

Αναφέρει ο Imam Baidawi για τη σύνδεση των εδαφίων που μιλάνε για ικεσία με εκείνα που μιλάνε για νηστεία, τα εξής: “Να ξέρεις πως όταν ο Ύψιστος Allah όταν τους έδωσε εντολή να νηστεύουν τον μήνα του Ramadan και να φροντίζουν να το τηρούν σε όλη την διάρκεια του μήνα της νηστείας, ενθαρρύνοντας τους να Τον δοξάζουν και να δηλώνουν ευγνώμονες για τις χάρες του, το ακολούθησε με αυτό το εδάφιο (που μιλάει για παράκληση) που δείχνει πως ο Allah ξέρει καλά τις συνθήκες τους, ακούει τα λόγια τους, ανταποκρίνεται στις παρακλήσεις τους, και τους κρίνει για τις πράξεις τους, επιβεβαιώνοντας αυτό και ενθαρρύνοντας το’’.

قال البيضاوي في وجه الربطبين الآيات: واعلم أنه تعالى لما أمرهم بصوم الشهر ومراعاة العدة، وحثهم على القيام بوظائف التكبير والشكر، عقبه بهذه الآية الدالة على أنه خبير بأحوالهم، سميع لأقوالهم، مجيب لدعائهم، مجاز على أعمالهم، تأكيدا له وحثا عليه.

Ο λόγος που παραδόθηκε το παραπάνω εδάφιο είναι πως ο Προφήτης άκουσε τους μουσουλμάνους να κάνουν παράκληση με δυνατή φωνή. Έτσι τους είπε: “Ω άνθρωποι να ελεήσετε τον εαυτό σας: αφού δεν παρακαλάτε κάποιον κουφό, ούτε κάποιον απών. Εσείς κάνετε επίκληση σε Αυτόν που σας ακούει, είναι κοντά και είναι μαζί σας’’.

«أيها الناس، اربعوا على أنفسكم، فإنكم لا تدعون أصمّ ولا غائبا، إنكم تدعون سميعا قريبا، وهو معكم».

Σε άλλη αφήγηση, οι συνοδοιπόροι ρώτησαν τον Προφήτη: ‘’Πώς κάνουμε παράκληση στον Allah;’’ Έτσι παραδόθηκε το συγκεκριμένο εδάφιο.

روي أيضا عن قتادة: أن الصحابة قالوا: كيف ندعو ربنا يا نبي الله؟ فأنزل الله هذه الآية.

Λέει ο Imam Ibn Kathir: ‘’Με το που παρέδωσε αυτό το εδάφιο που παροτρύνει στην παράκληση, ανάμεσα στα εδάφια που μιλάνε για τους κανόνες της νηστείας, περιλαμβάνεται η καθοδήγηση προς την εντατικοποίηση της παράκλησης με το πέρας του μήνα αλλά και με κάθε τέλος ημέρας νηστείας”.

ابن كثير: وفي ذكره تعالى هذه الآية الباعثة على الدعاء، متخللة بين أحكام الصيام، إرشاد إلى الاجتهاد في الدعاء عند إكمال العدة، بل وعند كل فطر

Σε άλλη ρήση λέει ο Προφήτης: “Ο νηστευτής με το που τρώει στο τέλος της ημέρας, έχει μια παράκληση που ανταποκρίνεται από τον Allah”. Το αφηγείται ο Imam Abou Dawoud. Ο AbdoullAllah bin Amr, πηγή της ρήσης, όταν έτρωγε στο τέλος της ημέρας, μάζευε τους δικούς και τα παιδιά του και ικέτευε τον Allah λέγοντας: “Ω Allah: σου ζητάω με το έλεος σου που περικλείει τα πάντα να με ελεήσεις”.

روى الإمام أبو داود الطيالسي في مسنده عن عبد الله بن عمرو، قال: سمعت رسول الله صلّى الله عليه وسلّم يقول: «للصائم عند إفطاره دعوة مستجابة» فكان عبد الله بن عمرو إذا أفطر، دعا أهله وولده ودعا.

كان عبد الله بن عمرو يقول إذا أفطر «اللهم إني أسألك برحمتك التي وسعت كل شيء أن تغفر لي

Αναφέρει επίσης: ‘’Τρεις άνθρωποι έχουν μια παράκληση που υπάρχει οπωσδήποτε ανταπόκριση: ο δίκαιος ηγεμόνας-κυβερνήτης(τον αναφέρει πρώτο λόγω της σοβαρότητας του ρόλου του στην κοινωνία), ο νηστευτής έως ότου σπάσει την νηστεία του και ο αδικημένος όταν ικετεύει τον Allah. Την τελευταία παράκληση την υψώνει ο Allah σε πολύ υψηλή θέση την ημέρα της Κρίσης, οι πύλες του ουρανού ανοίγουν να την αποδεχτούν και ο Allah λέει: Μα την δόξα μου, θα σε στηρίξω έστω μετά από λίγο καιρό”.


عن أبي هريرة قال: قال رسول الله صلّى الله عليه وسلّم: «ثلاثة لا ترد دعوتهم: الإمام العادل، والصائم حتى يفطر، ودعوة المظلوم يرفعها الله دون الغمام يوم القيامة، وتفتح لها أبواب السماء، ويقول: بعزتي لأنصرنك، ولو بعد حين

Ο Προφήτης, όταν έβλεπε την ημισέληνο, έλεγε: “Ο Allah ας συνοδευτεί η ανατολή της με ευλογία, με πίστη, με ασφάλεια και με το Ισλάμ. Ο Κύριος μου και ο Κύριος σου είναι ο Allah”. Το αφηγείται ο Imam Tirmidi.

روى الترمذي عن طلحة رضي الله عنه: “أن النبي كان إذا رأى الهلال قال: اللهم أهله علينا باليمن والإيمان، والسلامة والإسلام، ربي وربك الله. وإسناده حسن.

Όταν έτρωγε το φαγητό του μετά τη νηστεία, έλεγε: “Έφυγε η δίψα, υγράνθηκαν οι φλέβες και σταθεροποιήθηκε η ανταμοιβή με τη θέληση του Allah”.


عن ابن عمر رضي الله عنهما، قال: كان النبي إذا أفطر قال: ” ذهب الظمأ، وابتلت العروق، وثبت الأجر إن شاء الله تعالى

عن عبد الله بن عمرو بن العاص رضي الله عنهما، قال: سمعت رسول الله يقول: ” إن للصائم عند فطره لدعوة ما تردقال ابن أبي مليكة: سمعت عبد الله بن عمرو إذا أفطر يقول: ” اللهم إني أسألك برحمتك التي وسعت كل شئ أن تغفر لي. وإسناده حسن