Ramadan… η ετήσια συνάντηση των ενάρετων.
ο μήνας Ramadan (ξεκινάει το επόμενο Σάββατο 1η Μαρτίου) είναι ο μόνος μήνας που αναφέρεται ονομαστικά στο Quran. Είναι επίσης ο μήνας κατά τον οποίο αποκαλύφθηκε το ίδιο το Quran, το τελευταίο και πιο ευλογημένο θεϊκό βιβλίο. Συγκεκριμένα λέει: “Ο μήνας Ramadan είναι εκείνος κατά τον οποίο αποκαλύφθηκε το Quran ως καθοδήγηση για τους ανθρώπους, με σαφή σημεία καθοδήγησης και διάκρισης ανάμεσα στην αλήθεια και την πλάνη. ”. Quran 2. 185.
{شهر رمضان الذي أنزل فيه القرآن هدى للناس وبينات من الهدى والفرقان}
[البقرة: 185]
Ο μήνας Ramadan είναι επίσης ο μήνας κατά τον οποίο οι ειδωλολάτρες της Μέκκας ηττήθηκαν στην πρώτη τους σύγκρουση με τους Μουσουλμάνους. Ήταν η γνωστή μάχη Μπαντρ, που έλαβε χώρα στις 17 του Ramadan (13 Μαρτίου 624 μX.
Η νηστεία του μήνα Ramadan αποτελεί τον τέταρτο πυλώνα του Ισλάμ. Η νηστεία επιβλήθηκε μέσω του Quran. Ο Allah λέει: “ Ω εσείς που πιστέψατε: έχει επιβληθεί σε εσάς η νηστεία, όπως είχε επιβληθεί στα προηγούμενα έθνη, ώστε να είστε ευσεβείς”. Quran 2. 183.
{يا أيها الذين آمنوا كتب عليكم الصيام كما كتب على الذين من قبلكم لعلكم تتقون }
[البقرة: 183]
Η νηστεία επιβλήθηκε με σκοπό των εξιλέωση των ψυχών μας, την εκπαίδευση μας στα δύσκολα πράγματα και στην απόκτηση δυνατής θέλησης απέναντι στις καθημερινές μας ανάγκες.
Επιπλέον, ο Allah τίμησε το μήνα Ramadan με μια ξεχωριστή και ευλογημένη νύχτα. Η νύχτα αυτή λέγεται Lailat al Kadr = η Νύχτα της Τιμής. Οι καλές πράξεις και η λατρεία του Allah που γίνονται με αφοσίωση αυτή την νύχτα αμείβονται όσοι οι πράξεις χιλίων μηνών = 82 ετών.
Γενικά οι αμοιβές για κάθε καλή πράξη που πραγματοποιείται αυτό το μήνα είναι διπλές: η νηστεία, το προαιρετικό προσκύνημα (ούμρα) η φιλανθρωπία και οι προσευχές.
Ο Προφήτης, ειρήνη σ,αυτόν, έδινε ιδιαίτερη σημασία στο μήνα αυτόν: στις λατρείες, στην απαγγελία του Quran και την μελέτη του και στη βοήθεια των συνανθρώπων του. Λέει ο συνοδός και ξάδελφος του, Abdoullah bin Abbas,: “ ο Προφήτης ήταν ο πιο γενναιόδωρος από όλους τους ανθρώπους. Η γενναιοδωρία του κορυφωνόταν κατά το μήνα του Ramadan, καθώς συναντούσε τον Αρχάγγελο Γαβριήλ και μελετούσαν μαζί το Quran. Τότε ο Προφήτης ήταν πιο γενναιόδωρος από τον ευεργετικό άνεμο που φέρνει βροχή και κάθε καλό”.
في الصحيحين عن ابن عباس قال: «كان رسول الله ﷺ أجود الناس، وكان أجود ما يكون في رمضان حين يلقاه جبريل، وكان يلقاه في كل ليلة من رمضان فيدارسه القرآن، فلرسول الله ﷺ أجود بالخير من الريح المرسلة
Ειδικότερα τις δέκα τελευταίες ημέρες, ο Προφήτης έδινε διπλάσιες προσπάθειες στη λατρεία. Τότε ξενυχτούσε ο ίδιος προσευχόμενος και ξύπναγε τους δικούς του ώστε να συμμετέχουν στις προσευχές και τις παρακλήσεις προς τον Allah. Οι ενάρετοι ακόλουθοι του Προφήτη βάδισαν στα χνάρια του με πολλή αφοσίωση και αυταπάρνηση.
كان ﷺ « إذا دخل العشر الأواخر أحيا الليل، وأيقظ أهله، وشد المئزر
وفي رواية أنه عليه الصلاة والسلام « يجتهد في العشر الأواخر ما لا يجتهد فى غيره»
Έτσι συμπεραίνουμε πως αυτός ο ευλογημένος μήνας αποτελεί ετήσια συνάντηση των ενάρετων πιστών. Τον περιμένουν με λαχτάρα ώστε να απαλλαχτούν από τις αμαρτίες και τα βάρη τους.
Ο Allah μας βοηθάει σ,αυτό το μήνα ώστε να εξαγνιστούμε, να απαλλαχθούμε από τις αμαρτίες μας. Λέει ο Προφήτης: “ με τον ερχομό του Ramadan ανοίγουν οι πύλες του παραδείσου, κλείνουν οι πύλες της κόλασης και αλυσοδένονται οι δαίμονες”. Ομόφωνα αποδεχτή ρήση του Προφήτη.
ورد في الصحيحين عن أبي هريرة أن رسول الله ﷺ قال:« إذا جاء رمضان فتحت أبواب الجنة، وغلقت أبواب النار، وسلسلت الشياطين »
Η κοινωνική αλληλεγγύη είναι εμφανώς παρούσα στο μήνα Ramadan. O μήνας Ramadan είναι, από τη φύση του, μήνας κοινωνικής αλληλεγγύης. Το φορτισμένο με πίστη και αφοσίωση κλίμα βοηθάει σε κάθε ιδέα κοινωνικής συμπόνιας. Ερωτηθείς για το σκοπό της νηστείας, ένας πρόγονός μας απάντησε λέγοντας: “ ώστε ο πλούσιος να δοκιμάσει τη γεύση της πείνας, κι επομένως να μη ξεχάσει τον πεινασμένο”.
يحكي ابن رجب عن بعض السلف أنه سئل:” لم شرع الصيام؟ فقال: ليذوق الغني طعم الجوع فلا ينسى الجائع
Η νηστεία του Ramadan χρειάζεται και μια φιλανθρωπία ώστε να είναι δεκτή και ως ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τον Allah που μας τελειοποίησε τις χάρες Του. Τη δίνει η κάθε οικογένεια για κάθε μέλος της. Αυτή η φιλανθρωπία μπορεί να είναι από χουρμάδες, φαγητό, ή χρήματα. Το ποσό σήμερα κυμαίνεται από 8 με 10 ευρώ για κάθε άτομο. Αυτήν την φιλανθρωπία τη δίνει η κάθε οικογένεια που έχει τα βασικά τρόφιμα για σήμερα και αύριο και πρέπει να καταβληθεί πριν τη προσευχή της γιορτής, που σηματοδοτεί τη λήξη της νηστείας. Αυτή η φιλανθρωπία αποτελεί και εξιλέωση του πιστού από κάθε παράπτωμα στο οποίο ενδέχεται να έχει προβεί κατά τη διάρκεια της νηστείας.
يقول عبد الله بن عمر: «فرض رسول الله ﷺ زكاة الفطر صاعا من تمر، أو صاعا من شعير على العبد والحر، والذكر والأنثى، والصغير والكبير من المسلمين، وأمر بها أن تؤدى قبل خروج الناس إلى الصلاة»