Ένας από τους σκοπούς του μήνα Ramadan είναι η ειλικρινής μετάνοια προς τον Allah, τον Δημιουργό μας, τον Κύριο μας και τον Σωτήρα μας.
Λέει το Quran: “ … και να μετανιώνετε όλοι σας στον Allah ώστε να επιτύχετε”. Quran. 24. 31.
[ وَتُوبُوا إِلَى اللهِ جَمِيعًا أَيُّهَا المُؤْمِنُونَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ]
{النور:31}
Μετάνοια σημαίνει η επιστροφή μας στον Allah, η φυγή μας από τις αμαρτίες στην υπακοή και από τη μελαγχολία της αμαρτίας στην σιγουριά της χάρης του Δημιουργού μας.
Έχει όρους η μετάνοια; Ναι. έχει πέντε όρους.
Πρώτον: να είναι ειλικρινής και να απευθύνεται αποκλειστικά στον Allah. Πρόθεση μας να είναι να δείξουμε την αγάπη προς τον Allah, την υπακοή μας προς το μεγαλείο του, να αναζητήσουμε την ανταμοιβή μας από Αυτόν και να γλυτώσουμε τον εαυτό μας από την τιμωρία.
Ο λόγος της μετάνοιας πρέπει να είναι μόνο και μόνο η αγάπη μας προς τον Allah και ο φόβος μας από τη τιμωρία, αν συνεχίσουμε να πράττουμε αμαρτίες. Δηλ. Όταν κάποιος κόψει το αλκοόλ επειδή του έχει καταστρέψει το συκώτι, αυτό δεν αποτελεί ειλικρινή μετάνοια. Μετάνοια είναι να κόψει κάθε απαγορευμένη πράξη, ουσία και λόγο. Σκοπός είναι η ικανοποίηση του Allah.
Δεύτερον: να νιώθει μετανιωμένος και λυπημένος για τις αμαρτίες του. Δεν νοείται να δηλώνει μετάνοια από κάποια αμαρτία, ενώ μιλάει με περηφάνια για αυτήν.
Τρίτον: να κόψει αμέσως την αμαρτία που πράττει όταν πρόκειται για μια απαγορευμένη πράξη, π.χ. κατανάλωση αλκοόλ. Εάν πρόκειται για αμέλεια κάποιας θρησκευτικής υποχρέωσης (π.χ. να μη κάνει προσευχή), να σπεύσει αμέσως να την εκτελεί κανονικά.
Όταν η μετάνοια αφορά δικαιώματα κάποιου συνανθρώπου μας, δηλ. Αν τον έχουμε αδικήσει, θα πρέπει να επαναφέρουμε το δικαίωμα αυτό στο δικαιούχο του. Αν δηλ. του έχουμε αφαιρέσει κάποια υλικά στοιχεία, πρέπει να του τα δώσουμε πίσω. Αν η αδικία είναι ηθική, σαν να τον έχουμε προσβάλει δημοσίως, θα πρέπει να του ζητήσουμε συγνώμη δημοσίως και να μιλάμε δίκαια για αυτόν.
Τέταρτον: να έχει την ειλικρινή πρόθεση να μην ξαναεπιστρέψει στην αμαρτία μελλοντικά. Αυτός είναι ο καρπός της μετάνοιας και η απόδειξη για την ειλικρίνεια της.
Πέμπτον: να είναι μέσο στο χρονικό όριο της. Δηλ. Στην διάρκεια της ζωής του και όχι με το που φτάσει στο θάνατο να δηλώσει μετανιωμένος για τις αμαρτίες του.
Διαγράφει η μετάνοια τις αμαρτίες;
Εάν η μετάνοια πληροί τους προαναφερόμενους όρους, τότε είναι σίγουρο πως σβήνει τις αμαρτίες, όσο μεγάλες καν είναι.
Λέει το Quran: “ πες: Ω δούλοι μου που έχετε επιβαρύνει τον εαυτό σας με αμαρτίες, ας μην απελπιστείτε να κερδίσετε το έλεος και την ευσπλαχνία του Allah. ο Allah συγχωρεί όλες τις αμαρτίες. Είναι ο Συγχωρών, ο πολυεύσπλαχνος”. Quran. 39.53.
(قُلْ يَا عِبَادِيَ الَّذِينَ أَسْرَفُوا عَلَى أَنْفُسِهِمْ لَا تَقْنَطُوا مِنْ رَحْمَةِ اللهِ إِنَّ اللهَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِيعًا إِنَّهُ هُوَ الغَفُورُ الرَّحِيمُ)
{الزُّمر:53}.
Η νηστεία φέρνει συγχώρεση αμαρτιών;
Η νηστεία είναι, όντως, μια από τις πράξεις που συγχωρούν τις αμαρτίες, υπό τον όρο να έχουμε αποφύγει τις μεγάλες αμαρτίες. Λέει ο Προφήτης, ειρήνη σ,αυτόν,: “ όποιος νηστεύει το Ramadan, πιστεύοντας στον Allah και αναζητώντας την ανταμοιβή του από Αυτόν, του συγχωρούνται όσες αμαρτίες έχει πράξει”.
(من صام رمضان إيماناً واحتساباً غُفر له ما تقدم من ذنبه)
حديث متفق عليه