Σε μια πολύ γνωστή ρήση για τον μήνα Ramadan, λέει ο Προφήτης: “Λέει ο Ύψιστος Allah: όλες οι πράξεις του υιού του Άδαμ (του ανθρώπου) ανήκουν στον ίδιο, εκτός από τη νηστεία, που ανήκει σε μένα, κ εγώ ανταμείβω για αυτήν. Η οσμή που αφήνει η νηστεία στο στόμα του νηστευτή είναι πιο γλυκιά για τον Allah από τον μόσχο. Ο νηστευτής έχει δυο χαρές: μια όταν λήξει η νηστεία του και τρώγει και άλλη μια όταν συναντάει τον Κύριο του τον Allah και χαίρεται για την νηστεία του ”. Το αφηγήθηκαν ο Imam Boukhari και ο Imam Mouslim.
عن أبي هريرة أن رسول الله قال: (قال الله عز وجل: كل عمل ابن آدم له إلا الصيام؛ فإنه لي وأنا أجزي به، والصيام جنّة، وإذا كان يوم صوم أحدكم فلا يرفث، ولا يصخب، فإن سابّه أحد أو قاتله فليقل: إني امرؤ صائم، والذي نفس محمد بيده لخلوف فم الصائم أطيب عند الله من ريح المسك، للصائم فرحتان يفرحهما: إذا أفطر فرح، وإذا لقي ربه فرح بصومه) رواه البخاري ومسلم.
Αυτή η μεγαλειώδης ρήση – η οποία περιέχει τόσο ιερή όσο και προφητική πτυχή – περιλαμβάνει μια σειρά από οφέλη, τα οποία θα συνοψίσουμε ως εξής:
Η ιδιαίτερη φύση της νηστείας έναντι όλων των άλλων λατρευτικών πράξεων (ο Allah ο Παντοδύναμος είπε: όλες οι πράξεις του γιου του Άδαμ (του ανθρώπου) ανήκουν στον ίδιο, εκτός από τη νηστεία, που ανήκει σε μένα, κ εγώ ανταμείβω για αυτήν”. Η λατρεία της νηστείας προστέθηκε εδώ στον ίδιο τον Allah, επειδή είναι η μόνη λατρεία που δεν έχει αφιερωθεί σε κανέναν άλλον εκτός από τον Allah. Οι μεγάλοι τύραννοι στην ιστορία λατρεύτηκαν και καταξιώθηκαν με διάφορες τελετές και λατρείες, όπως η υπόκλιση, η προσευχή, ή φιλανθρωπία και η μνημόνευση, αλλά ποτέ με νηστεία. Η νηστεία είναι μια αφανής λατρεία που δεν φαίνεται ποτέ στους άλλους. Για το λόγο αυτό είναι μια καθαρή ειλικρινής λατρεία που αν δεν πιστεύεις βαθιά, μπορείς να την παραβιάσεις εύκολα χωρίς να γίνεις αντιληπτός από κανέναν. Είναι η λατρεία η πιο μακρινή από κάθε υποκρισία και αλαζονεία.
Ασπίδα από αμαρτίες και κόλαση
Η νηστεία αποτελεί μια ασπίδα και προστασία. Μας προστατεύει από αμαρτίες, από κακές κι ύποπτες επιθυμίες. Λέει ο λόγιος Ibn Alarabi εξηγώντας αυτήν την ρήση: “ η νηστεία αποτελεί μια ασπίδα από την κόλαση επειδή είναι και αποχή από τις ύπουλες επιθυμίες που περιβάλουν την κόλαση (εννοώντας πως αποτελούν λόγο να πάει κανείς στην κόλαση). Και προκειμένου αυτή η λατρεία να εκτελεστεί με τον καλύτερο τρόπο, μας ζήτησε ο Προφήτης να έχουμε την καλύτερη ηθική και να απομακρυνόμαστε από άσεμνα λόγια και μάταιες πράξεις.
ابن العربي: “إنما كان الصوم جُنّة من النار لأنه إمساك عن الشهوات، والنار محفوفة بالشهوات، (وإذا كان يوم صوم أحدكم فلا يرفث، ولا يصخب)
Η θέση του νηστευτή για τον Allah είναι εξαιρετικά υψηλή. Το δηλώνει ο Προφήτης: “ Η οσμή που αφήνει η νηστεία στο στόμα του νηστευτή είναι πιο γλυκιά για τον Allah από τον μόσχο”. Αυτό επειδή η νηστεία είναι μια καθαρή και αγνή λατρεία που δεν εμπεριέχει καμία υποκρισία, όπως προαναφέρθηκε.
Ο ύψιστος Allah μας έχει αποκαλύψει πως οι υπόλοιπες λατρείες αμείβονται από 10 μέχρι 700 φορές. Για την νηστεία όμως το άφησε ανοιχτό, εννοώντας πως θα είναι ανυπολόγιστη η αμοιβή της.
Μας φέρνει κοντά στον Allah
Η νηστεία, με την απομάκρυνση μας από φαγητό, ποτό και επιθυμίες, μας φέρνει πιο κοντά στον Allah, έστω για μερικές ώρες. Ο Allah δεν έχει ποτέ ανάγκη από φαγητά, ποτά ή οποιαδήποτε ανάγκη. Λέει ο Imam Kourtoubi: “ αυτό σημαίνει πως οι πράξεις των ανθρώπων ταιριάζουν στους ίδιους, εκτός από την νηστεία, που ταιριάζει με μια ιδιότητα του Allah, σαν να μας λέει: ο νηστευτής έρχεται κοντά Μου με μια πράξη που σχετίζεται με μια από τις ιδιότητές Μου”.
القرطبي: “معناه أن أعمال العباد مناسبة لأحوالهم إلا الصيام، فإنه مناسب لصفة من صفات الحق، كأنه يقول: إن الصائم يتقرب إلي بأمر هو متعلق بصفة من صفاتي”
Η ίδια έννοια λέγεται και για τους Αγγέλους που δεν έχουν ανάγκη από φαγητό και ποτό. Έτσι ο νηστευτής με την νηστεία του, μοιάζει σε μια ιδιότητα των Αγγέλων.
Η νηστεία είναι η λατρεία η οποία δεν μας επιφέρει κανένα εγκώμιο από τους συνανθρώπους μας, όπως ενδέχεται να γίνεται με άλλες φανερές και ορατές λατρείες. Είναι επίσης η λατρεία που δεν χάνει τις αμοιβές της σε περίπτωση που αδικήσουμε κάποιον άλλον (ο Allah μας τιμωρεί αν αδικήσουμε κάποιον άνθρωπο, αφαιρώντας κάτι από τις αμοιβές μας που θα πάει σ,αυτόν), ενώ οι υπόλοιπες λατρείες χάνουν τις αμοιβές τους σε τέτοια περίπτωση