Friday, April 19, 2024
Ερμηνεία

Τα Χαρακτηριστικά Ενός Προειδοποιητή

Γιατί το Κοράνι αναφέρει τις καμήλες, τον ουρανό, τα βουνά και τη γή και αμέσως μετά ζητεί απο τον Προφήτη Μουχάμμαντ να μεταδίδει το μήνυμα του Αλλάχ.

Μα δε βλέπουν προς τις καμήλες, πως είναι πλασμένες, και προς τον ουρανό, πως είναι ανυψωμένος στα ύψη; Και προς τα βουνά, πως είναι στερεωμένα μόνιμα; Και προς τη Γη, πως είναι απλωμένη επίπεδα; Γι’ αυτό δώσε το Μήνυμα, γιατί εσύ είσαι μόνο για να προειδοποιείς. Δεν είσαι γι’ αυτούς ο εξουσιάζων.

Το Κοράνι μας εφιστά την προσοχή σε πολύ σηματικές αρετές που θα πρέπει να χαρακτηρίζουν όσους καταγίνονται με τη διάδοση του μηνύματος του Ισλάμ.

Είναι γνωστό πως οι καμήλες είναι πλάσματα που διακρίνονται για την εξαιρετική τους υπομονή και αντοχή , ο ουρανός δεν έχει συγκεκριμένα όρια, τα βουνά είναι τα ίδια πολύ σταθερά και υποβοηθούν στη σταθεροποίηση του πλανήτη μας. Επίσης είναι φανερό σε όλους μας πως η γή έχει δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο σαν να είναι απλωμένη επίπεδα, προκειμένου να διευκολύνει τη ζωή μας.

Αμέσως μετά το Κοράνι δίνει εντολή στον Προφήτη για μετάδοση του μηνύματος του Θεού περιορίζοντας το ρόλο του σε προειδοποιητή και όχι εξουσιαστή. Με άλλα λόγια το Κοράνι αναφέρει ότι όποιος καταπιάνεται με τη μετάδοση του Ισλάμ θα πρέπει να κατέχει:
Υπομονή παρόμοια με εκείνη της καμήλας, ψυχή χωρίς όρια όπως και ο ουρανός, να διαθέτει και να προσφέρει στους άλλους σταθερότητα και γαλήνη όπως τα βουνά και τέλος να διακρίνεται για την απλότητα και τη χρησιμότητα του, όπως η γη.

Ύστερα απο όλα αυτά είναι σε θέση να μεταλαμπαδεύσει το μήνυμα του Ισλάμ στους άλλους, λαμβάνοντας υπόψιν ότι ποτέ δε θα κατέχει την χειραγώγηση των συνανθρώπων του.

Καταλήγουμε επίσης στο συμπέρασμα : Το Ισλάμ παρ’ όλο που θεωρεί ότι το μήνυμά του είναι το αληθινό και το τελευταίο, αναγνωρίζει το δικαίωμα στη θρησκευτική διαφορετικότητα και την αντιμετωπίζει σαν κάτι φυσιολογικό, αρνούμενο την υποβολή και τον εξαναγκασμό της θρησκείας στους άλλους.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *