Tuesday, April 23, 2024
Γυναίκα

Τα Δικαιώματα της Γυναίκας Στο Ισλάμ Μέρος 1

Τελικά τα δικαίωματα της γυναίκας στο Ισλάμ είναι απαρχαιωμένα ή όχι;

Τα Δικαιώματα Των Γυναικών Στη Δύση

Αν συμφωνήσουμε με τα δικαιώματα των γυναικών έτσι όπως παρουσιάζονται στα δυτικά ΜΜΕ, τότε δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να θεωρήσουμε ότι τα δικαιώματα της γυναίκας στο Ισλάμ είναι απαρχαιωμένα.

Ωστόσο, η «συζήτηση» σχετικά με την απελευθέρωση της γυναίκας στη Δύση, είναι στην ουσία ένας συγκαλυμμένος τρόπος «βιομηχανικής» εκμετάλλευσης του σώματος της, στέρησης της τιμής της και εκφυλισμού της ψυχής της.

Οπότε στην ουσία, η Δυτική κοινωνία που μιλάει για την ανάγκη αναβάθμισης της θέσης της γυναίκας στο Ισλάμ, έχει στην ουσία η ίδια υποβαθμίσει την θέση της σε ερωμένη, παράνομη σύντροφο, όργανο στα χέρια τον ανδρών, των διαφημιστών και πολλών άλλων που μεταμφιέζονται πίσω από την πολύχρωμη εικόνα της τέχνης και της κουλτούρας.

Τα Δικαιώματα Της Γυναίκας Στο Ισλάμ

Το Ισλάμ έδωσε στις γυναίκες τα δικαιώματα και τη θέση που τους άξιζε κατά τη διάρκεια των ημερών της άγνοιας, 1400 χρόνια πριν.

Μερικά γεγονότα σχετικά με το θέμα:

Περίπου ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού αποτελείται από μουσουλμάνους. Υπάρχουν διαφόρων ειδών ισλαμικές κοινωνίες. ’λλες είναι κοντά στο Ισλάμ και άλλες όχι.

Τα δικαιώματα των γυναικών στο Ισλάμ θα πρέπει να κρίνονται με βάση τις αυθεντικές πηγές και όχι με βάση το τι ορισμένοι Μουσουλμάνοι κάνουν ή με βάση το τι κάνει η κοινωνία.

Οι αυθεντικές πηγές του Ισλάμ είναι το Κοράνι, το οποίο είναι ο λόγος του Θεού και η αυθεντική Σούννα, παράδοση του Προφήτη( ειρήνη και ευλογία σε αυτόν)
Το Κοράνι και η Σούννα δεν έχουν τίποτα αντιφατικό και είναι και τα δύο εξίσου αυθεντικά.

Οι μελετητές του Ισλάμ, μερικές φορές διαφωνούν και αυτές οι διαφορές μπορούν να λυθούν με την ανάλυση και μελέτη του Κορανίου στο σύνολό του και όχι με την αποσπασματική αναφορά εδαφίων.
Είναι χρέος κάθε μουσουλμάνου να αποζητά την ικανοποίηση του Θεού και Δημιουργού του.

Στο Ισλάμ ο ρόλος της γυναίκας και του άντρα είναι συμπληρωματικός και όχι αντιφατικός. Η γυναίκα και ο άντρας είναι συνέταιροι.

Μετά από αυτές τις σύντομες σημειώσεις μπορούμε να προχωρήσουμε στα δικαιώματα τα ίδια χωρισμένα σε κατηγορίες. Υπάρχουν έξι κατηγορίες δικαιωμάτων ( Πνευματικά, Οικονομικά, Κοινωνικά, Εκπαιδευτικά, Νομικά και Πολιτικά).

Το φύλο δεν είναι κριτήριο για την είσοδο στον Παράδεισο όπως λαθεμένα πιστεύουν πολλοί. Ο παράδεισος προορίζεται τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άντρες.

Κι όποιος κάνει τις καλές πράξεις είτε άνδρας είναι είτε γυναίκα, κι είναι πιστός αυτοί θα μπουν στον Παράδεισο κι ούτε θα αδικηθουν για ένα Νακίρα. ( δηλαδή δε θα αδικηθούν ούτε στο ελάχιστο). 4:124
Οποιοσδήποτε άντρας ή γυναίκα κάνει το καλό και είναι Πιστός, σε αυτόν θα του δώσουμε μια καλή (αγνή) Ζωή, και θα τους ανταποδώσουμε – για αμοιβή – σύμφωνα με το καλύτερο από εκείνα που έκαναν. 16:97

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *