Τα δικαιώματα των ζώων στο Ισλάμ
Στο κεφάλαιο Al-Anaam αναφέρεται: Δεν υπάρχει ζώο που να περπατά στη γη ή πουλί που νε πετά που να μην είναι μέλος των κοινοτήτων όπως εμείς.
Πολλοί πιστεύουν ότι οι Μουσουλμάνοι δεν ασχολούνται με τα ζώα και ότι η θρησκεία τους τα αγνοεί. Αν εξετάσει κανείς το Κοράνι όμως θα βρει το αντίθετο. Το Ισλάμ δίνει ιδιαίτερη σημασία στα ζώα και στη παροχή φροντίδας προς αυτά. Υπάρχουν 5 κεφάλαια που οι τίτλοι τους βασίζονται σε ονόματα ζώων.
Στο κεφάλαιο Al-Anaam αναφέρεται: Δεν υπάρχει ζώο που να περπατά στη γη ή πουλί που νε πετά που να μην είναι μέλος των κοινοτήτων όπως εμείς.
Η εντολή να σωθούν τα ζώα από τον προφήτη Νώε μάλιστα δόθηκε πριν δοθεί εντολή σωτηρίας των πιστών Του.
Το δε κυνήγι των ζώων μόνο για ευχαρίστηση δεν θεωρείται νόμιμο ενώ κάθε θανάτωση ζώου απαγορεύεται στην Μέκα, σε μία έκταση 50.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Η σφαγή των ζώων επιτρέπεται μόνο για να χρησιμοποιηθούν ως τροφή, με την άδεια του Θεού, σφάζοντας το ζώο στο όνομα του Θεού, με συγκεκριμένο τρόπο. Ο τρόπος αυτός όμως έχει προκαλέσει αντιδράσεις καθώς τα ζώα μένουν για πολύ ώρα ζωντανά και όπως δημοσιεύτηκε στο adespoto.gr, η Ολλανδία θα απαγορεύσει την τελετουργική σφαγή τους. (1)
Το Κοράνι προτρέπει τους Μουσουλμάνους να συμπεριφέρονται με συμπόνοια στα ζώα και να μην τα κακοποιούν.
Η πλειοψηφία όμως των Μουσουλμάνων θεωρούν ακάθαρτα τα σκυλιά. Αν και υπάρχουν σχολές που διαφωνούν με αυτό, οι Μουσουλμάνοι δεν συμπαθούν ιδιαίτερα τα σκυλιά ενώ μια παράδοση θέλει τα μαύρα σκυλιά να είναι διάβολοι .(2)
Αν και οι περισσότεροι Μουσουλμάνοι δεν έχουν σκυλιά ως κατοικίδια, τους επιτρέπεται να έχουν σκυλιά ως φύλακες του σπιτιού ή της φάρμας ή για κυνήγι. Παρότι θεωρούνται ακάθαρτα, θα πρέπει να τους συμπεριφέρονται ευγενικά και να είναι ελεύθερα, λένε οι κανονισμοί.
——————————————————-
1- Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι ο ισλαμικός τρόπος σφαγής των ζωών είναι ο πιο επιεικής επειδή με την κοπή των αρτηριών του λαιμού, διακόπτεται και η επικοινωνία ανάμεσα στο εγκεφάλου και στο σώμα, επομένως σταματάει πιο γρήγορα ο πόνος του σφαγμένου ζώου.
(2) Δεν υφίσταται αυτό σε καμία ισλαμική σχολή. Αλλά το αναφέρουμε όπως έχει το κείμενο.
πηγή: adespoto.gr