Tuesday, April 30, 2024
Γενικά άρθρα

Λυκοφιλία… τι μας λέει το Ισλάμ ;

 

Λυκοφιλία… τι μας λέει  το Ισλάμ ;

 

Κάθε φιλία που δεν βασίζεται στην αγάπη για τον Θεό, θα μπορούσε να παρομοιαστεί με ένα οικοδόμημα χτισμένο σε σαθρά θεμέλια που μπορεί να καταρρεύσει με  την πρώτη δοκιμασία, με τον πρώτο “σεισμό”.

Τέτοιες φιλίες ανατρέπονται εύκολα σε εχθρότητες  στην εγκόσμια ζωή και ακόμη περισσότερο στην ημέρα της Κρίσης. Εξαίρεση αποτελούν οι σχέσεις μεταξύ των ενάρετων.

Ο Αλλάχ μας λέει στο Κοράνι ”οι στενοί φίλοι εκείνη την ημέρα θα είναι εχθροί μεταξύ τους, εκτός από τους ενάρετους.” (Κοράνι 43.67)

الزخرف 67(الأَخِلاَّءُ يَوْمَئِذٍ بَعْضُهُمْ لِبَعْضٍ عَدُوٌّ إِلاَّ الْمُتَّقِينَ)

Για τον λόγο αυτό, ο  νοήμων άνθρωπος πρέπει να είναι επιλεκτικός ως προς τις φιλίες του. Ο πιστός οφείλει  να διαλέγει φίλους τέτοιους που να του θυμίζουν τον σκοπό του σ΄αυτή τη ζωή και το χρέος του προς τον Δημιουργό του  και να τον ενθαρρύνουν να κάνει  πράξεις που τον φέρνουν όλο και πιο κοντά στον Θεό.

Ο Θεός μας λέει στο Κοράνι,

“Και αν ο Σατανάς σε κάνει να ξεχάσεις, τότε, αφότου θυμηθείς, μην εξακολουθείς να μένεις με τους παραβάτες  ” (Κοράνι. 6.68)

الأنعام. 68(فَلا تَقْعُدْ بَعْدَ الذِّكْرَى مَعَ الْقَوْمِ الظَّالِمِينَ)

Την ημέρα της Κρίσης, όσοι δεν πίστεψαν στον Θεό  και χαράμισαν την ζωή τους σε ψεύτικες φιλίες βασισμένες στο κοσμικό συμφέρον και την ιδιοτέλεια, θα οδηγηθούν  στην  απόγνωση. Και όλοι τους θα εύχονταν να μην είχαν γνωρίσει  ποτέ ο ένας τον άλλον. Τότε όμως θα  είναι αργά.

“Αλίμονό μου… μακάρι να μην είχα κάνει φίλο μου ποτέ τον τάδε (άδικο άνθρωπο)” (Κοράνι, 25. 28)

الفرقان 28  (يَا وَيْلَتَى لَيْتَنِي لَمْ أَتَّخِذْ فُلاناً خَلِيلاً)

Λέει ο Προφήτης (ειρήνη σε αυτόν): “ Ω Αλλάχ. Καταφεύγω σε Σένα από την ημέρα του κακού, την νύχτα του κακού, την ώρα του κακού και τον κακό συνοδό. “

كان -صلى الله عليه وسلم- يستعيذ منهم “اللهم إني أعوذ بك من يوم السوء، ومن ليلة السوء، ومن ساعة السوء، ومن صاحب السوء” (ابن حبان وحسنه الألباني)

Η σωστή παρέα είναι ανεκτίμητος θησαυρός.

Ο Θεός μας λέει : “ Και κάνε υπομονή, μαζί με εκείνους που ικετεύουν τον Κύριό τους μέρα νύχτα, επιθυμώντας  την αποδοχή Του. Και μην τους προσπερνάς γυρεύοντας τις απολαύσεις τούτου του κόσμου”. (Κοράνι. 18.28)

الكهف. 28 (وَاصْبِرْ نَفْسَكَ مَعَ الَّذِينَ يَدْعُونَ رَبَّهُمْ بِالْغَدَاةِ وَالْعَشِيِّ يُرِيدُونَ وَجْهَهُ وَلا تَعْدُ عَيْنَاكَ عَنْهُمْ تُرِيدُ زِينَةَ الْحَيَاةِ الدُّنْيَا)