Friday, April 19, 2024
Αρθρα - Απόψεις

Τι πράξεις σουννα κάνουμε την ημέρα της γιορτής;

Είναι καλό, την ημέρα της γιορτής, να τηρούμε κάποια πράγματα:

 

 

Σούνες της γιορτής

 

 

Είναι καλό, την ημέρα της γιορτής, να τηρούμε κάποια πράγματα:

 

Να κάνουμε ένα μπάνιο πριν πάμε για την πρωινή προσευχή της γιορτής.

 

Τη γιορτή του φίτρ (μετά το Ραμαζάνι) τρώμε κάτι πριν βγούμε στην προσευχή, ενώ πριν την προσευχή του Αντχα, τρώμε αφού επιστρέψουμε από την προσευχή. (επειδή η πρώτη γιορτή επισημαίνει το τέλος της νηστείας, ενώ η δεύτερη επισημαίνει τις θυσίες (πρόβατα)που σφάζουν οι Μουσουλμάνοι μετά την προσευχή της γιορτής και τις μοιράζουν στους φτωχούς).

 

Κάνουμε τακμπίρ τις ημέρες της γιορτής.

 

Συγχαίρουμε ο ένας τον άλλον, ζητώντας από τον Αλλάχ να γίνουν δεχτές οι καλές μας πράξεις.

 

Φοράμε τα καλά μας ρούχα, χωρίς υπερβολές και παραβάσεις.

 

Βγαίνουμε στην προσευχή με την οικογένειά μας.

 

Πηγαίνουμε στην προσευχή από ένα δρόμο και επιστρέφουμε από έναν άλλο, ώστε να μεταδίδουμε την ευτυχία της γιορτής και να έχουμε ως μάρτυρες για την προσευχή μας, τους αγγέλους των δυο δρόμων.

 

 

 

Πηγή: www.islam.gr

 

[ 31.08.2013 ] Η περιγραφή του Παραδείσου

 

Ibn Qayyim al-Jawziyyah

 

 

 

Ο Ibn al-Qayyim είπε σχετικά με την περιγραφή του παραδείσου και αυτά που περιέχει:

 

“ Και αν ρωτάς για το έδαφός του, τότε είναι από μόσχο και σαφράν.

 

Και αν ρωτάς για την οροφή του, τότε είναι ο Θρόνος του Πολυευσπλάχνου.

 

Και αν ρωτάς για τους βράχους του, τότε είναι μαργαριτάρια και κοσμήματα.

 

Και αν ρωτάς σχετικά με τα κτίριά του, τότε είναι φτιαγμένα από τούβλα από χρυσό και ασήμι.

 

Και αν ρωτάς για τα δέντρα του, τότε δεν περιέχει κανένα δέντρο που ο κορμός του να μην είναι από χρυσό ή ασήμι.

 

Και αν ρωτάς για τα φρούτα του, είναι πιο μαλακά από το βούτυρο και πιο γλυκά από το μέλι.

 

Και αν ρωτάς για τα φύλλα, είναι πιο μαλακά από το πιο μαλακό ύφασμα.

 

Και αν ρωτάς σχετικά με τα ποτάμια του, τότε υπάρχουν ποτάμια από γάλα που η γεύση τους δεν αλλάζει, ποτάμια από κρασί που είναι νόστιμα για αυτούς που το πίνουν, ποτάμια από μέλι που είναι αγνό και ποτάμια από νερό φρέσκο.

 

Και αν ρωτάς για την τροφή, τότε είναι τα φρούτα από ότι επιλέξουν και κρέας από ότι πουλιά επιθυμούν.

 

Και αν ρωτάς σχετικά με το τι θα πίνουν, τότε είναι τασνιμ, τζιντζερ και κααφουρ.

 

Και αν ρωτάς σχετικά με τα σκεύη με τα οποία πίνουν, τότε είναι καθαρά σαν το κρύσταλλο και φτιαγμένα από χρυσό και ασήμι.

 

Και αν ρωτάς για την σκιά του, τότε ένας γρήγορος αναβάτης θα κινηθεί στην σκιά ενός από τα δέντρα του για εκατό χρόνια και δε θα ξεφύγει από αυτή.

 

Και αν ρωτάς σχετικά με την απεραντοσύνη του, τότε οι άνθρωποι στο χαμηλότερο επίπεδό του θα έχουν τείχη και βασίλεια και παλάτια και κήπους των οποίων η απόσταση θα ταξιδεύετε σε χίλια χρόνια.

 

Και αν ρωτάς σχετικά με τους καταυλισμούς του, τότε μια σκηνή είναι σαν ένα κρυφό μαργαριτάρι που είναι 60 μίλια μακρύ.

 

Και αν ρωτάς για τους πύργους του, τότε είναι δωμάτια πάνω σε δωμάτια σε κτίρια που έχουν ποτάμια να τρέχουν από κάτω τους.

 

Και αν ρωτάς μέχρι που φτάνει στον ουρανό, τότε κοίτα το λαμπερό αστέρι που είναι ορατό καθώς και αυτά που είναι μακρυά στον ουρανό και το μάτι δε μπορεί να τα φτάσει.

 

Και αν ρωτάς για την ενδυμασία των κατοίκων του, τότε είναι φτιαγμένη από ασήμι και χρυσό.

 

Και αν ρωτάς για τα καταλύματα (κρεβάτια) του, τότε οι κουβέρτες είναι από το καλύτερο μετάξι που ορίζεται στα υψηλότερα επίπεδά του.

 

Και αν ρωτάς για τα πρόσωπα των κατοίκων του και την ομορφιά τους, τότε είναι σαν την εικόνα του φεγγαριού.

 

Και αν ρωτάς για την ηλικία τους, τότε είναι νέοι 33 ετών στην εικόνα του Αδάμ, του πατέρα της ανθρωπότητας.

 

Και αν ρωτάς σχετικά με το τι θα ακούνε, τότε είναι το τραγούδι των συζύγων τους από τους Χουρ αιν και καλύτερο από αυτό είναι οι φωνές των αγγέλων και των προφητών και καλύτερο από αυτό είναι ο λόγος του Κύριου των κόσμων.

 

Και αν ρωτάς για τους υπηρέτες τους, είναι νέα παιδιά με αιώνια νεότητα που μοιάζουν με διάσπαρτα μαργαριτάρια.

 

Και αν ρωτάς για την Ημέρα της Ανταμοιβής και την επίσκεψη του Παντοδύναμου και Πανσοφου και τη θέα του Προσώπου Του – χωρίς καμία ομοιότητα με οτιδήποτε – είναι όπως βλέπεις τον Ήλιο στη μέση της ημέρας και το φεγγάρι σε μια νύχτα χωρίς σύννεφα. Έπειτα άκουσε στην ημέρα που θα ειπωθεί: Ω, άνθρωποι του Παραδείσου! Ο Κύριός σας ζητά να τον επισκεφτείτε, έτσι ελάτε να τον επισκεφτείτε. Έτσι θα πουν: Ακούμε και υπακούμε.

 

Μέχρι να φτάσουν τελικά σε μια μεγάλη κοιλάδα όπου θα συναντηθούν όλοι – και κανείς τους δε θα απορρίψει το αίτημα του Κυρίου τους που θα προστάξει το Θρόνο του να μεταφερθεί εκεί. Έπειτα άμβωνες φωτός θα ξεπηδήσουν, καθώς και άμβωνες μαργαριταριών, πολύτιμων λίθων, χρυσού και αργυρού. Οι κατώτεροι από αυτούς σε βαθμίδα θα καθίσουν σε φύλλα μόσχου και δε θα δουν τι θα δοθεί σε αυτούς που είναι στις υψηλότερες καρέκλες. Όταν καθίσουν άνετα και με ασφάλεια στις θέσεις τους θα ειπωθεί: Ω άνθρωποι του Παραδείσου! Έχετε ένα ραντεβού με τον Αλλάχ στο οποίο επιθυμεί να σας βραβεύσει. Έτσι θα ρωτήσουν: Τι είναι αυτή η επιβράβευσή; Δεν έχει ήδη κάνει τα πρόσωπά μας φωτεινά, και τις κλίμακές μας βαριές και μας έβαλε στον Παράδεισο και μας απομάκρυνε από τη φωτιά;

 

Και ενώ είναι έτσι, ξαφνικά ένα φως λάμπει που καλύπτει τα πάντα στον Παράδεισο. Έτσι, σηκώνουν τα κεφάλια τους και ιδού: ο Παντοδύναμος έχει έρθει σε αυτούς από πάνω τους και τους είπε: Ω άνθρωποι του Παραδείσου. Ειρήνη σε εσάς.

 

Έτσι αυτός ο χαιρετισμός δε μπορεί να απαντηθεί με κάτι καλύτερο από το εξής: Ω Αλλάχ!Εσύ είσαι η ειρήνη και από Σένα είναι η ειρήνη. Ευλογημένος είσαι ω κάτοχε της τιμής και του μεγαλείου. Έτσι ο Κύριος θα πει: Ω άνθρωποι του Παραδείσου! Που είναι εκείνοι που με υπάκουαν χωρίς να με έχουν δει ποτέ; Αυτή είναι η Ημέρα της Ανταμοιβής.

 

Έτσι θα δώσουν όλοι την ίδια απάντηση: Είμαστε ευχαριστημένοι, οπότε να είσαι ευχαριστημένος με εμάς. Ο Κύριος θα πει: ω άνθρωποι του παραδείσου. Αν δεν ήμουν ευχαριστημένος με εσάς δε θα σας είχα κάνει κατοίκους του Παραδείσου Μου. Για αυτό ζητήστε από Εμένα.

 

Όλοι θα δώσουν την ίδια απάντηση: Δείξε μας το πρόσωπό Σου, ώστε να μπορούμε να το κοιτάμε. Έτσι ο Κύριος θα αφαιρέσει το κάλυμμά του και θα τους καλύψει με το φως Του, το οποίο αν ο Αλλάχ επιθυμούσε θα μπορούσε να τους κάψει.

 

Και δεν υπάρξει κανένας σε αυτή τη μάζωξη που να μην του μιλήσει ο Κύριος και να του πει: Θυμάσαι εκείνη την ημέρα που έκανες εκείνο και εκείνο; Και θα του θυμίσει και κάποιες από τις κακές πράξεις την επίγεια ζωή, ώστε να πει: “Ω Κύριε! Δε θα συγχωρήσεις;” Και ο Κύριος θα πει: “Φυσικά! Δεν έφτασες σε αυτή τη θέση (στον Παράδεισο) παρά μόνο με την συγχώρεσή μου.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *