Tuesday, October 8, 2024
Επιστήμη

Συνεισφορές των Μουσουλμάνων Επιστημόνων Στην Ανακάλυψη του Κόσμου 3

Ανακάλυψη του δρόμου για την Ινδία μέσω Ισπανίας

Στο βιβλίο του «Το πρωινό του τυφλού (Sobh Al-A`sha), ο Αλ Καλακσάντι, που πέθανε το 1418 μ.Χ., περιέγραψε με ακρίβεια ότι ο Ατλαντικός Ωκεανός και ο Ινδικός Ωκεανός συνδέονται.

Μια τέτοια περιγραφή έδειξε ότι οι μουσουλμάνοι γνώριζαν αυτό το γεγονός πριν τον Βάσκο ντα Γκάμα (14).

Σχολιάζοντας για τον Ατλαντικό Ωκεανό είπε: «Εκτείνεται από τις ακτές των χωρών της απώτερης δύσης μέσω της Κοιλάδας Σαμπτάχ (αναφερόμενος στο Στενό του Γιβραλτάρ), που βρίσκεται μεταξύ της Ανδαλουσίας και του Μπαρ Αλ Αντουάχ προς το νότο. Μετά κινείται προς την Έρημο Λομτόναχ (η Έρημος των Βερβέρων)». Επίσης έφτασε να περιγράψει τον θαλάσσιο δρόμο λέγοντας «κινείται προς την ανατολή πίσω από τα Βουνά του Φεγγαριού από τα οποία πηγάζει ο Νείλος της Αιγύπτου. Συνεπώς η εν λόγω θάλασσα κινείται προς το νότο και εκτείνεται ανατολικά προς μια έρημη χώρα πίσω από τις χώρες των Νέγρων. Έπειτα εκτείνεται ανατολικά και νότια μέχρι που ενώνεται με τη θάλασσα της Κίνας και της Ινδίας (15)

Ο Krachkovsky ανέφερε ότι ένας `Aραβας θαλασσοπόρος έκανε το ίδιο ταξίδι με τον Βάσκο ντε Γκάμα το 1420 μ.Χ. αλλά ακολούθησε την αντίθετη κατεύθυνση. Ξεκίνησε από ένα λιμάνι στον Ινδικό Ωκεανό και κινήθηκε γύρω από την Αφρική μέχρι που έφτασε στα μαροκινά λιμάνια του Ατλαντικού Ωκεανού.  Αυτό το ταξίδι άρχισε 27 χρόνια νωρίτερα από του Βάσκο ντε Γκάμα (16).

Στις αναμνήσεις του ο Βάσκο ντε Γκάμα ανέφερε ότι ’ραβες θαλασσοπόροι, τους οποίους συνάντησε στο ταξίδι του, είχαν προχωρημένες πυξίδες για την καθοδήγηση των πλοίων, όργανα παρατήρησης και ναυτικούς χάρτες. Έφτασε να πει ότι ζήτησε τη βοήθειά τους και έστειλε κάποιους από τους χάρτες τους στον Βασιλιά Μανουέλ. Επίσης προσέθεσε ότι ένας μουσουλμάνος θαλασσοπόρος, ονόματι Μάστερ Κάνα από την Μελίντα οδήγησε το πλοίο του από τη Μελίντα στην Καλκούτα της Ινδίας. Σε άλλες αναφορές, ο καπετάνιος του πλοίου του Βάσκο ντε Γκάμα ήταν ο ’ραβας θαλασσοπόρος Ιμπν Μαγκουίντ (17) (ο οποίος εφηύρε την πυξίδα).

Έχει παρατηρηθεί ότι οι χάρτες του Αλ Μασούντι και του Αλ Ιντρίσι έδειξαν ότι ο Ινδικός και ο Ατλαντικός ωκεανός ήταν συνδεδεμένοι γύρω από την Αφρική. Αυτές οι περιοχές ήταν γεμάτες με αραβικά πλοία που κινούνταν πέρα δώθε μεταξύ της Ινδίας και της Δυτικής Αφρικής (18).

Είναι πραγματικά ενδιαφέρον να ακολουθήσει κανείς τις προσπάθειες των μουσουλμάνων στη γεωγραφία και την εξερεύνηση της Γης. Είναι επίσης εκπληκτικό να διαβάζεις για αυτές τις προσπάθειες που καρποφόρησαν.

Τελευταίος μάρτυρας

«Για να απαριθμήσουμε τους ’ραβες γεωγράφους και τις δημοσιεύσεις τους θα χρειάζονταν τόμοι. Ο Αμπούλ Φίντα (19) ανέφερε 60 ονόματα γεωγράφων που εμφανίστηκαν πριν από αυτόν. Εξαιτίας της επιμονής των Ευρωπαίων στο κληρονομικό τους μίσος (20) για το Ισλάμ, μεγάλοι δυτικοί γεωγράφοι έχουν αρνηθεί τις μουσουλμανικές συνεισφορές στη γεωγραφία. Αρκεί να αναφερθούν οι συνεισφορές των Αράβων που επιβεβαιώνουν το πόσο σημαντικοί ήταν.

Οι Άραβες ήταν οι πρώτοι που έφτασαν να έχουν ακριβείς αστρονομικές γνώσεις που είναι η πρώτη βάση για τους χάρτες» (21)

Αυτά δεν είναι δικά μας λόγια αλλά του Γκουστάβ λε Μπον.

 

———————————

(14) Βάσκο ντα Γκάμα: (1469-1542). Ήταν Πορτογάλος θαλάσσιος εξερευνητής. Θεωρείται αυτός που ανακάλυψε το θαλάσσιο δρόμο ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ινδία. Πέθανε στην Ινδία.
(15) Al-Kalakshandi: Το πρωινό του τυφλού (Sobh Al-Aasha) 3/237.
(16) Kratshoviski: Ιστορίας της αραβικής γεωγραφικής λογοτεχνίας 2/563, η αραβική έκδοση.
(17) Ibn Maguid: Είναι ο  Ahmed bin Maguid bin Mohamed Al-Nagdi (904 ε.Ε. /1498 μ.Χ.). Ήταν γνωστός ως το λιοντάρι της θάλασσας. Ήταν επίσης ένας μεγάλος ’ραβας πλοίαρχος. Ήταν διάσημος ’ραβας θαλασσοπόρος. Βλ. Al-Zarkli: The Masters (Al-Aalam) 1/200.
(18) Βλ. στο Hussein Mo`nis, The Atlas of the History of Islam. (’τλαντας της Ιστορίας του Ισλάμ). Από τη σελ. 12.
(19) Abul Fidaa: Είναι ο Ismail bin Ali bin Mahmoud bin Shahinshah (672-732 ε.Ε. / 1273-1331 μ.Χ.) Al-Malik Al-Moayyid, Sahib Hemat, Geographical Historian. Βλ. Al-Safdi: The Inclusive of the Deaths 9/104, και Al-Zarkali: The Masters (Al-Aalam) 1/319.
(20) Al-Mobtasar (νεογέννητο). Αναφέρεται σε οτιδήποτε δεν έχει μεγαλώσει ή είναι ανολοκλήρωτο.
(21) Gustave Le Bon: Civilization of Arabs. (Ο πολιτισμός των Αράβων). Σελ. 471.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *