Η Dourra, κόρη του Abu Lahab, ανήκε στην ευγενή γενιά των Χασιμιτών και ήταν εξαδέλφη του Προφήτη Μουχάμμαντ, ειρήνη σε αυτόν. Παρόλο που ο πατέρας της, Abu Lahab, και η μητέρα της, Oum Jamil, υπήρξαν από τους σφοδρότερους πολέμιους του Ισλάμ και το Quran αναφέρει την καταδίκη τους στη φωτιά. Η Dourra όμως, δεν ακολούθησε την πορεία της οικογένειάς της.
Όταν το φως του Ισλάμ έλαμψε στην καρδιά της, αψήφησε την ειδωλολατρική της καταγωγή και αναζήτησε την αλήθεια. Ομολόγησε την μοναδικότητα του Allah, μετανάστευσε στη Μεδίνα και συγκαταλέχθηκε στις ένδοξες μετανάστριες για την πίστη.
Αρχικά, είχε παντρευτεί τον Harith bin Nawfal bin Abdul Mouttalib, με τον οποίο απέκτησε παιδιά, όμως εκείνος σκοτώθηκε ως ειδωλολάτρης στη μάχη Μπαντρ. Αργότερα, η Dourra παντρεύτηκε τον ευγενή συνοδό Dihyah al-Kalbi, ο οποίος ήταν γνωστός για την ομορφιά και την ευγένειά του, σε τέτοιο βαθμό που ο άγγελος Jibril εμφανιζόταν με τη μορφή του.
Ωστόσο, η κοινωνία της εποχής δεν ξέχασε την καταγωγή της. Μερικές γυναίκες της είπαν με περιφρόνηση: «Είσαι η κόρη του Abu Lahab, για τον οποίο ο Allah είπε:
تَبَّتْ يَدَا أَبِي لَهَبٍ وَتَبَّ =
(Ας καταστραφούν τα χέρια του Abu Lahab και ας καταστραφεί και ο ίδιος!) – Quran (111:1).
οι γυναίκες συνέχισαν λέγοντας: “ Τι όφελος έχει η μετανάστευσή σου στο Ισλάμ;”.
Λυπημένη, η Dourra πήγε στον Προφήτη και του ανέφερε το περιστατικό. Ο Προφήτης την καθησύχασε και όταν ήρθε η ώρα της προσευχής, κάθισε στο μίμπαρ (άμβωνα) και απευθύνθηκε στους ανθρώπους, λέγοντας:
«Τι συμβαίνει με ορισμένους που με πληγώνουν μέσω της συγγένειάς μου;
Αληθώς, όποιος με πληγώνει στη γενεαλογία μου, με πληγώνει και προσωπικά. Και όποιος με πληγώνει, πληγώνει τον Allah».
Και πρόσθεσε:
«Δεν νοείται να πληγώνεται κάποιος ζωντανός εξαιτίας ενός νεκρού».
Ένας άνδρας σηκώθηκε και ρώτησε:
«Ω, Αγγελιαφόρε του Allah, ποιοι είναι οι καλύτεροι άνθρωποι;»
Ο Προφήτης απάντησε:
«Οι καλύτεροι ανάμεσά σας είναι αυτοί που διαβάζουν πιο συχνά το Quran, που φοβούνται τον Allah, που προτρέπουν στο καλό, αποτρέπουν από το κακό και συντηρούν τους οικογενειακούς τους δεσμούς».
Αργότερα, η Dourra είχε στενή σχέση με την Aisha, σύζυγο του Προφήτη και μάθαινε από εκείνη πολλές γνώσεις του Ισλάμ.
Η Dourra απεβίωσε το έτος 20 μετά τη Εγίρα, κατά τη διάρκεια του χαλιφάτου του Oumar ibn al Khattab.
Η ζωή της αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα της ατομικής ευθύνης και της δικαιοσύνης του Ισλάμ. Ανεξαρτήτως οικογενειακού υπόβαθρου, κάθε άνθρωπος κρίνεται για τις δικές του πράξεις και όχι για τις πράξεις των γονέων ή των αδελφών του, όπως λέει ο Allah:
وَلَا تَزِرُ وَازِرَةٌ وِزْرَ أُخْرَىٰ
(και κανείς δεν θα φέρει το βάρος των αμαρτιών άλλου) – Quran (6:164)
λέει επίσης:
وَأَن لَّيْسَ لِلْإِنسَانِ إِلَّا مَا سَعَىٰ
(Και ο άνθρωπος δεν θα έχει παρά μόνο το αποτέλεσμα των πράξεών του) – Quran (53:39).
Είθε ο Allah να την αποδεχτεί με έλεος και να μας καθοδηγεί όλους στον δρόμο της αλήθειας, χαρίζοντάς μας σταθερότητα και υπομονή απέναντι στις δοκιμασίες. Αμήν!